Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległość montażu profilu CD od krokwi

franek111

Recommended Posts

Witam

Jestem tu nowy więc witam Wszystkich :)

Przymierzam się do samodzielnego ocieplenia poddasza i z tego tytułu mam kilka pytań.

Dach - pełne deskowanie - pokrycie papa, krokwie 18 cm, spadek dachu 5%.

Chcę dać 15 cm wełny między krokwie, nad tym 3 cm szczelina wentylacyjna, poniżej krokwi jeszcze 10 cm wełny.

Pytanie pierwsze - szczelinę wentylacyjną chcę zabezpieczyć za pomocą sznurka (wkręty do drzewa mocowane od wewnątrz krokwi, między tym rozpięty sznurek) - jak gęsto robić poprzeczki, co 25 cm wystarczy?

Pytanie drugie dotyczy wysokości montażu profili CD na wieszakach grzybkowych. Czy przy założeniu że druga warstwa wełny będzie miała 10 cm góra profilu CD ma być 10 cm od krokwi (czyli wełna leży na profilu CD, nie jest ściskana ale pomiędzy profilami CD jest pustka) czy dół profilu CD ma być 10 cm od krokwi (czyli nad profilem CD wełna jest ściskana o te 27 mm, ale pomiędzy profilami, wełna niejako wychodzi). Przy drugiej metodzie wydaje mi się że ściśnięcie wełny może skutkować tym, że ściśnięcie dolnej wełny może spowodować uniesienie górnej wełny i zatkanie mimo sznurka szczeliny wentylacyjnej. Jak jest zgodnie ze sztuką?

Zagęszczenie sznurka zależy od rodzaju izolacji pomiędzy krokwiami. Im bardziej wełna rozpręża się po rozpakowaniu tym większe ryzyko zapchania szczeliny wentylacyjnej. Przy montażu sztywniejszej izolacji np. w płytach ten sznurek jest bardziej zabezpieczeniem przed przypadkowym wciśnięciem wełny do desek.

Najlepiej nie ściskać wełny profilem CD. Przy ocieplaniu wełną ROCKWOOL uzupełniamy paskami wełny profile CD, a następnie układamy przestrzenie pomiędzy profilami. Warto zobaczyć krótki film na YouTube https://youtu.be/0OBdfQngh_M

poddasze1.jpg

Zgadza się, tylko wnioskując po lekturze forum widzę że przeważnie drugą warstwę wełny rozwija się w poprzek krokwi "nabijając" na wieszaki grzybkowe a następnie montuje się profil CD. Wydaje mi się że jest to rozwiązanie lepsze niż cięcie drugiej warstwy jak na filmie Rockwool'a. Jestem przed montażem wieszaków grzybkowych stąd moje pytanie jak je daleko wysunąć.