Greengaz 28.04.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Podałem przybliżone koszty uzyskania 1 kWh z gazu ziemnego i PC. Gaz masz na działce, kotłownię z kominem /?/. Projekt, podłączenie, instalacja kotła z automatyką = ok. 10 000 - 12 000 zł. PC wielka niewiadoma. Nic nie wiesz - jaki typ, moc, wysokość dotacji netto. Może, w ramach dotacji jest PC 7 - 9 kW, która zapewne opędzi całość. Wówczas kalkulator i do roboty . Co do samych dotacji to wygląda na to, że ktoś kręci lody. Wskazuje na to do dotacja na pellet i PC do cwu, a brak dotacji do gazu i PC do co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.04.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Wymyśliłem sobie że mógłbym taka pompę przeznaczona niby tylko do CWU wykorzystać również do ogrzewania podłogowego w okresach przejściowych i na tym miałaby niby polegać moja oszczędność. Czytam że niektórzy ogrzewają całe domy małymi pompami powietrze-woda to czemu ta miałaby nie dać rady ? kto ogrzewa dom małą pompą? co to znaczy mała pompa? taka do CWU? jaką ona ma moc w okresie przejściowym a jakie jest obciążenie cieplne domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 28.04.2016 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Mała w sensie załóżmy tak jak kolega pisze 7-9kw. Taka powietrzna. Duża dla mnie to pc gruntowa takie moje lamerskie uproszczenie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.04.2016 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Mała w sensie załóżmy tak jak kolega pisze 7-9kw. Taka powietrzna. Duża dla mnie to pc gruntowa takie moje lamerskie uproszczenie:) 7 kW gruntowa jest większa niż 7 kW powietrzna? powietrzna pompa 7-9 kW ogrzeje przeciętny nowy dom i CWU będąc jedynym źródłem ogrzewania i to w większości w taryfie pozaszczytowej. także chyba nie mówimy o pompach do CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.04.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Viessmann Vitocal 161A - 1,7 kW, COP - 3,11Na Ceneo 7 900 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 28.04.2016 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Nie no z tą duża i mała PC to tak pół żartem pół serio;) Jak pisałem nie jestem rozeznany w temacie pomp i nie mam pojęcia jakiej mocy moze być akurat ta, zasugerowałem się tylko domniemana przeze mnie ceną i słowami urzędniczki jak zapytalem o konkrety : "zapewne z wyższej półki bo takie kupujemy" nie wiem czy ta wyższa półka to też wyższa moc czy tylko cena nadmuchana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny_hil 28.04.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Jako laik pokombinowalem w swojej głowie następująco: skoro miałaby to być stosunkowo droga pc jak na pompę tylko do Cwu to pewnie będzie to pompa z "górnej półki" . mnóstwo ludzi zachwala jakie to PC jest oszczędne to też pomyślałem że byłoby sporo tańsze w użytkowaniu od gazu. Wymyśliłem sobie że mógłbym taka pompę przeznaczona niby tylko do CWU wykorzystać również do ogrzewania podłogowego w okresach przejściowych i na tym miałaby niby polegać moja oszczędność. Czytam że niektórzy ogrzewają całe domy małymi pompami powietrze-woda to czemu ta miałaby nie dać rady ? Zabezpieczeniem na niższe temperatury byłby kocioł kondensacyjny na gaz.Nadal myślicie że nie ma to sensu ekonomicznego ?Ps. Fajnie że jest takie forum bo powiem Wam , że zapewne 90% inwestorów nie kalkuluje w ten sposób jak tutaj zostało to wyliczone i płaci pieniądze za coś co nie ma sensu ekonomicznego, myśląc jednocześnie że oszczędza pieniądze. Podstawowy bład takiej konfiguracji polega na kosztach stałych gazu ktory wyniesie koło 50 zł a za 42 złote koszt gazu to spokojnie ogrzejesz wode na potrzeby rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.04.2016 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Mała w sensie załóżmy tak jak kolega pisze 7-9kw. Taka powietrzna. Duża dla mnie to pc gruntowa takie moje lamerskie uproszczenie:) Małe hmmm np nasza pompa ciepła do cwu ma moc 1,5 kW - to załóżmy że pompy do ogrzewania zaczynają się w przypadku np naszego Vitocala najmniejszego od 3 kW, czyli to dwa razy mocniejsze urządzenie. Najmniejsza pompa gruntowa to u nas Vitocal 200-G 5,8 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts