Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CWU - czy dobrze mi to zrobiła firma?

pecet0

Recommended Posts

Witam,

Miałem firmę która wykonała mi instalację wod-kan,

dzisiaj jednak zobaczyłem coś co dało mi do myślenia. Do kuchni miałem mieć wykonana cyrkulację ciepłej wody.

Jednak po przyglądnięciu widzę że dodatkowa rurka jest połączona z zimną wodą a nie ciepłą, tak to ma być?

W załączniku zdjęcie.

Chyba ze ja coś źle interpretuje to proszę o rozwianie wątpliwości ;)

DSC_5042.jpg

DSC_5041.jpg

Edytowane przez pecet0

w każdym pomieszczeniu czerwony korek mam po lewej, a niebieski po prawej

To masz prawidłowo. Jeżeli nie ma nigdzie wody i instalacja jest wszędzie zaślepiona, to możesz przez dowolny lewy punkt dmuchnąć powietrzem jak w balon i ocenić czy wraca jak odetkasz. Potem możesz pojedyńczo odkręcać po jednym czerwonym korku i sprawdzać czy nie będzie tego efektu. Ma go nie być tzn. jak dmuchasz w jeden lewy króciec, to z innego ma lecieć powietrze. Zawsze tylko dwa punkty otwarte.

Nie jest to metoda profesjonalna, ale bez narzędzi i kucia możesz posprawdzać. Jeżeli chcesz mieć pewność że cyrkulacja jest poprawnie i w kotłowni, dmuchnij analogicznie i w tamten króciec.

Jeżeli chcesz mieć pewność że cyrkulacja jest poprawnie i w kotłowni, dmuchnij analogicznie i w tamten króciec.

Żeby sprawdzić cyrkulację to muszę dmuchać z kotłowni, ale w kuchni (załączone zdjęcie) musi być wyciągnięty niebieski korek, nie? bo czerwony mi nic nie powie.

W przypadku jeśli przy wyciągniętym niebieskim powietrze wyleciało (to znaczy że rurka cyrkulacyjna jest błędnie połączona) a jeśli powietrze cofnie to znaczy że rurka cyrkulacyjna jest poprawnie połączona z rurą ciepłej wody.

Tak?

Edytowane przez pecet0

Dobrze rozumujesz.

Chodziło mi o to że w kotłowni powinieneś mieć dwa króćce do CWU. Jeden to zasilanie, a drugi do cyrkulacji CWU. Możesz dmuchać w pierwszy i będziesz wiedział czy w poszczególnych punktach masz ok. Możesz dmuchnąć w drugi i sprawdzisz czy rurka od cyrkulacji jest połączona z CWU, bo to było poddawane pod wątpliwość.

Nie oczekuj nagłego podmuchu, bo powietrze się spręża i rozpręża. Inaczej niż z cieczą.

PS. Sądzę że jest poprawnie. Instalator wolał zrobić mijankę w ścianie w większej bruździe, niż pewnie robić je w warstwie podłogi. Plusem bardzo dużym jest CWU i jej cyrkulacja 10cm powyżej chudego. Sam tak robię w standardzie, ale nie jest to najszybsze rozwiązanie ;)