pecet0 22.04.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Witam, Nie do końca wiem czy jest to optymalny dział, ale chyba do mojej tematyki nie ma przewidzianego idealnego działu.Nawiązując do pytania. Jestem w trakcie budowy domu, w zeszłym tygodniu zrobili mi przyłącz prądu, jednak zakład energetyczny do wykopu nie dawał bednarki, ciągnęli jedynie kabel YAKY 4x35mm i to wszystko. Miałem 20 metrów bednarki, myślałem że połącze się z ich, jednak skoro oni nie mieli to zostało te 20 metrów rozciągnięte pod ziemią i zasypane. Elektryk zrobił mi pomiary i powiedział że mam kiepskie uziemienie które wynosi 9 Om, dodając że powinno mieć ok 1. Co powinienem zrobić w takim przypadku aby wszystko było "ok" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.04.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Bzdury powiedział i tyle. Na jakiej podstawie tak twierdzi ?Wystarczy go zapytać, skąd taka diagnoza, i to wszystko.A łączenie swojego własnego uziemienia z uziemieniem roboczym sieci przesyłowej nie jest wskazane, z punktu widzenia Energetyki. Zmień elektryka i już. PS. Dlaczebo budynek nie ma uziemienia fundamentowego ?Kierbud niedouczony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 22.04.2016 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Elektryk zrobił mi pomiary i powiedział że mam kiepskie uziemienie które wynosi 9 Om, dodając że powinno mieć ok 1.Może myśli że budujesz stację trafo a nie dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.04.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Dla stacji trafo też nie jest wymagane 1 ohm, tak na marginesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 22.04.2016 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 PS. Dlaczebo budynek nie ma uziemienia fundamentowego ? Kierbud niedouczony ? kierbud okazał się z tych co by pieniądze brał i na tym jego obowiązki by się kończyły. Uziemienie fundamentowe zostało faktycznie "przespane" nie podpowiedziała mi firma która stawiała dom, a ja sam również o tym nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 22.04.2016 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 Dla stacji trafo też nie jest wymagane 1 ohm, tak na marginesie. Czyli jak jest u mnie 9 ohm, to można tak zostawić? czy powinienem podjąć jakieś kroki żeby to poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.04.2016 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) Ale kierownik powinien wiedzieć - jest to jego psi obowiązek. Nic nie tłumaczy go z nieznajomości rozporządzeń wykonawczych do Prawa budowlanego. Również elektryk pierwszy wchodzi na budowę, a schodzi ostatni - jego zadaniem jest ścigać jełopów budowlanych, to wszystko. PS. Elektryk mierzył uziemienie ... jakim miernikiem ? Czyli jak jest u mnie 9 ohm, to można tak zostawić? czy powinienem podjąć jakieś kroki żeby to poprawić? Co tu poprawiać ? Dobre uziemienie poprawiać ? Porąbało go ? A tak na marginesie - jaki układ sieciowy ZE podało w warunkach technicznych przyłączenia ? Edytowane 22 Kwietnia 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 22.04.2016 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 A tak na marginesie - jaki układ sieciowy ZE podało w warunkach technicznych przyłączenia ? Układ pracy sieci zasilającej 0,4kV:TT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.04.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2016 No i w takim przypadku ochrona przeciwporażeniowa przez samoczynne wyłączenie zasilania w układzie TT powinna być realizowana przez właściwe urządzenia ochronne.Podejrzewam, że elektryk znał układ sieciowy, i dlatego podał wartość Ra 1 ohm dla impedancji pętli zwarcia przy zabezpieczeniu nadprądowym.Chyba układ sieciowy go przerósł, to wszystko.A wykonanie uziemienia o bardzo małej rezystancji nie zawsze jest możliwe, gdyż zależy m. inn. od rezystywności gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 23.04.2016 04:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 No i w takim przypadku ochrona przeciwporażeniowa przez samoczynne wyłączenie zasilania w układzie TT powinna być realizowana przez właściwe urządzenia ochronne. Takie urządzenie teoretycznie mam w rozdzielnicy czy to wymaga jakiegoś dodatkowego zewnetrznego urządzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.04.2016 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) No przecież chodzi o zastosowanie RCD do wszystkich obwodów, jeżeli kryteria skuteczności ochrony przez SWZ nie są spełnione dla innych zabezpieczeń.Wystarczy wbić kija, by rezystancja uziemienia zapewniła relatywnie niską wartość napięcia dotykowego względem ziemi.Tutaj suma rezystancji uziemienia i przewodu ochronnego do części przewodzących dostępnych pomnożona przez prad znamionowy zadziałania RCD ma nie przekroczyć 50 V w warunkach środowiskowych normalnych.Proste, prawda ?Jedynym problemem jest utrzymanie uziemienia w stanie technicznym nie powodującym drastycznego podwyższenia jego rezystancji, czy wręcz całkowitego zaniku.Ochrona przeciwporażeniowa opiera się właśnie na tym uziemieniu.Dlatego ZE do wykopu nie dał bednarki, bo nie mógł, biorąc pod uwagę specyfikę układu sieciowego TT.W tym przypadku kolosalne znaczenie ma uziemienie fundamentowe, tak długo żywotne, jak długo istnieje fundament.Niestety, murarze nie maja o tym pojęcia, a nawet olewają te sprawy. Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts