przemo1 25.07.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Sorki ale jakie to ma znaczenie jak wyłączasz grzanie czy beton ( silka ) był nagrzany bezpośrednio czy pośrednio? Ależ to proste: bezpośrednio ogrzewasz przegrodę (ściana, podłoga) od jej wnętrza w kierunku mniejszego oporu (domyślnie do wnętrza budynku) czyli przegroda ogrzana jest w grubszej warstwie (nagrzana większa masa akumulacyjna = dłużej oddaje ciepło pośrednio przegroda nagrzewa się od powietrza wewnątrz domu, czyli nagrzana jest głównie powierzchnia (nagrzana mniejsza masa akumulacyjna), im głębiej tym zimniej = krócej oddaje ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbitek 26.07.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Czy moglibyście mi uzupełnić informacje w jaki sposób wykonać ogrzewanie podłogowe za pomocą PC? Mam niezły mętlik w głowie a nie mogę znaleźć chociaż jednego postu podsumowującego. 1. Pompa ciepła włączana w drugiej taryfie + bufor ciepła wodny + ogrzewanie podłogowe bez akumulacji - czyli standardowa wylewka2. Pompa ciepła włączana w drugiej taryfie + ogrzewanie podłogowe z akumulacją - czyli wylewka ok 9-10 cm.3. Pompa ciepła włączana bez patrzenia na taryfy + i tu co??? Pytanie jakie są jeszcze inne sposoby?Który sposób będzie najtańszy w realizacji?Który kiedy powinniśmy stosować? jakieś wady/zalety poszczególnych sposobów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.07.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Przy PC bufor jest zbędny. co za tym idzie mniej wydasz kasy na instalacje. Nie zawsze będziesz mógł grzać w drugiej taryfie, uzależnione jest to od strat ciepła budynku .Jeśli dom masz dobrze ocieplony ze znikomą ilością mostków to wylewka 9- 10 cm jako bufor ciepła nagrzany w nocy może oddawać powoli ciepło w ciągu dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klimon 30.07.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Czy moglibyście mi uzupełnić informacje w jaki sposób wykonać ogrzewanie podłogowe za pomocą PC? Mam niezły mętlik w głowie a nie mogę znaleźć chociaż jednego postu podsumowującego. 1. Pompa ciepła włączana w drugiej taryfie + bufor ciepła wodny + ogrzewanie podłogowe bez akumulacji - czyli standardowa wylewka 2. Pompa ciepła włączana w drugiej taryfie + ogrzewanie podłogowe z akumulacją - czyli wylewka ok 9-10 cm. 3. Pompa ciepła włączana bez patrzenia na taryfy + i tu co??? Pytanie jakie są jeszcze inne sposoby? Który sposób będzie najtańszy w realizacji? Który kiedy powinniśmy stosować? jakieś wady/zalety poszczególnych sposobów? Pompa ciepła Klimon.pl, dopasowana tak, aby działała prawie w 100% w taniej taryfie. Akumulacja w podłodze, ale bez przesady z tymi 10cm. Wystarczy w zupełności 6-7 cm. Nie potrzeba żadnych buforów. Sprawdzone na naszym własnym budynku. Rocznie CO + CWU ~ 1400zł za 135m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.07.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Pompa ciepła Klimon.pl, dopasowana tak, aby działała prawie w 100% w taniej taryfie. Akumulacja w podłodze, ale bez przesady z tymi 10cm. Wystarczy w zupełności 6-7 cm. Nie potrzeba żadnych buforów. Sprawdzone na naszym własnym budynku. Rocznie CO + CWU ~ 1400zł za 135m2. Skąd pewność że pci zdoła ogrzać każdy dom tylko w taniej taryfie? Dla mnie to czysty marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts