klaudiusz_x 11.10.2017 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 Odpiszę na raty. Jestem w pracy.Piwnicę tynkowanie sam, bez niczyjej pomocy, ręcznie.Do poddasza miałem pomocnika który tylko przygotowywał tynk w pojemniku. Tynk gipsowy z alpola.Parter ro dolina nidy beta na sufity, dolina nidy zeta na ściany.Miałem pomocnika tylko do przygotowania tynku. Resztę sam.Do parteru użyłem tynkownicy tigre. Fajna sprawa. Tylko trzeba mieć mocny kompresor. Ja lecialem na marketowym. Za słaby. Resztę napiszę wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 11.10.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 No wlasnie tez myslalem o tynkownicy, tylko mam kompresorek 24l a wiekszego nie chcialbym zistawiac na budowie zeby nie zniknal. Czekam na reszte porad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.10.2017 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2017 (edytowane) Podstawą to mieć minimum jednego pomocnika. Jeśli go nie masz na stale, nie dasz rady przy tynku gipsowym maszynowym. Tynk ma ograniczony czas na obróbkę. Zależy to od wielu czynników takich jak: temperatura, wilgotność, przeciągi. Narzucasz tynk na ścianę, w między czasie ktoś musi dla Ciebie przygotować kolejną porcję. U mnie mieszane było wiertarką. Najpierw mieszadłem tradycyjnym, później na szybkich obrotach prętem z dospawanym cieńszym pręcikiem w kształcie literki u. Dopiero to pozwalało dokładniej uelastycznić/wymieszać tynk. Tyle tylko, że potrzeba czasu, by wyczuć tynk i wiedzieć, kiedy go poddać ostaniej obróbce (kosą). Stąd wszędzie doradzają (tak przypuszczam) by ekipa pracowała na swoim tynku z którym pracuje. Co do listew podtynkowych. Trzeba uważać. Jeśli masz równe ściany i listwa przylega po całości, nie ma problemu. Jeśli są nierówności, listwa nie będzie przylegać do ściany i wtedy w trakcie ściągania tynku, może się ugiąć pod naporem łat. Czas narzutu jednego worka przy pomocy tigre, wynosi tyle samo co przygotowanie kolejnego. Później musisz wyciągnąć listwy, ręcznie uzupełnić luki i wyrównać. Trzeba się spieszyć, gdyż tynk który nałożyłeś wcześniej, jest już lekko związany. Ja to rozwiązałem w ten sposób, że po narzuceniu w miejsce listwy, nadmiar ściągałem mniejszą pacą (25cm). Tu znów może pojawić sie problem, bo w momencie końcowej obróbki, w miejscu listew, tynk może nie być wystarczający podeschnięty by go obrobić. Dlatego ważne jest, by robić to wszystko szybko. Musisz zrobić całą ścianę za jednym podejściem. Dlatego najlepiej pracować we 3 osoby. Jest czas na złapanie oddechu. To z mojego doświadczenia. Może inni coś dorzucą od siebie Tu na forum ktoś robił tynki cementowo wapienne z worka bez ostatecznej obróbki. Później je gipsował. To także dosyć ciekawe rozwiązanie. Edytowane 11 Października 2017 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 12.10.2017 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 O kurcze, to mnie zaskoczyles, myslalem ze na spokojnie mozna sobie tym robic z tu sie okzuje ze trzeba miec niezle tempo. To chyba zostane przy tynku CW w garazu i kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 12.10.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 To nie jest takie łatwe i przyjemne. Właśnie szkopuł jest w tym że jeśli narzucisz całą ścianę szybko i w równej konsystencji to spoko ale jak masz różne konsystencję to jest trudno obrobić. Jak już ktoś się decyduje na zrobieniu samemu to polecam zacząć od najmniej ważnego pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 12.10.2017 23:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2017 Nie da rady obrzucić całej ściany, a później jej obrobić bez agregatu tynkarskiego. Ja robiłem łatą 2m. Listwy podtynkowe co około 1,7-1,8m.Zaczynasz, od góry do drugiej listwy, znaczy kończysz przed drugą listwą.Wyrównujesz.Odsuwasz rusztowanie, lecisz dolną część kończąc ją przed drugą listwą.Znowu łatą wyrównujesz.Wyciągasz 1 listwę, na szybko musisz "skuć" klej, zarzucasz tynk i wyrównujesz krótką pacą, około 20cm.Lecisz dalej. Jeśli obrzucisz całą ściane, zostaniesz z bliżej nieokreśloną strukturą, z którą będzie ciężko cokolwiek zrobić. Do tynków gipsowych korzysta sie z 2 typów łat.H i V. Tyle, że przy maszynowym narzucie, ok.Przy takim "domowym", mimo że miałem obie, korzystałem tylko z H.Po wyrównaniu tynku po narzucie, od razu leciałem kosą w celu jego wygładzenia. Kosa jak największa, rogi wygięte, by nie robiły bruzd. Teraz zależy w jakiej faktycznie odległości masz listwy.Czy ściany równe, czy listwy masz na kablach, czy nie.U mnie były listwy 10mm.Zużycie mi wyszło podręcznikowe. Podałem je w postach w zeszłym roku. Do tynków gipsowych musisz mieć jednego pomocnika.Samemu, to można zrobić jakąś małą ścianę (miałem takie i sam robiłem).Na większych, nie dasz rady fizycznie. Co do gęstości zaprawy.Nie ma problemu.Przy pierwszym worku dokładnie odmierzasz potrzebną ilość wody.Przy kolejnych, to tylko korekta, dosłownie o pół szklanki wodyTo akurat nie jest problem.U siebie miałem wiaderka po około 6l. Nie pamiętam już.Do dopełnienia użyłem pojemnika po jogurcie. Większym problemem jest grubość. Jeśli trafisz na dziurę w ścianie, lub na nierówną ścianę, wtedy jest trochę gorzej.Tyle, że to musi być o dobrych kilka milimetrów więcej.Chodzi o wysychanie tynku do obróbki.Będą różne czasy. Gdybym nie miał tej tynkownicy, to bym nie robił tynków gipsowych na parterze.Poddasze ma jednak mniejsze powierzchnie. Przy tynkach, nauczyłem się narzucać zaprawę kielnią także lewą ręką.Zresztą, to jest konieczność w narożnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
E-Rzecznik Śnieżka 31.10.2017 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Szanowni Państwo,zwłaszcza w przypadku pomieszczeń „wilgotnych”, jak np. kuchnia czy łazienka, do wykończenia ścian dobrze sprawdzi się gładź wapienna ACRYL-PUTZ® RV 13 RENOVA. Można ją obrabiać „na mokro”, bez konieczności szlifowania. Wymaga to nieco wprawy, lecz pozwala na skrócenie czasu pracy i uniknięcie pyłu oraz związanego z tym bałaganu. Pozdrawiam serdecznie,E-rzecznik FFiL Śnieżka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 26.06.2018 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Witam,tynkuję samodzielnie sufity Baumitem (superlekki) i mam problem z pojawiającymi się bąblami podczas tynkowania (wyglądają jak bańki z powietrzem są małe średnica około 1-2 cm), doradźcie co żle robię?Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 26.06.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Witam, tynkuję samodzielnie sufity Baumitem (superlekki) i mam problem z pojawiającymi się bąblami podczas tynkowania (wyglądają jak bańki z powietrzem są małe średnica około 1-2 cm), doradźcie co żle robię? Z góry dzięki mi często w zaprawach pojawiają się pęcherzyki powietrza jak mieszadło ma za duże obroty. Nie mieszasz czasem wiertarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 26.06.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Mieszam mieszadłem na I biegu i pokrętło mam na 2 na jedynce to naprawdę wolno miesza, a czy to że nakładam gips pacą i rozprowadzam (nie narzucam) jest błędem? Ale narzucania jakoś sobie nie wyobrażam. A czy złe zagruntowanie matu znaczenie? (użyłem zwykłego gruntu nie dedykowanego przez Baumit)? Sufity to teriva z bloczków zuzlobetonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 26.06.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Bąble pojawiają się już przy pierwszym etapie czy później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 26.06.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Wychodzą po kilkunastu kilkudziesięciu minutach i nie wiem czy to może podłoże jakoś dziwnie reaguje z tym gipsem? jak zaczynam gładzić już prawie na gotowo to nakłuwam i wyrównuje i już się w tym miejscu nie pojawia ale jak mam wszystkie tak traktować to się zajadę lub zwariuje. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez raftrip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.06.2018 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Może za gruba warstwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 26.06.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 sprawdzałem i rzeczywiście pojawiają się tam gdzie jest grubiej ale warstwa nie przekracza 20 mm (jak zaleca producent) czy może mam za gęstą? czy to ma jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 26.06.2018 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 Prawdopodobnie wchodzisz za szybko na następny etap. Materiał przy narzucaniu czy nakładaniu powinien być dość mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 26.06.2018 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2018 czyli poczekać z równaniem łatą H jeśli tak to ile? https://forum.muratordom.pl/images/smilies/happyno.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 27.06.2018 03:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Nakładasz tynk i od razu robisz łata h tynki trzeba potem odczekać z wejściem na trapez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 27.06.2018 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 a jaką konsystęcję winien mieć tynk żeby zacząć trapezem (wiem że czasowo nie da się tego opisać) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 27.06.2018 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Tak że jak przejedziesz łatą to zbierasz 1-2 min i nie robią się fale i bąble. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 27.06.2018 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Rozumiem że chodzi o zbieranie łatą trapezową? Ale nadal nie wiem w jakim momencie dokładnie zacząć zbieranie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts