Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk gipsowy ręcznie.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nie jest mój fach i powiem ci, że naprawdę nie chciałem się w to bawićale tynkarz z "polecenia" mnie wydy...i nie znajdę nikogo co najmniej do jesieni,a że coś kiedyś z tym miałem do czynienia (nie w Polsce) to postanowiłem sufity zrobić sam. Nie chcę dojść do wprawy na ostatnim metrze bo to nie o to chodzi. Pytanie brzmi czy jesteś/jesteście wstanie określić kiedy najlepiej zbierać? Czy po 30 , 40 min czy na lepkość można to określić?

No dzięki ci za wskazówki, wszystko robiłem za szybko dziś poczekałem tak aby cellulit się nie pojawiał i robota wygląda dobrze, na tyle dobrze, że mógłbym za nią tynkarzowi zapłacić (za wcześniejsze moje prace bym nie zapłacił;) jedynie pomocnik by się przydal bo zrobiłem kuchnię ze spiżarnią około 13m2i przyznam że wykończony.

Jeszcze raz dzięki za poradę

że ciężka to zawsze wiedziałem i zamierzam poprzestać na sufitach i więcej się z tym nie babrać, zostało jeszcze 54 m2 salonu i to jest wyzwanie! bo samemu to max 20 -25m2 dziennie dam zrobić ale po takiej robocie to śpie jak szczeniaczek :cool: Jeszcze raz dzięki bo bez wskazówki o cellulicie to bym się chyba załamał. Tynkowanie niech robią fachowcy (słowni :D) Pozdrawiam

• 5 years później...
Mam u siebie MP 75l, więc tynk podobny do wspomnianej alfy (też lekki i miękki). Niestety nie jestem zadowolony z twardości (przy lekkim punknięciu robi się od razu wgniececnie). Czy u was na tynkach stosowaliście jakieś specjalne gładzie utwardzające albo preparaty akrylowe? Jest jakaś szansa na poprawienie twardości tynku (nie będę przecież go skuwał, żeby zrobić CW albo diamanta), może nałożyć na niego cieńką wartwę innego twardego gipsu wzmocnionego siatką albo dobrojonego włóknem szklanym?