franek111 24.04.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam Jestem tu nowy więc witam Wszystkich Przymierzam się do samodzielnego ocieplenia poddasza i z tego tytułu mam kilka pytań. Dach - pełne deskowanie - pokrycie papa, krokwie 18 cm, spadek dachu 5%. Chcę dać 15 cm wełny między krokwie, nad tym 3 cm szczelina wentylacyjna, poniżej krokwi jeszcze 10 cm wełny. Pytanie pierwsze - szczelinę wentylacyjną chcę zabezpieczyć za pomocą sznurka (wkręty do drzewa mocowane od wewnątrz krokwi, między tym rozpięty sznurek) - jak gęsto robić poprzeczki, co 25 cm wystarczy? Pytanie drugie dotyczy wysokości montażu profili CD na wieszakach grzybkowych. Czy przy założeniu że druga warstwa wełny będzie miała 10 cm góra profilu CD ma być 10 cm od krokwi (czyli wełna leży na profilu CD, nie jest ściskana ale pomiędzy profilami CD jest pustka) czy dół profilu CD ma być 10 cm od krokwi (czyli nad profilem CD wełna jest ściskana o te 27 mm, ale pomiędzy profilami, wełna niejako wychodzi). Przy drugiej metodzie wydaje mi się że ściśnięcie wełny może skutkować tym, że ściśnięcie dolnej wełny może spowodować uniesienie górnej wełny i zatkanie mimo sznurka szczeliny wentylacyjnej. Jak jest zgodnie ze sztuką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 26.04.2016 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Zagęszczenie sznurka zależy od rodzaju izolacji pomiędzy krokwiami. Im bardziej wełna rozpręża się po rozpakowaniu tym większe ryzyko zapchania szczeliny wentylacyjnej. Przy montażu sztywniejszej izolacji np. w płytach ten sznurek jest bardziej zabezpieczeniem przed przypadkowym wciśnięciem wełny do desek. Najlepiej nie ściskać wełny profilem CD. Przy ocieplaniu wełną ROCKWOOL uzupełniamy paskami wełny profile CD, a następnie układamy przestrzenie pomiędzy profilami. Warto zobaczyć krótki film na YouTube https://youtu.be/0OBdfQngh_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek111 26.04.2016 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Dzięki za info, filmik widziałem, lecz tutaj druga warstwa jest z płyt nie z rolki. Metoda ta wydaje mi się mało "ekonomiczna " i tworzy się dużo łączeń, które mogą się stać mostkami. Chodzi mi raczej o drugą warstwę kładzioną z rolki w poprzek krokwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 26.04.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Ociepla powietrze uwięzione w wełnie (tak obrazowo mowiąc) nie wełna . więc sam znajdziesz odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franek111 27.04.2016 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Zgadza się, tylko wnioskując po lekturze forum widzę że przeważnie drugą warstwę wełny rozwija się w poprzek krokwi "nabijając" na wieszaki grzybkowe a następnie montuje się profil CD. Wydaje mi się że jest to rozwiązanie lepsze niż cięcie drugiej warstwy jak na filmie Rockwool'a. Jestem przed montażem wieszaków grzybkowych stąd moje pytanie jak je daleko wysunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 27.04.2016 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 wysunąć je o grubość wełny +2cm przebijasz wełne na grzybku, zakładasz profil, dalej nabijasz zakładasz i tak do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts