Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Nibe i Alpha Innotec

zuzia2012

Recommended Posts

Witam, jestem przed wyborem pompy ciepła, budynek 360m2 wszędzie ogrzewanie podłogowe, firma która wykonuje instalacje proponuje mi pompę Nibe F1145 o mocy 17kW i sprawności 4,3 ja natomiast napaliłem się na Alpha Innotec SWC 172H3 Alterra o sprawności 4,95.

Problem w tym że w ofercie cenowej którą otrzymałem (oferta oprócz pompy zawiera wszystkie dodatkowe potrzebne elementy, czyli zbiorniki na wodę, zawory, rozdzielacze itp itd) różnica w cenie między Nibe a Alphą wynosi prawie 7000 zł (na niekorzyść Alphy). Pytanie czy warto dopłacać i brać Alphe?

pozdrawiam

A nie brałeś pod uwagę produktów firmy Viessmann?

Polecam rodzinę pomp ciepła Vitocal !

Zapytaj naszych doradców o ofertę - to do niczego niczego nie zobowiązuje:

http://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html

Jak masz jakieś pytania - służę pomocą!

(...)różnica w cenie między Nibe a Alphą wynosi prawie 7000 zł (na niekorzyść Alphy). Pytanie czy warto dopłacać i brać Alphe?

Jeżeli zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Twojego domu wynosiłoby 20000kWh rocznie to sama wyższa cena efektywniejszej pompy "zwróciłaby się" po 23 latach.

Według mnie tyle dopłacać nie warto.

Skup się na dobrym wykonaniu instalacji grzewczej bo to jest najważniejsze a nie suche COPy z broszury.

Jeżeli zapotrzebowanie na ciepło do ogrzewania Twojego domu wynosiłoby 20000kWh rocznie to sama wyższa cena efektywniejszej pompy "zwróciłaby się" po 23 latach.

Według mnie tyle dopłacać nie warto.

Skup się na dobrym wykonaniu instalacji grzewczej bo to jest najważniejsze a nie suche COPy z broszury.

20000 kWh???, sadze ze zuzia buduje dom ocieplony. Zeby cokolwiek powiedziec na temat opłacalnosci to pasuje znac zapotrzebowanie na ciepło tego budynku i projektowe obciązenie cieplne bo 17 kW które proponuje jedna z firm to jest moim zdaniem za duzo.

Zauważ pierwsze słowo "jeżeli".

To przykład.

Jeżeli zapotrzebowanie byłoby 10000kWh to dodatkowy nakład finansowy na droższą (lepszą???) pompę zwróciłby się po 46 latach.

Zauwazyłem "jezeli", ale zawsze lepiej jest podawac cos zblizonego do rzeczywistosci nawet przy asekurowaniu sie "jezeli". Kazdy inny przypadek to naciaganie faktów.

Gdyby ten dom rzeczywiście potrzebował 17kW to 20kkWh/rok może być realne.

Ale przecież to nie apteka, chodziło mi tylko o pokazanie że nie można liczyć na żadne oszczędności które uzasadnią wydanie 7 tysięcy złotych więcej na urządzenie.

Chyba że:

napaliłem się na Alpha Innotec

- wtedy żadne racjonalne argumenty nie mają racji bytu.