pecet0 23.04.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, Miałem firmę która wykonała mi instalację wod-kan, dzisiaj jednak zobaczyłem coś co dało mi do myślenia. Do kuchni miałem mieć wykonana cyrkulację ciepłej wody. Jednak po przyglądnięciu widzę że dodatkowa rurka jest połączona z zimną wodą a nie ciepłą, tak to ma być? W załączniku zdjęcie. Chyba ze ja coś źle interpretuje to proszę o rozwianie wątpliwości Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez pecet0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 24.04.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Prawdopodobnie jest dobrze ale żeby być pewnym rozkuj delikatnie ten gips i zobacz czy rurka z prawej strony idzie do czerwonego korka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 24.04.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Można to sprawdzić bez rozkuwania. Inna sprawa że korki mogą być zakręcone odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 24.04.2016 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Można to sprawdzić bez rozkuwania. Inna sprawa że korki mogą być zakręcone odwrotnie. Jak sprawdzić bez rozkuwania? (woda nie jest wpuszczona do instalacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beny_hil 24.04.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Korek z lewej wskazuje na ciepłą wode i jest dobrze ale podłączenie cyrkulacji z tej foto wygląda zle . .Sprawdz pozostałe czy masz ciepłą wode po lewej .Najlepiej sciągnąć instalatora i niech to sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 24.04.2016 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 w każdym pomieszczeniu czerwony korek mam po lewej, a niebieski po prawej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 24.04.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 w każdym pomieszczeniu czerwony korek mam po lewej, a niebieski po prawej To masz prawidłowo. Jeżeli nie ma nigdzie wody i instalacja jest wszędzie zaślepiona, to możesz przez dowolny lewy punkt dmuchnąć powietrzem jak w balon i ocenić czy wraca jak odetkasz. Potem możesz pojedyńczo odkręcać po jednym czerwonym korku i sprawdzać czy nie będzie tego efektu. Ma go nie być tzn. jak dmuchasz w jeden lewy króciec, to z innego ma lecieć powietrze. Zawsze tylko dwa punkty otwarte. Nie jest to metoda profesjonalna, ale bez narzędzi i kucia możesz posprawdzać. Jeżeli chcesz mieć pewność że cyrkulacja jest poprawnie i w kotłowni, dmuchnij analogicznie i w tamten króciec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 24.04.2016 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Jeżeli chcesz mieć pewność że cyrkulacja jest poprawnie i w kotłowni, dmuchnij analogicznie i w tamten króciec. Żeby sprawdzić cyrkulację to muszę dmuchać z kotłowni, ale w kuchni (załączone zdjęcie) musi być wyciągnięty niebieski korek, nie? bo czerwony mi nic nie powie. W przypadku jeśli przy wyciągniętym niebieskim powietrze wyleciało (to znaczy że rurka cyrkulacyjna jest błędnie połączona) a jeśli powietrze cofnie to znaczy że rurka cyrkulacyjna jest poprawnie połączona z rurą ciepłej wody. Tak? Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez pecet0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 24.04.2016 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Dobrze rozumujesz. Chodziło mi o to że w kotłowni powinieneś mieć dwa króćce do CWU. Jeden to zasilanie, a drugi do cyrkulacji CWU. Możesz dmuchać w pierwszy i będziesz wiedział czy w poszczególnych punktach masz ok. Możesz dmuchnąć w drugi i sprawdzisz czy rurka od cyrkulacji jest połączona z CWU, bo to było poddawane pod wątpliwość. Nie oczekuj nagłego podmuchu, bo powietrze się spręża i rozpręża. Inaczej niż z cieczą. PS. Sądzę że jest poprawnie. Instalator wolał zrobić mijankę w ścianie w większej bruździe, niż pewnie robić je w warstwie podłogi. Plusem bardzo dużym jest CWU i jej cyrkulacja 10cm powyżej chudego. Sam tak robię w standardzie, ale nie jest to najszybsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 24.04.2016 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Instaltechnic Twoje rady okazały się pomocne.Podjechałem dmuchnałem w kotłowni i okazało się że wszystko jest ok.Dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts