Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nareszcie u siebie, czyli mieszkanie po przygodach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ulala co tam jeszcze w tych ścianach u Was zamurowali?? Tfu! Mam nadzieję, że żadnych niespodzianek więcej... :)

Też na to liczę, na koniec lipca mamy nadzieję się przenieść do mieszkania... ;)

Skosy przy oknach były wczoraj zdemolowane, ale nie dokumentnie xD Mam zdjęcia, ale szczegółowe, ze zbliżeniami, nie zrobiłam żadnego ogólnego. W paru miejscach zamiast 25 cm wełny było 15, co od razu zaznaczyłam i ma to być uzupełnione (dokupili wełny specjalnie, jakby się spodziewali, że takie kwiatki mogą wyjść :D). Folia sucha, ale czego się spodziewać w lecie... Membrana dachowa cała, bez uszkodzeń.

Zrobiłam panom wykład na temat paroizolacji i wentylacji wełny :p Trochę im współczuję, ale niech wiedzą, że nie trafili na pierwszą lepszą, która przyjmie wszystko, jakkolwiek by tego nie naprawili. Ach, FM bardzo mi się przydało :D Krótko przedstawiłam panom, że płyta gk przed wilgocią nie chroni, bo nie od tego jest - zresztą to czerwona, nie zielona. Dlatego na niej daje się paroizolację. Z tym, że paroizolacja ma sens wtedy, kiedy jest szczelna, więc potem chodziłam od skosu do skosu i pytałam panów jak zamierzają połączyć nowo zakupioną folię z tą starą, żeby było szczelnie. Pokazali mi taśmę dwustronną :p Nie jestem pewna tego rozwiązania, ale po prostu nie mam czasu na demolkę WSZYSTKICH sufitów, żeby folia była jednolicie ułożona. Niemniej, po moich pokazywaniach palcem "a jak w tym miejscu to będzie zrobione", "a jak w tym" panowie solennie obiecali, że będzie szczelnie :D Pokazałam też palcem gdzie wełnę koniecznie trzeba uzupełnić, bo zdecydowanie nie ma jej 25 cm. Jak dla mnie może być i 23 cm, żeby wentylacja była (co za sens 25 cm mokrej wełny, prawda? Niech będzie 23 cm, ale suchej!), ale kurczę 15 cm to zdecydowanie za mało, szczególnie kiedy projekt budynku i świadectwo charakterystyki energetycznej jest zrobione dla 25 cm.

Ale aż taka wredna nie jestem: nie stałam im nad głowami kiedy robili. Dyskutując z kierownikiem przechodziłam z nim zawsze w takie miejsca, żeby nie patrzeć na ręce :) A bo właśnie: panów jest trzech: inżynier budowy i dwóch fizycznych.

Dziś rano pojawił się mąż przed pracą, tak z zaskoczenia :D Wszyscy byli, cała trójka. Nawet czwórka, bo i mój wykończeniowiec :) Bo znaleźli jeszcze skoszony skos przy kuchni i też idzie do poprawki.

Chcecie parę fotek ze zbliżeń? :D

To jak znajdę więcej niż 5 minut to wrzucę :) Odebrałam dziś poprawę skosów.

Krótki dialog z samego początku odbioru:

- uzupełnili panowie wełnę w tych miejscach, gdzie były ubytki?

- jak najbardziej

- a ile wełny wam poszło?

- (zerk na siebie) no tak z pół rolki

- tak? To dlaczego wczoraj wieczorem widziałam w przedpokoju całą nienaruszoną rolkę, a skosy były już zamknięte?

No i się panom cieplej zrobiło :p Chyba ze 3 razy w trakcie odbioru usłyszałam: "ale pani jest dokładna" :p Tłumaczyli się gęsto z tej wełny, a zakończenie tych tłumaczeń wyglądało tak:

- wszystko zostało zrobione jak trzeba, bo ja nie mam zamiaru tu już wracać na kolejne poprawki

- i bardzo dobrze, też nie chcę kolejnych poprawek

- zapewniam panią, że wszystko jest dobrze

- przekonamy się w zimie :p

Koniec końców odbiór poprawek podpisałam, sprawdzając czy oba egzemplarze protokołu są identyczne, bo były pisane ręcznie ("ależ pani dokładna! nic bym przecież nie zmieniał" - "oczywiście, wierzę panu całkowicie. Ale jak to mówią - kontrola najwyższą formą zaufania :D"). Wszystkie miejsca poprawek sprawdzali też przy mnie łatą, czy jest równo i nic nie jest skoszone.

Po poprawkach okna wyglądają zdecydowanie lepiej, dają nawet więcej światła, bo nieco je odkryli w porównaniu do tego, co było wcześniej. Co tu dużo mówić - wcześniej było spartolone, teraz jest wystarczająco OK ;)

A potem zadzwonił kolejny kierownik od deva (ilu oni mają tych kierowników? :p) i jutro przyjedzie w sprawie tych zamurowanych drzwi. Kerownik od skosów był łaskaw takim komentarzem dziś rzucić:

- ale pani to błąd zrobiła odkrywając te pęknięcia, będzie, że to pani wina

- a niby czemu? :D gdybym zostawiła same pęknięcia to usłyszałabym, że to konstrukcyjne bo budynek jeszcze osiada i tyle bym miała. A tutaj wiadomo, że nie ja ściany murowałam, tylko to wasza robota :D

No myślał, że na kogo trafił? :D

Ale ale, cały kontakt, rozmowy, odbiór i pożegnanie przebiegło w całkiem przyjaznej atmosferze :D Wam tylko przedstawiam co lepsze kwiatki :)

Krótki dialog z samego początku odbioru:

- uzupełnili panowie wełnę w tych miejscach, gdzie były ubytki?

- jak najbardziej

- a ile wełny wam poszło?

- (zerk na siebie) no tak z pół rolki

- tak? To dlaczego wczoraj wieczorem widziałam w przedpokoju całą nienaruszoną rolkę, a skosy były już zamknięte?

boszzzzzzzzzzzz :rotfl: stany lękowe i manię prześladowczą będą przez Ciebie mieli :rotfl:

Ale oczywiście z całego serca popieram, cholerniki jedne, tylko kasę ciągnąć za partaninę potrafią.

Ok, no to parę fotek.

Tak wyglądała wełna (czym jest ten czarny nalot?):

http://tiny.pl/gr224

Takie były dziury w izolacji. 25 cm wełny, aha... :p

http://tiny.pl/gr22n

Tak wyglądają okna po zmianach, przed szpachlowaniem:

http://tiny.pl/gr22k

A tu jest ta rolka wełny, o którą się czepiałam :p

http://tiny.pl/gr228

Ja tam jestem grzeczna! :p

Byliśmy w sobotę kupić Ternowi spodnie. W efekcie zamówiliśmy narożnik :lol2:

Znaleźliśmy taki na nóżkach, z funkcją spania i jeszcze w promocji :D Koszt? 2050. Nie ma go w internetach (znaczy pewnie jest, ale dla Agaty Meble chyba producent robi pod inną nazwą), więc proszę, zdjęcie z ulotki (na ulotce gorzej wygląda niż na żywo):

http://tiny.pl/grszj

Nóżki bukowe, a obicie... Tak wygląda na stronie producenta:

http://fargotex.pl/wp-content/uploads/2015/02/MILTON_12_turquoise.jpg

A tak na zdjęciu, które zrobiłam widząc próbkę:

http://tiny.pl/grszp

Zasadniczo na stronie producenta jest w ogóle za ciemny i przekłamany kolor :p

Dlaczego taki kolor? Bo mam szalony pomysł na schody. Patrzcie na to:

http://makingahouseahome.com/wp-content/uploads/2012/07/lake_house_stairs.jpg

Tylko zamiast tego cudnego ciemnoniebieskiego, będzie równie cudny turkusowy. Coś w nawiązaniu do koloru Cleopatra od Beckersa (na inspirce w połączeniu z Silver Pearl):

http://beckers.pl/sites/default/files/styles/inspiracja_slider_986x491/public/inspiracje/beckers_designer_do_www_-_29.jpg?itok=UITWoVCo

Minimalnie zmieniły się również założenia kolorystyczne, ale powtórzę całość, żeby się nie pomieszało :D

W salonie "ściana TV" i ta naprzeciw niej - kolor Silver Pearl.

Ściana naprzeciw schodów i analogiczna do niej - Cotton Candy.

W sypialni ściana naprzeciw wejścia - Cleopatra (tu jest ta zmiana :D)

Pozostałe ściany w sypialni - Cotton Candy.

Jaki efekt chcę uzyskać? Wchodzimy do mieszkania i mamy biel z turkusem. Wychodzimy piętro wyżej - turkus widzimy na narożniku i ścianie w sypialni, jeśli ta będzie otwarta. Biel również pozostaje: planuję przemalować naszą obecną ławę na biało, sufity i skosy również w bieli.

No dobra, to co powiecie na takie wizje? Narożnik tragiczny czy może być? :D Do dziś muszę wpłacić na niego zaliczkę, więc jeszcze mam czas na zmianę zdania!

Edytowane przez Iscra

Byliśmy w sobotę kupić Ternowi spodnie. W efekcie zamówiliśmy narożnik :lol2:

Aż strach pomyśleć co by było gdybyście poszli kupić Ternowi garnitur :rotfl:

Co do narożnika: robot wjedzie pod niego?? Niski się wydaje na zdjęciu :confused:

Natomiast zamysł biało - turkusowych wariacji - jestem "inna" więc jak najbardziej ZA :)

Narożnik wygodny, w sklepie zmierzyliśmy wysokość i jest 12 cm prześwitu. Robot wjedzie :D

Tern na pomysł koloru schodów w pierwszej chwili zareagował tak: "Ależ Ci słonko przygrzało" :p Mało na kanapie nie wylądował i to na stałe :lol2: Ale potem pomyślał :D To znaczy mój pierwotny zamysł był taki, by zrobić schody właśnie w tym ciemnoniebieskim, ale jak zaczęliśmy wspólnie myśleć to turkusowy bardziej nam leży :)

Wiem, że kolory niecodzienne, ale.. kurczę, samo mieszkanie jest niecodzienne :D A wszechobecne beże i szarości chyba mi się przejadły, chociaż do tej pory bardzo je lubiłam. Chyba po prostu potrzebuję kolorystycznej odmiany :)