Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nareszcie u siebie, czyli mieszkanie po przygodach

Recommended Posts

I ja odwiedzam. :) Mieszkanko niedużę, jaką macie ściankę kolankową?

Ciekawa jestem jak będziecie znosić lato. U nas na poddaszu jest czasem naprawdę, naprawdę gorąco. I tymi połaciowymi łapiącymi w lecie słońce to bym się troszkę martwiła. Lepiej od razu pomyślcie o roletach zewnętrznych, o ile możecie je zainstaolwać...

Ja mam połaciowe w kuchni na wschód, ale gdy zabieram się do gotowania obiadu właśnie na oknie opiera się największe słońce i można zdechnąć, dosłownie.

Czasem wsadzałam głowę do lodówki :p

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A moją znajomą developer tak załatwił że sprzedał mieszkanie na 5 piętrze bez windy. Poszła się zameldować, dowiedziała się że nie może. Idzie do dewelopera a ten że "no tak. nie można, bo to pomieszczenie przeznaczone na pracownię" (oczywiście nigdy wcześniej o tym nie wspomniał, mieszkanie też wcale nie tańsze od pozostałych)

:jawdrop:

O masakra. A w akcie notarialnym co było? Że kupuje mieszkanie czy pracownię? Bo ja to bym walczyła...

Ciekawy układ wnętrz, w którym część dzienna jest naprawdę sercem domu - mieszkania :)

A jak wyską macie ściankę kolankową?

Co do ocieplenia, to chyba takie standardowe wg. ostatnich zmian w Warunkach Technicznych...

I chcę powiedzieć, że rzut mieszkania nie chce mi się powiększyć :(

Masz rację, to jeden z atutów tego mieszkania :)

Kolankowa ma równy metr.

Owszem, od niedawna jest to standardowe ocieplenie. To drugi blok budowany na tym osiedlu przez tego deva, w pierwszym jeszcze było gorsze ocieplenie :)

Nad rzutem popracuję wieczorem.

Tsunami, nie strasz z upałami, proszę :D W kuchni mam zwykłe okno - jedyne zwykłe w całym mieszkaniu :) Wychodzi na plac zabaw i plac budowy, bo budują kolejny blok. Syn będzie miał co oglądać ;]

Mamik, faktycznie, będzie ekspres, ale już mamy mocne ciśnienie na bycie na swoim :)

Mam zaklepanego znajomego na kuchnię :) I niewykluczone, że poza kuchnią będzie miał spoooro roboty na tym mieszkanku.

Potrzebujemy:

- zabudowy szafowej pod schodami

- zabudowy szafowej w pokoju dziecięcym (mam na nią pomysł, zaraz opiszę)

- być może zabudowy szafowej w naszej sypialni, ale tu musimy jeszcze ostatecznie zdecydować

- dwóch biurek na komputery stacjonarne

- witryn na 500+ (książek ;PP)

- jakieś cwanej zabudowy pod skosy

- komody

I jeśli znajdziecie mi takie meble w normalnych cenach, pasujące do białej kuchni z jasnobrązowym drewnianym blatem i do jasnobrązowych paneli (tak bardzo jasnobrązowych, że w sumie to prawie białych ;P), to będę przeszczęśliwa, bo przekopałam tyle stron i nic :bash:

Zaraz wrzucę jeszcze większy rzut, pomożecie mi jakoś rozplanować strefę dzienną, prawda? Proszę :D

Proszę, oto działający rzut :) Z powiększającym klikiem :)

http://tiny.pl/g7zpr

A także ciasto i kawa w jednym :D

http://www.tapeta-ciastko-filizanka-kawa.na-telefon.org/tapety/ciastko-filizanka-kawa.jpeg

Nie prosiłam deva o zwymiarowany rzut, bo pomiary zrobiliśmy z mężem bezpośrednio w mieszkaniu. Więc, Emi, podeślę Ci jak tylko dorysuję wymiary do rzutu :) Dzięki wielkie :)

I teraz trochę pomysłów, na razie jedynie na płytki ;)

Do łazienki bardzo podoba mi się kolekcja Paradyż Belat.

1.jpg

To chyba jedyne zdjęcie, gdzie znalazłam te płytki w takiej konfiguracji, o jakiej myślę (przy umywalce widać to na fotce): czyli na ścianie patrząc od dołu najpierw te boazeryjne, potem szeroka listwa, 2x gładkie i wąska listwa. Zostanie jakieś 10cm do sufitu. Nie wiem tylko jak obudować wannę i stelaż do wc. Nie do końca mi leży ta mozaika...

Do kuchni natomiast na ścianę spodobała mi się kolekcja Tubądzin Majolika. Mam na myśli te małe kwadraty, o boku 11 cm. Tu niestety nie znalazłam żadnego idealnego zdjęcia, więc trzeba wysilić wyobraźnię ;)

http://www.bridom.pl/images/items/6976/foto525-majolika-rotundo1-1_90_big.jpg

Zastanawiam się nad ułożonymi w romb białymi płytkami, poprzetykanymi tu i ówdzie (jeszcze nie wiem czy regularnie czy nieregularnie) płytkami w kolorze... i tu mam zagwozdkę. Najbardziej podoba mi się jasnozielony, wprowadziłby trochę świeżości do kuchni. Ale czy ładnie się zgra z białą zabudową kuchenną i jasnym drewnianym blatem?

Czyli się zaczyna :D

Napiszę swoje przemyślenia o rozplanowaniu mieszkania, ciekawa jestem jak bardzo będą zgodne, albo niezgodne z tym, co sami planujecie :cool:

Dla potomka przeznaczyłbym pokój przy łazience, bo większy, południowy i bardziej "na uboczu"

Teraz będzie pomysł chyba kontrowersyjny, ale ja bym zrobiła ścianę oddzielającą łazienkę i pokój południowy od strefy dziennej, bo dzięki temu lazienka i wc nie będą w salonie, wyciszy się strefę sypialni potomka i zyskuje się kawałek intymności np. na czas wizyty znajomych dziecię może spokojnie iść do łazienki i spać nie przechodząc przez środek spotkania rodziców.

kuchnia jest świetna, w miejscu stołu zrobiłabym blat z szafkami i tyle

stół umieściłabym przylegający jednym bokiem do schodów,

pod skosem w salonie zrobiłabym jedno miejsce pracy, drugie w sypialni rodziców (też pod skosem)

Długa ściana vis a vis kuchni na zabudowę książki i chyba niestety też częściowo zamknięta na ubrania

kanapę/narożnik postawiłabym tyłem do drzwi do sypialni, tak żeby tv wisiało na tym kawałku ściany przy schodach, na przeciwko drzwi do sypialni

i jak? :lol2:

Mamik, trafiłaś z przeznaczeniem pokoi :) Większy, południowy, będzie dziecięcym. Mniejszy - naszą sypialnią. Niestety, nie zmieścimy tam (i nawet nie chcemy) biurka. Łóżko ma wymiar 200x200, do tego 2 stoliki nocne 50x50, 60 cm na szafę i wtedy ledwo wejdzie jeszcze łóżeczko dziecięce przy kolejnym potomku. Całe pomieszczenie ma wymiary 512x272.

Południowy, dziecięcy pokój ma wymiary 334x467.

Łazienka 273x175 w szerszym miejscu i 162 w węższym

Kuchnia 185x296

Na ścianie przy drzwiach w pokoju dziecięcym chciałabym zrobić zabudowę szafową. Drzwi przesuwne bez żadnego lustra (to dziecięcy, na litość! :D), a wewnątrz: na samej górze półki na ciuchy, z których się wyrosło, pudła z nieużywanymi zabawkami, etc. Niżej półki i wieszaki na ciuchy bieżące, ale na tyle wysoko, że jeszcze 2-latek nie sięgnie. Na samym dole wysuwane na prowadnicach kosze na zabawki, z których młodzież może sobie korzystać do woli. Myślę, czy tutaj jakiś ikeowy system szafowy nie byłby najtańszą, a jednocześnie absolutnie wystarczającą opcją... co myślicie?

Myśli mi za szybko biegną, Mamik, wybacz xD Kontynuując komentowanie Twoich pomysłów... :D

Raczej nie będziemy dodatkowo oddzielać łazienki i dziecięcego od reszty, bo zrobilibyśmy wąski, kiszkowaty korytarzyk. To mieszkanie blokowe, więc nie chcemy ograniczać przestrzeni. No i goście są od święta, a dom ma być na co dzień dla całej rodziny - czyli niech dzieciaki bobrują i nie mają w tym zbyt wielu utrudnień :)

Pierwszy widok, jaki mają goście wchodząc na górę, to widok na przestrzeń pod skosem, pod oknami dachowymi w salonie. Dlatego to tam myślimy dać kanapę/narożnik.

Muszę koniecznie poszukać inspiracji dotyczących zabudowy pod skosami ;)

Pusiu, patrzyłam na Pinteresta Pestki i kurczę... ona ma tych tablic całe mnóstwo i żadne po nazwie nie określa tego, czego szukam. Chyba, że źle szukam? Nie umiem? ;)

I ja odwiedzam. :) Mieszkanko niedużę,

nieduże? :D ja mieszkałam na 36 m2 w 6 osób :D i było super ;) noo może mamie mniej podobało się mieszkanie z teściami ;)

Iscra super, gratuluję mieszkania :) fajnie, że kuchnia jest oddzielna :)

zabudowy skosów szukałabym w pomysłach zabudowy schodów :D można dopasować ;) ale zawsze to jakaś myśl.

d8f7b25f3c1c4f52fd5707db741fe644.jpg

5131ddc2545be61e662aeb68185b1c67.jpg

8af8240c340d356f6fdcf1823a2862ac.jpg

Ooo to siedzisko pod schodami super :yes:, na dole jakiś kawałek miejsca do siedzenia się przyda

kanapa pod skosem - jeśli dach pod dużym kątem, to jeszcze może się da, ale jeśli nie, to wstając trzeba uważać, chyba, że kanapę odsuniecie na środek

patrząc na rzut wydaje mi się, że jedyne miejsce na biurko to właśnie pod skosem przy oknach, chyba, że przewidujecie do doświetlenia biurek tylko oświetlenie sztuczne

pomyślcie może, czy szafa w pokoju dziecięcym musi być z drzwiami przesuwanymi, taka zabudowa jest głębsza niż zwykła szafa, droższa, a u Was nie byłaby na całą ścianę, bo jest skos

mi bardzo podoba się takie wysuwane cargo na ubrania, normalnie w szafie głębokiej na 60 cm dostęp do rzeczy na półkach jest trudny,,alternatywą są szuflady, ale takie cargo też mi się podoba