Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nareszcie u siebie, czyli mieszkanie po przygodach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://kelman.com.pl/img/products/99/59/1_max.jpg

Taki mebel jest teraz na topie. Te nóżki są właśnie najlepsze

Ostatnio widziałam podobną, współczesną kanapę, do której bez min. 5tys. w portfelu nie podchodź . Ale nie miała podłokietników z funkcja stolika :D

Ostatnio w czasopismach wnętrzarskich aż roi się od fotek retro-wnętrz oraz porad jak stworzyć takie wnętrze.

I cienkie, wysokie nóżki meblowe ustawione pod kątem królują :D

Edytowane przez moniss

O widzisz, Mari, swoim pomysłem przypomniałaś mi, że kanapa musi pasować do lamp, które ostatnio kupiliśmy xD

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/kroby-lampa-pod-ogowa-do-czytania__0178922_PE208813_S4.JPG

oraz

http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/kroby-lampa-sto-owa__0340619_PE160050_S4.JPG

Zaczynacie nas przekonywać do tego mebla. Tylko obicie, panie dzieju, jakie obicie, żeby to wszystko grało? Kuchnia, przypominam, będzie biała z jasnobrązowym blatem. Stół i krzesła nawiązywałyby kolorystycznie do kuchni. Więc co w salonie?

Panele będą mniej-więcej w takim guście:

http://panelowy.com.pl/userdata/gfx/d070d6ed2cced8f4fea6b048dda02431.jpg

Hej Iskra,

taki pieęękny dworek sie szykował a tu nagle mieszkanie na poddaszu?? Toś mnie zaskoczyła. Mieszkałam 8 lat na poddaszu, niby fajnie, ale latem jak dochodziło do 33st to plackiem na podłogach leżeliśmy. Wróciłaś na stare włości, czy w okolicach planowanego dworku macie mieszkanie? Zrezygnowaliście zupełnie z budowy, czy tylko odłożyliście w czasie?

UFFF, biegam i z niczym się nie wyrabiam. Jak mam wolne to jakoś tak mam mniej czasu na forum, jak to działa? :lol2:

Hej Iskra,

taki pieęękny dworek sie szykował a tu nagle mieszkanie na poddaszu?? Toś mnie zaskoczyła. Mieszkałam 8 lat na poddaszu, niby fajnie, ale latem jak dochodziło do 33st to plackiem na podłogach leżeliśmy. Wróciłaś na stare włości, czy w okolicach planowanego dworku macie mieszkanie? Zrezygnowaliście zupełnie z budowy, czy tylko odłożyliście w czasie?

Wbrew pozorom nas też to zaskoczyło. Mam nadzieję, że nie będziemy się przegrzewać, ale wszystko będzie wiadomo po pierwszym letnim sezonie ;)

Mieszkanie na Podlasiu - tam już się osiedliliśmy i póki co wszystko wskazuje na to, że tam zostaniemy.

Nie rezygnujemy z planów o własnym domu, bo znamy siebie i wiemy, że to mieszkanie, mimo, że całkiem spore, już niedługo stanie się dla nas za ciasne. Lubimy przestrzeń i potrzebujemy jej nie tylko na zewnątrz, ale także we własnym domu :) Ale czy będziemy budować dworek i czy TEN dworek - nie wiadomo.

Emi,

Ten szarobury kolor jest dla mnie aż depresyjno-PRLowy. A zwykła szarość, popielaty? Z poduchami w ciepłych kolorach?

Chciałabym zrobić ciepłe wnętrza. Ale nie mocne: raczej w stonowanych kolorach, raczej też nie pastelowych. Tak poetycko opiszę, że marzy mi się taka.. wiosenna rześkość o poranku :D Stąd biała kuchnia z jasnobrązowym blatem, bardzo jasne panele. Dlatego też zastanawiam się nad jasnozielonymi akcentami w kuchni, by dodać jej właśnie tej świeżości.

Szukam inspiracji. I co wrzucam w google, to... ZUPEŁNIE NIE TO :p Nie chcę uzyskać efektu "przemyślenia każdego detalu". Dom ma żyć, nie być muzeum. Oczywiście wnętrza mają być spójne, ale chcę uzyskać taką... swojskość i przytulność, bez trzymania się ściśle określonego stylu. Czyli nie chcę robić "mieszkania w stylu skandynawskim", a raczej, na przykład, wykorzystać elementy tego stylu do stworzenia miejsca, gdzie każdy gość i domownik czuje się "u siebie".

Chociaż chyba coś mi się udało znaleźć:

living-room.jpg

P.S.

JAKIE CUDNE OKNA!

http://www.domzpomyslem.pl/files/media/image/455/1530455/movie_screen/kamienica,list.jpg

w sumie jakbym urządzała mieszkanie w bloku to właśnie w stylu skandynawskim :lol2: tzn też nie takim czystym a w miksie. Masz tam fajne otwarte przestrzenie będzie super wyglądać :D

http://www.elle.pl/gfx/00/02/5e/17/image-1nojtqp_png/thumb_900x800_10.jpg/__/meble-kuchenne-nowe-propozycje-ikea-metod-fot-mat-prasowe.png świeżej chyba się nie da :lol2:

To ja też się przywitam,

jak większość szkoda mi waszego domku i ogrzewania na owies, ale mam nadziej, że co się odwlecze to nie uciecze, i jak nie tam to może znajdziecie swoje miejsce w innym miejscu.

Niestety z rodziną bardzo często najlepiej wychodzi się na zdjęciu, a jak człowiek ma na coś liczyć, to musi liczyć na siebie.

Cóż przykre ale prawdziwe (niestety).

Odnośnie mieszkania, na swoim przykładzie mogę dać tylko 1 radę, zastanówcie się co z tym mieszkaniem zrobicie później, bo to dosyć istotne.

Widzę że zdecydowani jesteście na swój domek, więc w końcu przyjdzie czas na wyprowadzkę z mieszkania.

Ja swoje robiłem tak jak dla siebie, włożyłem w nie sporo pracy i serca, a teraz stanąłem przed wyborem: sprzedać czy wynająć (i serce mi się kroi jak będę musiał studentom to wynająć - bo jakoś nie spotkałem takich, którzy dbają o cudzą własność :/ z drugiej strony szkoda mi 5 lat spłaty kredytu, zwłaszcza, że teraz jak sprzedam, to wyjdę najwyżej na zero - o ile nie będę musiał do tego dopłacić - więc tak źle i tak nie dobrze).

Wracając do tematu, mieszkanko jest intrygujące - zwłaszcza układ, duży metraż, szkoda, że są tylko 2 sypialnie (dla mnie to wada), ale dzięki takiemu metrażowi macie spore pole do popisu :)

Odnośnie mieszkania, na swoim przykładzie mogę dać tylko 1 radę, zastanówcie się co z tym mieszkaniem zrobicie później, bo to dosyć istotne.

Widzę że zdecydowani jesteście na swój domek, więc w końcu przyjdzie czas na wyprowadzkę z mieszkania.

Ja swoje robiłem tak jak dla siebie, włożyłem w nie sporo pracy i serca, a teraz stanąłem przed wyborem: sprzedać czy wynająć (i serce mi się kroi jak będę musiał studentom to wynająć - bo jakoś nie spotkałem takich, którzy dbają o cudzą własność :/

Z uwagi na lokalizację mieszkania, zupełnie nie grozi nam najazd studentów. Miasto, choć sympatyczne, nie jest bynajmniej uniwersyteckie ;) A czy będziemy wynajmować, czy od razu sprzedamy, zależy od paru czynników, których teraz nie sposób przewidzieć. Stąd decyzja, że robimy jak dla siebie. Mamy już serdecznie dość prowizorki i odkładania życia "na później". Myślę, że zrobimy na tyle fajnie, że nie tylko nam przypadnie do gustu i nie będzie to balast na dłuższą metę ;)

A propos robienia "dla siebie". Wybór kanapy to pikuś w porównaniu do problemu, jaki mamy z ustawieniem wszystkiego, co planujemy zmieścić w salonie :p Musimy w mieszkaniu zmieścić dwa komputery stacjonarne. Oba to solidne stacje robocze, wymagające swojego miejsca. Co więcej Iscra czasem pracuje w domu, a przy ilości papierów, jakie przy tym przewala nie ma czegoś takiego jak "zbyt duże biurko" :p Druga sprawa: książki. Iscra gdzieś tam kiedyś bardzo ładnie napisała, że jesteśmy rodziną 500+. Przy czym plusik rośnie i rośnie i pewnie wkrótce zrobi się z tego 500+500+...:lol2: No i trzeba gdzieś te książki pomieścić. A do tego jeszcze telewizor :p Oglądanie seriali (że o meczach nie wspomnę :p) na 15-20" było znośne na studiach, ale teraz już zdecydowanie mam dość tych przekątnych i planuję coś większego. Biurko/-a i telewizor chcemy zmieścić na wschodniej i północnej ścianie salonu (ok. 215 x 450 cm). Książki będą zarówno tam, jak i na regale, który kombinujemy pod skosem na zbiegu połaci dachowych. Kombinujemy jak to rozwiązać, ale póki co co podoba się Iskrze, to mnie odrzuca i vice versa :p Może Wy coś wymyślicie? ;)

Edytowane przez Tern

Zaglądam tu myśląc, że jakiś rzut z planowanym rozmieszczeniem sprzętów wrzuciliście, a tu same znaki zapytania :-)

500+ książek, to jakieś 10mb półek, czyli da się upchnąć :p, część można pod skosem, część w pokoju u potomka, może jakiś system regału "otwieranego", czyli półki na drzwiach wewnątrz szafy?

Czy jest dla Was do zaakceptowania pomysł, żeby stół stał przy schodach?

co zdecydowanie na "nie", a co zdecydowanie na "tak"?

Zaglądam tu myśląc, że jakiś rzut z planowanym rozmieszczeniem sprzętów wrzuciliście, a tu same znaki zapytania :-)

No nie? Z nami to jest, tylko chodzimy i myślimy xD

Ale żeby nie było wrzucam zwymiarowany rzut. Jak czegoś brakuje to dać znać. Jak nie ma wpisanego to w weekend będziemy na mieszkaniu i pomierzymy.

http://tiny.pl/grgrn

Ze stołem przy schodach jest taki myk, że... strop w tym miejscu nie idzie idealnie prosto wzdłuż schodów jak na rzucie. Poszukam zdjęcia i wrzucę. Pomyślę też nad wrzuceniem sprzętów i mebli do rzutu, ale kurka jedyny program, jaki ogarniam, to Paint :lol2:

Obawiam się też, czy stół przy schodach nie utrudni komunikacji. Skosy, panie dzieju, skosy... Ja to pikuś, ale Tern jak będzie głową w sufit walił to w końcu się wkurzy :lol2:

Co jest na nie:

1. Komputery w innym pomieszczeniu niż salon

2. I nie wiem co jeszcze xD

Co jest na tak:

1. Dużo pomysłów na zmieszczenie książek

2. Im więcej przestrzeni biurkowej tym lepiej (byle zmieścić 50-55" TV :p No i wygląd: musi to ładnie wyglądać, a nie wciśnięte na chama...)

3. Sprytnie wykorzystane przestrzenie pod skosami

Pokój dziecięcy musi pozostać dziecięcym. Teraz będzie w nim tylko jeden lokator, ale już niedługo doczeka się kolejnego ;) Stąd też w sypialni miejsca jest na styk, bo oprócz naszego łóżka musi się zmieścić łóżeczko dziecięce ;) Szafa, łóżko, 2 stoliki nocne, łóżeczko dziecięce i... koniec! Miejsce wykorzystane do maksa (przypominam, że łóżko ma wymiary 200x200 :p).