Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nareszcie u siebie, czyli mieszkanie po przygodach

Recommended Posts

A Tern nie chciał krzesła w mniej dziewczyńskim kolorze?? :p
A co do koloru... Czerwień nam obojgu się podoba w naszym mieszkaniu :D Jest jej niewiele i dzięki temu daje fajny mocny akcent. Najmocniejszym są właśnie te obicia krzeseł.
Uzupełniając dodam, że ta czerwień podoba mi się na tyle, żeby całkiem serio myśleć o czerwonych krzesłach biurowych ;)

Co ma piernik do piętra? Nauczysz się latać żeby np. Okna dachowe myć? :p
Ta... Już widzę, jak akurat Iscra się uczy... :p Moniss podpowiedziała i po ptokach :p

Ale to potrzebna będzie specjalna drabinka. Specjalna czyli ładna :)
I zajmująca dodatkowe miejsce :p

Poza tym, do dzieł Henryka Sienkiewicza nie sięga się na codzień. Raczej co kilka lat, aby sobie przypomnieć niektóre fragmenty. Podobnie z Trudi Canavan .

No, to tyle rozpoznałam na fotce :lol2:

Niezbyt uważnie się przyglądałaś, jak nie wypatrzyłaś Pratchetta :D Clancy w Czarnej Serii też dość charakterystyczny IMHO ;) A dziś dojdzie klasyka fantastyki, czyli Tolkien, Sapek i Lem (komplet jeszcze z lat 80-ch). No i Rowling :cool: I to wszystko, o czym udało mi się zapomnieć, że mamy, bo ostatnie lata w pudłach spędziło :lol2:

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co ma piernik do piętra? Nauczysz się latać żeby np. Okna dachowe myć? :p

Mam krzesło i Terna. Po co mi drabina?

EDIT: ale z książkami to co innego, bo mycie okien to zaplanuję. A jak zechcę dorwać się do książki jak Tern będzie w pracy, to klops :D

Zresztą, jak pisałam: pewnie i tak w końcu na górze coś wyląduje... :lol2:

Edytowane przez Iscra

Na górze mogą stanąć książki rzadziej ( mam nadzieje) używane.

Psałterze, zywoty świętych, 100 technik pokutnika, statut PIS-U, obróbka skrawaniem, metale ciężkie a energia kosmiczna, porwalo mnie ufo - zwierzenia A. Macierewicza, książka telefoniczna województwa wielkopolskiego i inne takie...dzieła porywające.

Kurzyć się będzie wszędzie a balona juz niedługo się pozbędziesz.

Będziesz fikac jak primadonna :)

:yes:

Amen

Dołączam swój AMEN :yes:

Iscra[/b], a dlaczego to Ty masz sięgać po książki? A od czego masz Terna? :D

No właśnie?? Od czego go masz??? Upublicznij nam :yes:

do dzieł Henryka Sienkiewicza nie sięga się na codzień. Raczej co kilka lat, aby sobie przypomnieć niektóre fragmenty.

OOOOooo nie zgadzam się, ale jestem uzależniona od Sienkiewicza, nic mi tak dobrze nie robi jak Sienkiewicz, znam całe fragmenty potopu na pamięć :D

No właśnie?? Od czego go masz??? Upublicznij nam :yes:

Nie wypada... :oops:

OOOOooo nie zgadzam się, ale jestem uzależniona od Sienkiewicza, nic mi tak dobrze nie robi jak Sienkiewicz, znam całe fragmenty potopu na pamięć :D

Tern fragmenty Pana Tadeusza zna na pamięć, a syn jest zachwycony słuchając mówionej przez Terna Pani Twardowskiej :D

Pusia, BÓJ SIE BOGA!!!

Chociaż zachowuj pozory... jakieś. :)

Teraz nie ma czegoś takiego jak dziewczyńskie kolory.

Chłopaki w róźowych koszulach smigaja.

Popieram Terna - czerwień baaaaaaaaardzo pasuje do kącika.

Niezbyt uważnie się przyglądałaś, jak nie wypatrzyłaś Pratchetta :D Clancy w Czarnej Serii też dość charakterystyczny IMHO ;) A dziś dojdzie klasyka fantastyki, czyli Tolkien, Sapek i Lem (komplet jeszcze z lat 80-ch). No i Rowling :cool: I to wszystko, o czym udało mi się zapomnieć, że mamy, bo ostatnie lata w pudłach spędziło :lol2:

Książek Clancyego nie znam, więc nic dziwnego, że nie rozpoznałam.

A co do Pratchetta, to szukałam, szukałam...ale słabe jest foto i nie zauważyłam. Skoro jednak mówisz, że masz, to znaczy że są nad Sienkiewicza dziełami. Prawdę mówiąc, to musialam zajrzeć do pudeł z książkami i popatrzeć na grzbiety moich jedynych trzech "żółtych" Pratchettów (+ dwie kolorowe opowieści ze Świata Dysku), bo na półce mam już tylko czarną kolekcję.

Lema z lat 80. posiadam tylko "Powrót z gwiazd", Sapka, w przeciwieństwie do Rowling, nie mam całego :(

A Tolkiena jakie masz wydanie? Może te wypaśne z ilustracjami Alana Lee? :)

A zaktualizowane foteczki oczywiście wrzucicie na forum?? :)

Jeśli nie macie/znacie, to polecam książki z cyklu "Patrole" Siergieja Łukjanienki oraz jego Głębię czyli "Labirynt odbić" i "Fałszywe lustra"

Moniss:

Pratchett jest już w dwóch rzędach, żeby się wszystko pomieściło. Sapka mamy tylko siedmioksiąg Wiedźmina, reszty jego autorstwa niet.

Z polskiej fantastyki jeszcze trochę Pilipiuka, Piekary, dużo Jacka Komudy (taki obrazoburczy Sienkiewicz, bo akcja osadzona w podobnych realiach, tylko zdecydowanie nie "ku pokrzepieniu serc" :D), trochę Kossakowskiej, Magdy Kozak. Znajdzie się jeszcze, już ogólniej mówiąc, Terakowska, le Guin, C.S. Lewis z Narnią, Card z Enderem, Sherlock Doyle'a, trochę powieści historycznych różnych autorów, klasyka obyczajówek (Jane Austen, Margaret Mitchell i jej Przeminęło z wiatrem), Montgomery i cykl o Ani, sporo książek na temat II Wojny Światowej... Tolkiena i Lema już Tern wspominał.

Tolkiena mamy z wydawnictwa Amber, czyli tak - z ilustracjami Alana Lee. Chociaż osobiście bardziej zachwycam się twórczością Teda Nasmitha (w Silmarillionie na przykład).

Łukjanienkę nie tylko Ty nam polecałaś, więc pewnie się dorwiemy któregoś dnia :) Na razie z rosyjskiej (i pokrewnej) fantastyki mamy Diaczenków i Nika Pierumowa.