Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna dachowe i ogrzewanie podłogowe

lukasz1006

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do instalacji co, w całym domu chcę podłogówkę + grzejniki w łazienkach i pralni zastanawiam się jak będzie sprawowała się podłogówka na poddaszu z oknami dachowymi. Mam dach 4-spadowy kąt 30stopi i 7 okien dachowych, czy nic się nie bedzie wykrapalać na oknach zimą? Czy jednak zastosować grzejniki pod oknami?

Witam

Przymierzam się do instalacji co, w całym domu chcę podłogówkę + grzejniki w łazienkach i pralni zastanawiam się jak będzie sprawowała się podłogówka na poddaszu z oknami dachowymi. Mam dach 4-spadowy kąt 30stopi i 7 okien dachowych, czy nic się nie bedzie wykrapalać na oknach zimą? Czy jednak zastosować grzejniki pod oknami?

Możemy pogadać. Mam 9 okien dachowych dużych, a teraz właśnie kładą mi podłogówkę w całym domu. Mam dach kopertowy jak Ty. Nic się nie będzie skraplać. Podstawa to odpowiednio obudować okna dachowe, tj. dolna krawędź zabudowy prostopadła do podłogi a górna równoległa. Cyrkulacja powietrza zapewniona i na oknach nic się nie skrapla.

Możemy pogadać. Mam 9 okien dachowych dużych, a teraz właśnie kładą mi podłogówkę w całym domu. Mam dach kopertowy jak Ty. Nic się nie będzie skraplać. Podstawa to odpowiednio obudować okna dachowe, tj. dolna krawędź zabudowy prostopadła do podłogi a górna równoległa. Cyrkulacja powietrza zapewniona i na oknach nic się nie skrapla.

Grzałeś już w duże mrozy? Nie, wiec wstrzymaj się z wnioskami. Przy wentylacji mechanicznej owe zjawisko nie występuje, oczywiście zgodzę się z Toba , ze montaż okien połaciowych musi być poprawnie wykonany. Dlatego radze Łukaszowi poszukać wątków na podobny temat, w których forumowicze skarżyli się na skraplanie się pary wodnej na powierzchni okien, dowiesz się również z którymi oknami inwestorzy mieli największe problemy.

Sam mam tylko jedno połaciowe, za sobą dwa sezony grzewcze i w pierwszym w łazience rzeczywiście skraplała się woda, pozostawiając paskudny ślad na farbie gruntującej.

Po odpaleniu WM w kolejnym sezonie grzewczym sytuacja więcej się nie powtórzyła. Niestety nie pamiętam tytułów wątków.

U kumpla w korytarzu skrapla się woda i to po mimo umiejscowienia kalafiora pod oknem.

Dzięki za odpowiedź, sytuacja z wymianą okien an 3 szybowe nie wchodzi w grę bo już okna mam zamontowane. Są to okna PCV Fakro PPP. bez nawietrzników. W domu bedzie wentylacja mechaniczna na poddaszu w pokojach nawiewy a w korytarzu i WC wywiew. Okna połaciowe mam zamontowane w pokojach na dwóch poziomach ze względu na płatew pomiędzy nimi. Góne okna robią jako doświetla

Grzałeś już w duże mrozy? Nie, wiec wstrzymaj się z wnioskami. Przy wentylacji mechanicznej owe zjawisko nie występuje, oczywiście zgodzę się z Toba , ze montaż okien połaciowych musi być poprawnie wykonany. Dlatego radze Łukaszowi poszukać wątków na podobny temat, w których forumowicze skarżyli się na skraplanie się pary wodnej na powierzchni okien, dowiesz się również z którymi oknami inwestorzy mieli największe problemy.

Sam mam tylko jedno połaciowe, za sobą dwa sezony grzewcze i w pierwszym w łazience rzeczywiście skraplała się woda, pozostawiając paskudny ślad na farbie gruntującej.

Po odpaleniu WM w kolejnym sezonie grzewczym sytuacja więcej się nie powtórzyła. Niestety nie pamiętam tytułów wątków.

U kumpla w korytarzu skrapla się woda i to po mimo umiejscowienia kalafiora pod oknem.

Jasne... Rozumiem, że wszyscy z wentylacją grawitacyjną mają skraplającą się wilgoć na oknach połaciowych. Gówno prawda. Większych głupot nie czytałem. Sąsiad ma WG i 8 okien połaciowych, na których nic się nie skrapla. Kolejny pasjonat WM, jakby bez tego nie dało się żyć!

Jasne... Rozumiem, że wszyscy z wentylacją grawitacyjną mają skraplającą się wilgoć na oknach połaciowych. Gówno prawda. Większych głupot nie czytałem. Sąsiad ma WG i 8 okien połaciowych, na których nic się nie skrapla. Kolejny pasjonat WM, jakby bez tego nie dało się żyć!

Człowieku wyluzuj bo ci gacie strzelą :D

Z kim byś nie rozmawiał finał rozmowy jest podobny :) Taki znak firmowy :lol2: Mój sąsiad ma Maybach-a ponoć po Rydzyku!!!!

Przeczytaj również post 4, tam nic o WM nie napisałem.

Wprowadź się zamieszkaj to pogadamy, na razie to strzelasz ślepakami....

Bardziej niż woda martwiłbym się piekarnikiem na poddaszu, no chyba ze planujecie klimę ;)

Człowieku wyluzuj bo ci gacie strzelą :D

Z kim byś nie rozmawiał finał rozmowy jest podobny :) Taki znak firmowy :lol2: Mój sąsiad ma Maybach-a ponoć po Rydzyku!!!!

Przeczytaj również post 4, tam nic o WM nie napisałem.

Wprowadź się zamieszkaj to pogadamy, na razie to strzelasz ślepakami....

Bardziej niż woda martwiłbym się piekarnikiem na poddaszu, no chyba ze planujecie klimę ;)

Klima na razie tylko na dole. Piekarnik na poddaszu, no cóż, wolę piekarnik niż egipskie ciemności. Póki co będą roletki zaciemniające.

Roletka zaciemniająca g...o daje, w koncu promienie słońca swoją energię bedą oddawały właśniei jej. Czyli juz wewnątrz pomieszczenia.

Wiem, bo mieszkałem jeden rok bez nich, poźniej dwa lata z nimi i piekarnik był nadal po paru dniach upału.

Dlatego każdemu znajomemu powtarzam by przy oknach połaciowych zadbali o rolety zewnętrzne- szczegolnie po stronie południowej i południowo- zachodniej. Dopiero nie dawno dowiedziałem się z jakim kosztem tych zew. rolet trzeba się zmierzyć. Szczena opada.

To ja się wypowiem, bo jestem na świeżo :-P

U mnie przy najzwyklejszym oknie Fakro, ogrzewaniu podłogowym i WM woda się skrapla, a w największe mrozy zamarza w rogach. W protokole reklamacji oficjalnie wpisany powód to właśnie ogrzewanie podłogowe (brak grzejnika pod oknem). Montaż ok, wilgotność tak samo (choć serwisant twierdził, że powinno być 30, max 40 %). Nie życzę, ale radzę przygotować się na problemy w zimie. Pomimo, że masz zamontowane okna, to pewnie jest możliwość wymiany szyb i ramki oraz dołożenie uszczelki. W zwykłym oknie to możliwe, ale impreza taka wyjdzie więcej, niż od razu zakup okna trzyszybowego z ciepłą ramką. Wymiana szyb nie przedłuża gwarancji.

U mnie przy najzwyklejszym oknie Fakro, ogrzewaniu podłogowym i WM woda się skrapla, a w największe mrozy zamarza w rogach. W protokole reklamacji oficjalnie wpisany powód to właśnie ogrzewanie podłogowe (brak grzejnika pod oknem). Montaż ok, wilgotność tak samo (choć serwisant twierdził, że powinno być 30, max 40 %). Nie życzę, ale radzę przygotować się na problemy w zimie. Pomimo, że masz zamontowane okna, to pewnie jest możliwość wymiany szyb i ramki oraz dołożenie uszczelki. W zwykłym oknie to możliwe, ale impreza taka wyjdzie więcej, niż od razu zakup okna trzyszybowego z ciepłą ramką. Wymiana szyb nie przedłuża gwarancji.

To właśnie o Twoim problemie pisałem powyżej tylko nie wiedziałem, który watek.

Przykro mi za zaistniała sytuacje, mam nadzieje ze cos wskórasz. Ja mam jedno okno połaciowe od strony wschodniej, uparłem się na trzyszybowke z kołnierzem i ciepłą ramką. Teraz widzę, to był dobry wybór. U mnie z wyrzuceniem okien dachowych jest o wiele łatwiej- dach dwuspadowy. Zrezygnowałem z trzech.

Mam 4 okna dachowe. Jedno w łazience, dwa w pokoju i jedno w garderobie. Są to zwykłe okna Fakro. Po siedmiu latach wyglądają dosłownie jak nowe i NIC mi się nie skrapla. Mam WM.

Mam 4 okna dachowe. Jedno w łazience, dwa w pokoju i jedno w garderobie. Są to zwykłe okna Fakro. Po siedmiu latach wyglądają dosłownie jak nowe i NIC mi się nie skrapla. Mam WM.

Mam 3 okna dachowe. Dwa w pokojach i jedno na klatce schodowej. Są to zwykłe okna Fakro. Po roku wyglądają jeszcze jak nowe ale woda mi się skrapla. Mam WM.

Będziemy się kłócić? Ja napisałam jak jest u mnie. Poza tym radzę się przygotować, bo moim zdaniem większe jest prawdopodobieństwo, że coś będzie nie tak. Ale to moje zdanie. Na moją sugestię, żeby serwisant choć przyjął wątpliwość, że to z oknem jest coś nie tak, usłyszałam, że to nie możliwe, bo on mają badania i papiery.

BTW, gdyby chodziło o zwykłe skraplanie, to pewnie nawet byśmy się w serwis nie bawili. U nas żywcem w domu był lód, który szybko topniał i zaciekał na płyty G-K. Pod koniec lata planujemy wymianę pakietów, choć pewnie nie na Fakro, bo możemy sporo taniej, a serwis w razie czego i tak nam nie pomoże... Nie będziemy się kopać z koniem. Natomiast będziemy odradzać okna dachowe, jeśli ktoś chce kupić najtańsze.

Edytowane przez Bracianka