Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gaz czy PC lub piec na pelet za dotacje?

sony87

Recommended Posts

Podałem przybliżone koszty uzyskania 1 kWh z gazu ziemnego i PC.

Gaz masz na działce, kotłownię z kominem /?/.

Projekt, podłączenie, instalacja kotła z automatyką = ok. 10 000 - 12 000 zł.

PC wielka niewiadoma. Nic nie wiesz - jaki typ, moc, wysokość dotacji netto.

Może, w ramach dotacji jest PC 7 - 9 kW, która zapewne opędzi całość. Wówczas kalkulator i do roboty :).

Co do samych dotacji to wygląda na to, że ktoś kręci lody. Wskazuje na to do dotacja na pellet i PC do cwu, a brak dotacji do gazu i PC do co.

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wymyśliłem sobie że mógłbym taka pompę przeznaczona niby tylko do CWU wykorzystać również do ogrzewania podłogowego w okresach przejściowych i na tym miałaby niby polegać moja oszczędność. Czytam że niektórzy ogrzewają całe domy małymi pompami powietrze-woda to czemu ta miałaby nie dać rady ?

kto ogrzewa dom małą pompą? co to znaczy mała pompa? taka do CWU? jaką ona ma moc w okresie przejściowym a jakie jest obciążenie cieplne domu?

Mała w sensie załóżmy tak jak kolega pisze 7-9kw. Taka powietrzna. Duża dla mnie to pc gruntowa :) takie moje lamerskie uproszczenie:)

7 kW gruntowa jest większa niż 7 kW powietrzna? ;)

powietrzna pompa 7-9 kW ogrzeje przeciętny nowy dom i CWU będąc jedynym źródłem ogrzewania i to w większości w taryfie pozaszczytowej. także chyba nie mówimy o pompach do CWU?

Nie no z tą duża i mała PC to tak pół żartem pół serio;)

Jak pisałem nie jestem rozeznany w temacie pomp i nie mam pojęcia jakiej mocy moze być akurat ta, zasugerowałem się tylko domniemana przeze mnie ceną i słowami urzędniczki jak zapytalem o konkrety : "zapewne z wyższej półki bo takie kupujemy" nie wiem czy ta wyższa półka to też wyższa moc czy tylko cena nadmuchana

Jako laik pokombinowalem w swojej głowie następująco: skoro miałaby to być stosunkowo droga pc jak na pompę tylko do Cwu to pewnie będzie to pompa z "górnej półki" . mnóstwo ludzi zachwala jakie to PC jest oszczędne to też pomyślałem że byłoby sporo tańsze w użytkowaniu od gazu. Wymyśliłem sobie że mógłbym taka pompę przeznaczona niby tylko do CWU wykorzystać również do ogrzewania podłogowego w okresach przejściowych i na tym miałaby niby polegać moja oszczędność. Czytam że niektórzy ogrzewają całe domy małymi pompami powietrze-woda to czemu ta miałaby nie dać rady ? Zabezpieczeniem na niższe temperatury byłby kocioł kondensacyjny na gaz.

Nadal myślicie że nie ma to sensu ekonomicznego ?

Ps. Fajnie że jest takie forum bo powiem Wam , że zapewne 90% inwestorów nie kalkuluje w ten sposób jak tutaj zostało to wyliczone i płaci pieniądze za coś co nie ma sensu ekonomicznego, myśląc jednocześnie że oszczędza pieniądze.

Podstawowy bład takiej konfiguracji polega na kosztach stałych gazu ktory wyniesie koło 50 zł a za 42 złote koszt gazu to spokojnie ogrzejesz wode na potrzeby rodziny

Mała w sensie załóżmy tak jak kolega pisze 7-9kw. Taka powietrzna. Duża dla mnie to pc gruntowa :) takie moje lamerskie uproszczenie:)

Małe hmmm

np nasza pompa ciepła do cwu ma moc 1,5 kW - to załóżmy że pompy do ogrzewania zaczynają się w przypadku np naszego Vitocala najmniejszego od 3 kW, czyli to dwa razy mocniejsze urządzenie. Najmniejsza pompa gruntowa to u nas Vitocal 200-G 5,8 kW