mslocinski 23.04.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 Witajcie, planuję za jakiś czas rozpocząć budowę, jedna z wielu nurtujących mnie rzeczy jest ogrzewanie. Na działce niestety nie ma gazu (i nie wiadomo kiedy dokładnie będzie) dlatego zastanawiam się nad alternatywnymi źródłami. Jedna z opcji to pompa ciepła - z tego co wyczytałem to przy PC w grę wchodzi wyłącznie ogrzewanie podłogowe. I teraz pojawia się wątpliwość ponieważ bardzo chcielibyśmy mieć na podłodze parkiet / deskę (prawdziwe drewno, nie panel), natomiast czytałem że do ogrzewania podłogowego najlepsze są płytki. Jakie są Wasze doświadczenia? Czy ktoś z Was posiada PC z podłogówką oraz parkietem/deską? Alternatywne ogrzewanie które biorę pod uwagę do zautomatyzowany piec na pelety. Dom będzie parterowy, ok 200 m2 + garaż. pozdrawiam, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 26.04.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Witam!Co do podłóg poczekamy na opinie specjalistów, ja może zapytam odnośnie pompy ciepła. Jaką planujesz? Masz już wybranego dostawcę? Sugeruję już z projektem udać się do projektanta - można wtedy zaoszczędzić na kilku istotnych i kosztowych elementach. Polecam zapoznać się z ofertą firmy Viessmann!Zaufaj naszym specjalistom i zadaj zapytanie ofertowe. To nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje! Każdą wycenę przygotowujemy indywidualnie gdyż każdy ma inne wymagania dlatego prosimy o cierpliwość. W dni robocze kontaktujemy się w ciągu 72h. http://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mslocinski 26.04.2016 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Narazie jeszcze nie wiem czy pompa ciepła jest wogóle dla mnie - jeśli się okaże że nie będę mógł położyć drewnianej podłogi to pewnie z niej zrezygnuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 27.04.2016 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Narazie jeszcze nie wiem czy pompa ciepła jest wogóle dla mnie - jeśli się okaże że nie będę mógł położyć drewnianej podłogi to pewnie z niej zrezygnuję. Rozumiem, chociaż mamy również pompy ciepła, które pracują na wysokim parametrze, czyli mogą współpracować z instalacją grzejnikową. O czym myślisz zamiast pompy ciepła? Kocioł stałopalny? Może jakieś ogrzewanie nadmuchowe? Szkoda, że nie masz gazu, bo mamy w ofercie bardzo ciekawy, nowe kotły kondensacyjny Vitodens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 28.04.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Narazie jeszcze nie wiem czy pompa ciepła jest wogóle dla mnie - jeśli się okaże że nie będę mógł położyć drewnianej podłogi to pewnie z niej zrezygnuję. spokojnie, wybór drewnianych podłóg pod ogrzewanie podłogowe masz obecnie duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.04.2016 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Narazie jeszcze nie wiem czy pompa ciepła jest wogóle dla mnie - jeśli się okaże że nie będę mógł położyć drewnianej podłogi to pewnie z niej zrezygnuję. Spokojnie możesz kłaść deskę dostosowaną do OP. Wystarczy, że odpowiednio zagęścisz pętle. Najlepiej co 10 cm. U mnie 60 % podług to deska warstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 29.04.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Spokojnie możesz kłaść deskę dostosowaną do OP. Wystarczy, że odpowiednio zagęścisz pętle. Najlepiej co 10 cm. U mnie 60 % podług to deska warstwowa. No! To teraz można już spokojnie pomyśleć o doborze pompy ciepła! Gdybyś miał konkretne pytania, wątpliwości - służymy pomocą! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.04.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) No! To teraz można już spokojnie pomyśleć o doborze pompy ciepła! Gdybyś miał konkretne pytania, wątpliwości - służymy pomocą! Pozdrawiam! A w czym chce mi Pan pomóc? Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 30.04.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 śmialo można dać podłoge drewnianą, tylko droche dłużej będzie się nagrzewać w stosunku do kafli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.04.2016 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Najpierw niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe a potem kombinowanie z IZOLATOREM jakim jest drewno.... Gdzie sens i logika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 04.05.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Gdzie sens i logika ? Sens - oczywiście, że jest. Przy nowym dobrze ocieplonym domu można sobie pozwolić na ten izolator, który zmniejszy moc grzewczą podłogi. Logika - trzeba tak dobrać ocieplenie chaty, żeby podłoga ZAIZOLOWANA drewnem miała wystarczającą moc grzewczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.05.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 A jakim to izolatorem jest 1-2cm deski ...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 04.05.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Dałem podkład z XPS 5mm pod panele 8mm, żeby rozgrzana tanim prądem podłoga dłużej oddawała ciepło. Przy pompie ciepła trzeba wyżej grzać górne źródło, co zmniejsza COP, ale jakaś straszna strata to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 06.05.2016 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 A jakim to izolatorem jest 1-2cm deski ...?? W kwestii np izolacji ściany słabym ale gdy położymy na podłogówkę ogromnym. Wychodzi mi, że taka 2cm deska zmniejsza 3x moc podłogówki. Chyba, że coś źle policzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.05.2016 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2016 W kwestii np izolacji ściany słabym ale gdy położymy na podłogówkę ogromnym. Wychodzi mi, że taka 2cm deska zmniejsza 3x moc podłogówki. Chyba, że coś źle policzyłem 3x mniejsza moc względem czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 09.05.2016 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Względem max. jaką możemy uzyskać. Zakładałem goły beton ale chyba podłoga z kaflami byłaby zbliżona (przy odpowiednim wykonaniu). Ale dobrze, że jesteś, może potwierdzisz albo mnie naprostujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 11.05.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 czytałem że warto zastosować inny rodzaj wylewki aby ciepło z ogrzewania podłogowego lepiej się rozprowadzało. a odnośnie pomp ciepła coraz częściej słyszę że ktoś chce zastosować. Więc będzie coraz więcej opinii czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.05.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 a odnośnie pomp ciepła coraz częściej słyszę że ktoś chce zastosować. Więc będzie coraz więcej opinii czy warto. Oczywiście, że zapotrzebowanie na takie urządzenia rośnie i zainteresowanie nimi jest coraz większe, Dla przykładu: W 2015r. sprzedano ok 3916 powietrznych i prawie 5000 gruntowych pomp ciepła! W ubiegłym roku w Polsce sprzedaż pomp ciepła do ogrzewania pomieszczeń wzrosła ok. 20%. Pierwszy raz w historii badań, mieliśmy do czynienia z tak spektakularnym wzrostem segmentu rynku powietrznych pomp ciepła, który wyniósł 70%. Trend wzrostu utrzymał się również w stosunku do gruntowych pomp ciepła, których sprzedaż w 2015 roku wzrosła o 5%. Co do opini - polecam przeglądnać nasz profil na fb - zamieszczamy tak wywiady z osobami, które maja takie własnie urządzenia u siebie i dzielą się przemyśleniami i odświadczeniami z ich użytkowania. TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.05.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 (edytowane) Względem max. jaką możemy uzyskać. Zakładałem goły beton ale chyba podłoga z kaflami byłaby zbliżona (przy odpowiednim wykonaniu). Ale dobrze, że jesteś, może potwierdzisz albo mnie naprostujesz Obliczenia tego nie potwierdzają, 3 krotnie to duzo za duzo Zrobiłem przykładowe obliczenia, dla Tz=38, dT=5, powierzchnia grzejnika 24,2 m2: 1. Gres 1cm - moc całkowita 1688 W 2. Parkiet lity dębowy na kleju 2 cm - moc całkowita 1000 W. Tak wiec 3 krotnie wieksza moc to jedynie przypuszczenia nie majace pokrycia w rzeczywistosci. Edytowane 12 Maja 2016 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 16.05.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Witam, Innym rozwiązaniem które pozwoli na ułożenie drewnianej podłogi jest podłączenie pompy ciepła do do układu grzejnikowego zaprojektowanego na parametr zasilania 55 °C. Wpłynie to jednak niestety na obniżenie sprawności pracy urządzenia.Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.Pozdrawiam, ________________________________Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts