vabien23 24.04.2016 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) WITAM, może ktoś miał podobny problem i podpowie jak go rozwiązać Mianowicie posiadam działkę, ktora w planie zagospodarowania przestrzennego przeznaczona jest na zabudowę domów jednorodzinnch a więc budowlaną, jest pięknie położona (koło lasu) i ma powierzchnię 2200 m2, chciałam działkę sprzedać i pojawił się problem. Do działki prowadzi droga wewnętrzna, prywatna, która ma 5 włascicieli (w tym mnie, posiadam 1/5 własności drogi), droga ta ma do mojej działki ok 50 m dlugości i od początku do mojej działki jest za wąśka od 2,3 m do 3 metrów szerokości. Chciałam dokkupić od sąsiadów przy których droga jest za wąska kawałęk ziemi (wiec brakujące ok 2 m ) lecz nie doszło między nami do porozumienia. Zaznaczę też, ze droga ta prowadzi do 12 innych działek (w sumie procz mnie jszcze 4 wlascicieli) więc teoretycznie im też powinno zależeć aby ten kawałek poszerzyć (przy mojej działce jest juz droga poszerzona, kosztem mojej działki poszerzylam drogę), natomiast pojawil się następny problem bo oni nie za bardzo chcą o tą drogę walczyć, boją się kosztów, po postu są to ludzie biedni. Moje pytanie brzmi, czy mogę sama wnioskować u ustanowienie służebności drogi koniecznej bez udzialu pozostalych wlascicieli działek do ktorych problematyczna droga prowadzi? czy przy uznaniu ewentualnej slużebności sąd ustanowi koszta tylko na mnie czy mimo to podzieli je przez 5 uczestnikow? czy moze sie zdarzyć, ze mnie obciąży kosztami w 100% a pozostali skorzystają już za darmo z ustanowionej slużebności??? Moze ktoś się orientuje jakie są koszta takiej sluzebności???? - koszty urzędowe znam, intresuje mnie koszt jaki może zasądzić sąd na rzecz własciciela działki przez którą slużębność miałaby "biec" - z obu stron drogi są działki ogrodzone, prawa działka posiada ogrodzenie i slup energetyczny oraz oddalony jest dom wlascicieli ok 5 metrow od problematycznej drogi, lewa działka oddalona jest ronież od drogi o ok 5 m, lecz przy granicy działki z drogą stoi wiata , posadzone są tuje oraz podobno wlasciciele mają tam szambo - obie działki to dlugość ok 35 metrow, ceny ziemi w tym regione to średnio 80-120 zl /m2 - właścicielka domu z wiatą zażyczyła kwoty 100 tys zł za taką slużebność ale czy aż takie sumy wchodzą w grę? Bedę wdzięczna za każdą podpowiedź EDIT: zapomniałam dopisać, ze na końcu tej wewnętrznej drogi jest wybudowany stary dom, w pazdzierniku mumsiala tam interweniowac straż pożarna i byl problem z dojazdem właśnie przez ten zwęzony odcinek a więc nawet zasady przeciwpozarowe ta droga nie spełnia. Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez vabien23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts