Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nareszcie u siebie, czyli mieszkanie po przygodach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wcześniej miałam jedynie epizody z pieczeniem, bo nie lubię korzystać z czyjegoś sprzętu ;) Dlatego można tego nie liczyć i stwierdzić, że z pieczeniem też dopiero zaczynam. Ale spoko, jestem jeszcze przed 30-tką, a to babcie słyną zawsze z wypieków - mam więc czas na wyrobienie sobie babcinej renomy :lol2:

mother_nature dzięki za przepis

ja rozczyn robię zazwyczaj w osobnej misce - drożdże+cukier+ciepłe mleko

dokładnie mieszam, aż się rozpuszczą (a idzie to szybko) - pięknie rośną i dopiero to daję do mąki i reszty składników

Ty jak rozumiem robisz to w misce na mące ? jak w tej sytuacji rozpuszczasz drożdże ? pokruszenie ich wystarcza ?

Suszone drożdże są fajne, ale od dłuższego czasu nie mogę dotrzeć do większego sklepu więc kupuje żywe i mam wrażenie, że ciasto lepiej na nich wyrasta. Rozczyn też robię w osobnej miseczce. Ciasto drożdżowe zawsze wyrabiam mikserem z hakiem. Nie ma znaczenia jaka ma konsystencję, mikserowi nic nie klei się do rąk :lol2: a leje zawsze więcej płynów, bo mąka razowa więcej je chlonie.

Emila ja też wolę swieże drożdże - suszone w ostateczności

Wyrabiam też mikserem z hakiem ;) ale uważam, że konsystencja ma znaczenie, bo ciasto musi odchodzić od miski i od haka

jak się klei, to znaczy, że czegoś jest za dużo, albo czegoś brakuje

często wyrabiam ciasto na pizze (na 3 duże sztuki), więc jest go sporo i jest naprawdę idealnie gładkie i miękkie :)

natomiast przepis bułeczkowy mi nie wyszedł

spróbuję z przepisu mother_nature

mother_nature dzięki za przepis

ja rozczyn robię zazwyczaj w osobnej misce - drożdże+cukier+ciepłe mleko

dokładnie mieszam, aż się rozpuszczą (a idzie to szybko) - pięknie rośną i dopiero to daję do mąki i reszty składników

Ty jak rozumiem robisz to w misce na mące ? jak w tej sytuacji rozpuszczasz drożdże ? pokruszenie ich wystarcza ?

Tak, tylko kruszę je na mąkę do dołka, posypuję cukrem i leję ciepłe mleko. Przykrywam ściereczką miskę :)

:lol2: też prawda! dla nas te 36 m2 to wielka powierzchnia :)

36 m2 - marzy mi się. Mieszkmy na 25m2 we trójkę, mały ma 6 lat i nadmiar energii. Brak balkonu, jedyny oddzielny pokój - łazienka:cool: Marzy mi się dodatkowe 10 m2 :rolleyes:

ale nic, budujemy domek już tyle lat co ma mały bo bez kredytu...może jeszcze max 2 lata się wprowadzimy chociażbym miała spać na podłodze.

36 m2 - marzy mi się. Mieszkmy na 25m2 we trójkę, mały ma 6 lat i nadmiar energii. Brak balkonu, jedyny oddzielny pokój - łazienka:cool: Marzy mi się dodatkowe 10 m2 :rolleyes:

ale nic, budujemy domek już tyle lat co ma mały bo bez kredytu...może jeszcze max 2 lata się wprowadzimy chociażbym miała spać na podłodze.

Łojej! Mieszkałam na 40 mkw z psem, małym dzieckiem i firmą (no i mężem, no :D). Tragedia z masakrą to mało powiedziane.Tym bardziej więc trzymam za Was kciuki, szczególnie przy energicznym 6-latku :)

I witam w dzienniku :D

Miło, że pamiętałaś :p

Dokładnie to samo pomyślałam, cała Iskierka - pełen Wersal :lol2:

Myśmy przez 10 lat mieszkali w 13 m (słownie trzynasto metrowym) pokoju u mamusi, wspólna łazienka, kuchnia, i jej ukochany synuś.

Potem przeprowadziliśmy się do 300 m domu, który 2 lata temu zburzyliśmy i zbudowaliśmy 100 metrowy - szaleństwo metrażowe :cool:

upiekłam te bułeczki szwedzkie. Korzystałam z przepisu z Moich wypieków. Mąka pełnoziarnista pszenna z lidla, drożdze żywe z biedry, mleka dałam z 20 ml więcej. Ciasto super się wyrobiło, ani troszkę się nie lepiło, wałkowałam na szkle wałkiem kamiennym - nic się nie przyklejało, nic nie musiałam podsypywać. Bułeczki wyrastały 2x po 40 min w piekarniku. Wyszły mega puchate i mega mięciutkie. Julka jutro do szkoły weźmie, bo chleb cały zjedli rano...

zdjęcieErf2nh3cijMm8uN5Zoj00W813XfD9k4Z-XfNc6wMH-EbTjpMrfuPUrJ3DenMvMfplCKXeTwLdo7SeNreo-3ao61xt6m_PsTmPTLkTFpGTo2A9SpkAshCQwEQn1k2cnjd-e-qBcN774rsNQlG1AqsrFyZWq-CfsiE6brRAHzAueVdJtAMxKEViyUTPG5JJynrpAqrG3Y6mTikpCmBch6LmHrvLiVWsSvy7zBnkx7djJV-mEY89FX8ik95zVMHcZKdIzIBeoll-xlR34BQ_X-mmexZVL9jTVEFKQyaj-92qnpexNPRxqXjypaOi5RbbUDk1-0nHxoF5SUZ6Yx_4UPITyeRTqvD4PBXco3Brm8Sfrwg34HTivPKZt37rAtl6Ke8SnJ2ki1ADL9d7oF7fUGN2oPUIQ6x1mGKmfJkegdgVv82nS8TNN-QuyC8TWAXrvhbu315NsBNlXgkxMaVsKFnVrFC-l_-NneDfAJG_N_9ARXhAbTGrHYw2VKkkePAFdXM30INdViCs5D1KtaSVqF2dgL-zzEYTlzssgdQ1i4Lkh1XuvqUUIUvTgUDnXe5qG_Q7SIQaMMS54i-y8ttA7bDwoC3HjTNQ1cTw7XZ-9hyKDtZGiqOvg=w731-h995-no jednej bułeczki, bo reszta schowana od razu do pojemnika, żeby nie obeschły.

Dokładnie to samo pomyślałam, cała Iskierka - pełen Wersal :lol2:

Myśmy przez 10 lat mieszkali w 13 m (słownie trzynasto metrowym) pokoju u mamusi, wspólna łazienka, kuchnia, i jej ukochany synuś.

Potem przeprowadziliśmy się do 300 m domu, który 2 lata temu zburzyliśmy i zbudowaliśmy 100 metrowy - szaleństwo metrażowe :cool:

Faktycznie szaleństwo metrażowe :) Ładny domek macie i naturalnie piękny ogród

Faktycznie szaleństwo metrażowe :) Ładny domek macie i naturalnie piękny ogród

Bardzo to miłe :)

I jeszcze bardzo... interesujący dziennik budowy :lol2::lol2:

ooooooo Tern niegrzeczny chłopaku :lol2:

Jestem gościnną gospodynią i cieszę się, ze ludzie u mnie piszą na różne tematy, od samego budowania można zwariować.

A że dziennik założyłam w zasadzie po budowie - to jest jak jest :)

Emi, nie widzę fotki :(

ooooooo Tern niegrzeczny chłopaku :lol2:

Jestem gościnną gospodynią i cieszę się, ze ludzie u mnie piszą na różne tematy, od samego budowania można zwariować.

A że dziennik założyłam w zasadzie po budowie - to jest jak jest :)

Zdaje się, że to w sumie miał być komplement z jego strony :lol2: Już mam zakaz podrzucania mu co ciekawszych wątków z Twojego tematu kiedy jest w pracy, bo głupio wygląda szczerząc się do monitora :lol2:

Emi, nie widzę fotki :(

Nic nie pisałam, bo myślałam że tylko u mnie nie widać.

Zdaje się, że to w sumie miał być komplement z jego strony :lol2: Już mam zakaz podrzucania mu co ciekawszych wątków z Twojego tematu kiedy jest w pracy, bo głupio wygląda szczerząc się do monitora :lol2:

No pięknie :lol2::lol2::lol2: