Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 64
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
przeczytałem sporo tematów nt: gruntowa czy powietrzna to jednak więcej przemawia za gruntową. Co więcej cena opłat jest sporo niższa porównując z powietrzną

????

Konkretny przykład na Twoim domu zamiast pisać kretyństwa ?

Albo weźmy mój dom,podobny metrażowo i podobnie izolowany.Na c.o dom potrzebuje 5500kWh,przy pompie p-w zużywam na ogrzewanie od 3 sezonów ok.1700kWh czyli ok.510zł,gdybym miał pompę gruntową,pewnie zużywałbym na c.o ok.1300kWh czyli ok.390zł.

Fakt,sporo niżej bo aż 120zł mniej w sezonie ale za to musiałbym za pompę gruntową zapłacić min.15tys.zł więcej.

Widzisz jakie kretyństwa piszesz western o "sporo niższych opłatach porównując do powietrznej" ? No chyba,że wyjaśnisz co dla Ciebie znaczy "więcej przemawia" ?

Teraz czekam na konkretny przykład z Twojego domu.

Edytowane przez Arturo72

nie będzie przykładu z mojego domu bo mieszkam w bloku, wypisałem jedynie informacje które wyczytałem gdzie indziej np.

zacytuje kawałek:

"Nie jest niespodzianką, że najtańsze ogrzewanie zapewnia pompa gruntowa, bo działa efektywniej niż powietrzna."

i jedynie to co tam przeczytałem tu powtórzyłem. Zaraz pewnie będzie tekst że wyciąłem to zdanie z konbtekstu bowiem następnie jest napisane

" Ale wyższy koszt inwestycji powoduje, że łączne wydatki na zakup urządzeń i ich dziesięcioletnią eksploatację nie różnią się znacząco w przypadku pompy gruntowej i powietrznej."

co tym bardziej pokazuje że po 10ciu latach wydajesz praktycznie tyle samo liczac zakup i eksploatacje. pompy powietrzne są tańsze co oznacza że za opłaty trzeba było zapłacić więcej.

W ogóle nie mam zamiaru się sprzeczać o te dwie metody ogrzewania. Mi bardziej widzi się gruntowa, innym powietrzna i tak już będzie

tu link do materiału z ww cytatami:

http://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/czy-ogrzewanie-powietrzna-pompa-ciepla-jest-drozsze-niz-gruntowa,222_13381.html

Gość Arturo72
nie będzie przykładu z mojego domu bo mieszkam w bloku,

Coś ściemniasz:

Dom 115m2 użytkowej (150 netto, 180 zabudowy)

Mając już projekt i dane na temat izolacji można bez przeszkód wyliczyć ile ten dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie i wtedy wyliczyć ile się zapłaci za ogrzewanie czymkolwiek.

Także zanim będziesz powtarzał bzdury,do roboty i pokaż te dane dla swojego domu.

Na przykładzie zużycia energii na ogrzewanie w moim domu pokazałem Ci,że pompa gruntowa jeśli chodzi o koszt inwestycji/koszt eksploatacji wyjdzie na plus za ponad 100 lat:

15000zł/120zł=125 lat

Pozdrów sąsiada z gruntową ;)

A w tym artykule muratora brany jest stary dom z zapotrzebowaniem na ogrzewanie 18000kWh(128kWh/m2/rok) czyli 3x tyle ile nowy dom ok.115m2 bo mój potrzebuje 5500kWh.

Edytowane przez Arturo72

Coś ściemniasz:

Mając już projekt i dane na temat izolacji można bez przeszkód wyliczyć ile ten dom będzie potrzebował energii na ogrzewanie i wtedy wyliczyć ile się zapłaci za ogrzewanie czymkolwiek.

Także zanim będziesz powtarzał bzdury,do roboty i pokaż te dane dla swojego domu.

Na przykładzie zużycia energii na ogrzewanie w moim domu pokazałem Ci,że pompa gruntowa jeśli chodzi o koszt inwestycji/koszt eksploatacji wyjdzie na plus za ponad 100 lat:

15000zł/120zł=125 lat

Pozdrów sąsiada z gruntową ;)

A w tym artykule muratora brany jest stary dom z zapotrezbowaniem na ogrzewanie 18000kWh czyli 3x tyle ile nowy dom ok.115m2 bo mój potrzebuje 5500kWh.

Podajesz różnicę 15k pomiędzy gruntową a powietrzną czyli twoja kompletną działająca kotłownia z zasobnikiem CWU kosztowała 10k ...:cool::jawdrop:

Do takiego domku kotłownia na gruntowej PC to ok 25k więc niewiele więcej niż na powietrznej ...;)

Gość Arturo72
Podajesz różnicę 15k pomiędzy gruntową a powietrzną czyli twoja kompletną działająca kotłownia z zasobnikiem CWU kosztowała 10k ...:cool::jawdrop:

Do takiego domku kotłownia na gruntowej PC to ok 25k więc niewiele więcej niż na powietrznej ...;)

Owszem,ale raz że z wymiennikiem poziomym a nie odwiertami a dwa,że jednak własną pracę trzeba włożyć.

Jeśli robimy od A do Z firmą to wyjdzie min.15tys.zł wiecej za gruntową.

Ale nawet te jedynie 5000zł wiecej to jest 5000zł/120zł=41 lat :)

Owszem,ale raz że z wymiennikiem poziomym a nie odwiertami a dwa,że jednak własną pracę trzeba włożyć.

Jeśli robimy od A do Z firmą to wyjdzie min.15tys.zł wiecej za gruntową.

Ale nawet te jedynie 5000zł wiecej to jest 5000zł/120zł=41 lat :)

Jaką własną pracę ...?

Klient może sobie z łapami w kieszeniach postać i popatrzeć ...

A co masz do poziomego DZ ..., że za tanie ....?

5k różnicy i nie musisz oglądać i słuchać tego kuromysła koło chałupy ...

Dodaj sobie jeszcze lepszą sprawność i stabilność w kiepskich warunkach , to że ostatnio nie było silnych mrozów to nie znaczy że tak już będzie a mieszkać planuje się raczej długie lata , to samo dotyczy ceny za energię... , nie wiadomo czy za kilka lat nie poszybuje w kosmos i te twoje kalkulacje będzie można sobie wiesz gdzie wsadzić ...

To tylko kilka koła różnicy ...:p

Gość Arturo72
Jaką własną pracę ...?

Klient może sobie z łapami w kieszeniach postać i popatrzeć ...

A co masz do poziomego DZ ..., że za tanie ....?

5k różnicy i nie musisz oglądać i słuchać tego kuromysła koło chałupy ...

Dodaj sobie jeszcze lepszą sprawność i stabilność w kiepskich warunkach , to że ostatnio nie było silnych mrozów to nie znaczy że tak już będzie a mieszkać planuje się raczej długie lata , to samo dotyczy ceny za energię... , nie wiadomo czy za kilka lat nie poszybuje w kosmos i te twoje kalkulacje będzie można sobie wiesz gdzie wsadzić ...

To tylko kilka koła różnicy ...:p

No spoko,jeśli miało by być te max.5tys.zł wiecej to warto się nad tym pochylić :)

Ale ja naprawdę nie słucham tego kuromysła bo nie słychać go wogóle a do wygladu już się przyzwyczaiłem chociaż u mnie nie rzuca się w oczy bo za garażem i w mało uczęszczanym miejscu :)

dom 114m2 użytkowej więc nie taki duży:no: wolałbym pc gruntową niżeli powietrza (nie chce np. tych wiatraków montować na ściane zewnętrzną, ponadto to ponoć hałasuje no i nie chłodzi latem)

spróbuje znaleźć oferte 35tyś za pompe+działające ogrzewanie. Jak się nie uda to pozostanie mi elektryczne

Zadnego hałasu - to wysokiej klasy urządzenia spełniające wszystkie wygórowane normy.

Pompy ciepła powietrze woda mogą też chłodzić!

Spójrz:

Vitocal 300-A – efektywne ogrzewanie powietrzem

-Pompa ciepła powietrze/woda do ogrzewania i chłodzenia

-Funkcja „active cooling” do utrzymywania przyjemnej temperatury pomieszczeń latem

-Niskie koszty eksploatacji dzięki dużej wydajności

-Wyjątkowo cicha praca w wersji Silent

-Zintegrowana funkcja tworzenia bilansów energetycznych na potrzeby przedłożenia organom przyznającym dofinansowanie

-Klasa efektywnosci energetycznej: A++ * wg rozporządzenia WE 811/2013, ogrzewanie, przeciętne warunki klimatyczne – zastosowanie niskotemperaturowe (W35)

Pompa ciepła powietrze/woda Vitocal 300-A nie wymaga żadnych dodatkowych inwestycji. Nie jest konieczne wykonanie odwiertów w celu zamontowania sond gruntowych ani montaż kolektorów gruntowych. W zależności od wersji można także zrezygnować z kosztowych zasobników buforowych czy zasobników ładowanych warstwowo.

Moc pompy jest wystarczająco wysoka, aby zapewnić ogrzewanie i podgrzew wody użytkowej.

Gość Arturo72
A na jakiej zasadzie działa to aktywne chłodzenie ...?

Jaki jest koszt tego ...?

Aktywne tylko przez klimakonwektory,pasywne przez podlogowke. Pompa wytwarza wodę lodową.

W tej chwili każda markowa pompa p-w ma opcję chlodzenia w koszcie urządzenia z tego co wiem.

Aktywne tylko przez klimakonwektory,pasywne przez podlogowke. Pompa wytwarza wodę lodową.

W tej chwili każda markowa pompa p-w ma opcję chlodzenia w koszcie urządzenia z tego co wiem.

A te klimakonwektory wraz z instalacją to rozumiem że darmo montują do tej pompy ...:rolleyes:

Co ci z opcji chłodzenia skoro trzeba jeszcze czapkę drobnych wydać na instalację ...

Gruntowe też mają opcję chłodzenia w standardzie ..., trzeba tylko zainwestować w klimakonwektory ze sterowaniem i instalacją a następnie podpiąć się do DZ ...:p

głupie pytanie. Czy jak w domu jest 30 stopni a w podłogówką puścisz zimną wodą to nie skrapla się woda na powierzchni rur czyli de facto w środku podłogi ??

Jak przecholujesz z tym wychładzaniem podłogi to masz bajoro w chałupie ...

Tak naprawdę jak będziesz pilnował aby nie przekroczyć punktu rosy na powierzchni podłogi to g... Wychłodzisz a o komforcie chodzenia po zimnej podłodze w upały to nawet nie wspomnę ...

A na jakiej zasadzie działa to aktywne chłodzenie ...?

Jaki jest koszt tego ...?

Witam!

Funkcja chłodzenia realizowana jest przy zastosowaniu dwóch różnych metod. Chłodzenie pasywne: solanka lub wody gruntowe odbierają ciepło z obiegu grzewczego za pośrednictwem wymiennika ciepła i odprowadzają je na zewnątrz. Metodę tę określa się także jako „natural cooling”, ponieważ do chłodzenia wykorzystywana jest tutaj naturalna temperatura otoczenia. Za wyjątkiem regulatora i pompy obiegowej pozostałe podzespoły pompy ciepła pozostają przy tym wyłączone. Chłodzenie aktywne: pompa ciepła działa w sposób odwrócony. Efekt chłodzenia uzyskuje się dzięki trybowi pracy odwróconej. Oznacza to, że obieg czynnika chłodniczego zostaje wewnętrznie odwrócony lub następuje przełączenie przyłączy układu pierwotnego i wtórnego na zewnątrz. Wówczas podobnie jak lodówka pompa ciepła aktywnie wytwarza chłód. Proces ten określany jest jako „active cooling”.

Chłodzenie aktywne polega na wykorzystaniu klimatyzowanego budynku jako dolnego źródła ciepła. Czynnik obiegu dolnego źródła schładzany jest płynąc przez parownik pompy ciepła przy pracującej sprężarce. Schłodzony czynnik służy do przygotowania wody lodowej o wymaganych parametrach, np. 70C. Do pomieszczeń chłód dostarczany może być poprzez klimakonwektory lub belki chłodzące, pracujące jak w standardowych układach wody lodowej. Jednak stosowanie do jej wytworzenia pompy zamiast odrębnego agregatu wody lodowej, oprócz zaoszczędzonych środków na jego zakup, pozwala uzyskać oszczędności w zużyciu energii elektrycznej.

Witam ponownie. Orzewanie będzie albo elektryczne albo pompa ciepła gruntowa, dodatkowo wentylacja mechaniczna+ (być może) reku. Jak PC gruntowa okaże się ostatecznym wyborem to pewnie reku będę musiał sobie odpuścić bo koszta ostatecznie by mnie pociągnęły na dno. Jeśli natomiast ogrzewanie elektryczne to z WM i reku+grube ocieplenie domu. Ciężko mi zdecydować czy PC gruntową czy elektryczne z tymi dodatkami z odzyskiem ciepła. Najgorszy jest fakt że nie znam oni jednej firmy zajmującej się sprzedażą i montażem, nie wiem jak sie za to zabrać:eek:

Kiedy mogę ostatecznie zdecydować jakie ogrzewanie? czy już teraz powinienem wykonawcy powiedzieć o wentylacji mechanicznej czy WM jest zakładana bez wcześniejszego przygotowania?

Edytowane przez westen

Gość Arturo72
Witam ponownie. Orzewanie będzie albo elektryczne albo pompa ciepła gruntowa, dodatkowo wentylacja mechaniczna+ (być może) reku. Jak PC gruntowa okaże się ostatecznym wyborem to pewnie reku będę musiał sobie odpuścić bo koszta ostatecznie by mnie pociągnęły na dno. Jeśli natomiast ogrzewanie elektryczne to z WM i reku+grube ocieplenie domu. Ciężko mi zdecydować czy PC gruntową czy elektryczne z tymi dodatkami z odzyskiem ciepła. Najgorszy jest fakt że nie znam oni jednej firmy zajmującej się sprzedażą i montażem, nie wiem jak sie za to zabrać:eek:

Kiedy mogę ostatecznie zdecydować jakie ogrzewanie? czy już teraz powinienem wykonawcy powiedzieć o wentylacji mechanicznej czy WM jest zakładana bez wcześniejszego przygotowania?

W takim wypadku ogrzewanie elektryczne bo gruntowa wykonywana przez firmę czyli pow.25tys.zl nie jest zasadna ekonomicznie ale podstawą jest wykonanie przed decyzją OZC bo na dwoje babka wrozyla jest bezsensem. Po zrobieniu OZC decyduje się o rodzaju ogrzewania a nie czy mi się to podoba czy to. Oczywiście jeśli komuś zależy na kasie bo bogatemu nikt nic nie zabroni ;)

I co to znaczy "grube" ocieplenie i skąd dokładnie to wynika ?

Na WM lepiej zdecydować się już przed budową bo można w trakcie w stropie wykonać przepusty za które po fakcie będziesz musiał dodatkowo płacić no i zbędny bedzie komin wentylacyjny.

Edytowane przez Arturo72

W takim wypadku ogrzewanie elektryczne bo gruntowa wykonywana przez firmę czyli pow.25tys.zl nie jest zasadna ekonomicznie ale podstawą jest wykonanie przed decyzją OZC bo na dwoje babka wrozyla jest bezsensem. Po zrobieniu OZC decyduje się o rodzaju ogrzewania a nie czy mi się to podoba czy to. Oczywiście jeśli komuś zależy na kasie bo bogatemu nikt nic nie zabroni ;)

Na WM lepiej zdecydować się już przed budową bo można w trakcie w stropie wykonać przepusty za które po fakcie będziesz musiał dodatkowo płacić no i zbędny bedzie komin wentylacyjny.

Oczywiście, jak jest już projekt budynku to zdecydowanie lepiej jest jak najwcześniej porozmawiać ze swoim projektantem, na wielu elementach będzie można sporo zaoszczędzić, zanim bez potrzeby je wybudujesz - tutaj np sam komin - w projekcie zapewne jest, tyle że w Twoim przypadku okaże się zbędny. Jak policzysz wszystkie jego elementy i koszty to się okaże, że oszczędności mogą być znaczne.

Powodzenia w budowie!

Jeśli jednak zdecydujesz się na pompę ciepła - nasi specjaliści służą pomocą!

oczywiście że zależy na kasie, na każdym kroku próbuje coś urwać.

Grube ocieplenie- mam na myśli grubość styropianu, na ściany zewnętrzne 20cm styro, na ogrzanie stropu też zainwestuje aby to ciepło nie uciekało

Strop też wykonawca radzi zmienić na granord gdyż normalnie trzeba zrobic z 8 czy 9 podciągów, wyjdzie na to mnóstwo stali i betonu

nie wiem jakie będzie zapotrzebowanie na ciepło, z jednego komina rezygnuje- to już postanowione

Oczywiście, jak jest już projekt budynku to zdecydowanie lepiej jest jak najwcześniej porozmawiać ze swoim projektantem, na wielu elementach będzie można sporo zaoszczędzić, zanim bez potrzeby je wybudujesz - tutaj np sam komin - w projekcie zapewne jest, tyle że w Twoim przypadku okaże się zbędny. Jak policzysz wszystkie jego elementy i koszty to się okaże, że oszczędności mogą być znaczne.

Powodzenia w budowie!

Jeśli jednak zdecydujesz się na pompę ciepła - nasi specjaliści służą pomocą!

nie mam projektanta, mam tylko wykonawce, kierownika budowy który dokonuje adaptacji (oraz w przyszłości będzie także doglądać budowy jako kierownik) i geodete który robi mape do celów projektowych, wyznacza granice działki itd.

czy służycie także pomocą co do PC gruntowych? jak tak to czy istnieje możliwość wyliczenia zapotrzebowania na ciepło i zaproponowania określonej oferty? mam tu na myśli PC+odwierty+podłogówka+ chyba pojemnik na cwu

pozdrawiam