zuzia2012 21.04.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2016 Witam, jestem przed wyborem pompy ciepła, budynek 360m2 wszędzie ogrzewanie podłogowe, firma która wykonuje instalacje proponuje mi pompę Nibe F1145 o mocy 17kW i sprawności 4,3 ja natomiast napaliłem się na Alpha Innotec SWC 172H3 Alterra o sprawności 4,95.Problem w tym że w ofercie cenowej którą otrzymałem (oferta oprócz pompy zawiera wszystkie dodatkowe potrzebne elementy, czyli zbiorniki na wodę, zawory, rozdzielacze itp itd) różnica w cenie między Nibe a Alphą wynosi prawie 7000 zł (na niekorzyść Alphy). Pytanie czy warto dopłacać i brać Alphe? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 22.04.2016 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Nie warto, pomyśl o polskim produkcie, za polską cenę, który w taki sam sposób zapewni ciepło w Twoim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 22.04.2016 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Warto Nibe to antyk na sprężarce tłokowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 22.04.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 A nie brałeś pod uwagę produktów firmy Viessmann?Polecam rodzinę pomp ciepła Vitocal !Zapytaj naszych doradców o ofertę - to do niczego niczego nie zobowiązuje:http://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html Jak masz jakieś pytania - służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzia2012 23.04.2016 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 dziekuje za odpowiedź, jaki rodzaj sprężarki posiada Alpha, próbowałem coś poszukać w internecie ale nic nie znalazłem na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.04.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Warto Nibe to antyk na sprężarce tłokowej. Ta pompa nie ma sprężarki tłokowej tylko scroll. Ciekawi mnie dlaczego uważasz że Nibe to "antyk"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 24.04.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 dziekuje za odpowiedź, jaki rodzaj sprężarki posiada Alpha, próbowałem coś poszukać w internecie ale nic nie znalazłem na ten temat Scroll, jeśli dobrze pamiętam markę to jest Mitsubishi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 24.04.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (...)różnica w cenie między Nibe a Alphą wynosi prawie 7000 zł (na niekorzyść Alphy). Pytanie czy warto dopłacać i brać Alphe? Jeżeli zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Twojego domu wynosiłoby 20000kWh rocznie to sama wyższa cena efektywniejszej pompy "zwróciłaby się" po 23 latach. Według mnie tyle dopłacać nie warto. Skup się na dobrym wykonaniu instalacji grzewczej bo to jest najważniejsze a nie suche COPy z broszury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 25.04.2016 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Ta pompa nie ma sprężarki tłokowej tylko scroll. Ciekawi mnie dlaczego uważasz że Nibe to "antyk"? Z tego co wiem to nibe ma tłokowe sprężarki a ich pompy nie spełniały podstawowych parametrów dlatego koncern nibe kupił alphe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2016 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Jeżeli zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Twojego domu wynosiłoby 20000kWh rocznie to sama wyższa cena efektywniejszej pompy "zwróciłaby się" po 23 latach. Według mnie tyle dopłacać nie warto. Skup się na dobrym wykonaniu instalacji grzewczej bo to jest najważniejsze a nie suche COPy z broszury. 20000 kWh???, sadze ze zuzia buduje dom ocieplony. Zeby cokolwiek powiedziec na temat opłacalnosci to pasuje znac zapotrzebowanie na ciepło tego budynku i projektowe obciązenie cieplne bo 17 kW które proponuje jedna z firm to jest moim zdaniem za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.04.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 20000 kWh???, sadze ze zuzia buduje dom ocieplony. Zauważ pierwsze słowo "jeżeli". To przykład. Jeżeli zapotrzebowanie byłoby 10000kWh to dodatkowy nakład finansowy na droższą (lepszą???) pompę zwróciłby się po 46 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.04.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Z tego co wiem to nibe ma tłokowe sprężarki a ich pompy nie spełniały podstawowych parametrów dlatego koncern nibe kupił alphe. Powyżej 10kW scroll. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.04.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Zauważ pierwsze słowo "jeżeli". To przykład. Jeżeli zapotrzebowanie byłoby 10000kWh to dodatkowy nakład finansowy na droższą (lepszą???) pompę zwróciłby się po 46 latach. Zauwazyłem "jezeli", ale zawsze lepiej jest podawac cos zblizonego do rzeczywistosci nawet przy asekurowaniu sie "jezeli". Kazdy inny przypadek to naciaganie faktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.04.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Gdyby ten dom rzeczywiście potrzebował 17kW to 20kkWh/rok może być realne. Ale przecież to nie apteka, chodziło mi tylko o pokazanie że nie można liczyć na żadne oszczędności które uzasadnią wydanie 7 tysięcy złotych więcej na urządzenie. Chyba że: napaliłem się na Alpha Innotec - wtedy żadne racjonalne argumenty nie mają racji bytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts