heteranthera 24.04.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam, Wkrótce kupię działkę pod budowę domku jednorodzinnego w interesującej mnie okolicy. Skupiam się na dwóch/trzech projektach, przykładowo taki: http://www.mgprojekt.com.pl/tytan Czytam http://www.budujemydom.pl/poradnik-prawny/7365-pozwolenie-na-budowe o pozwoleniu na budowę (i o tym, że zostało zastąpione zgłoszeniem ale wymagane są te same dane) Co istotne, w uzasadnieniu projektu omawianej nowelizacji wskazano, że do zgłoszenia budowy budynku mieszkalnego jednorodzinnego wraz z projektem budowlanym będzie wymagane dołączenie dokumentów kompletowanych dotychczas w trybie pozwolenia na budowę dla tego budynku. Dla inwestora zatem zniesienie wymogu uzyskiwania pozwolenia na budowę na rzecz ustanowienia obowiązku zgłoszenia nie będzie wiązać się z kluczowymi uproszczeniami. Czytam o warunkach zabudowy, miejscowym planie zagospodarowania i tym, że działka określana w ogłoszeniu jako budowlana wcale nie musi być budowlana tylko np leśna czy jeszcze inna. Niestety projektu domu na razie nie kupiłem, z tego co wiem, najpierw powinno się kupić działkę. Załóżmy że widzę 5 działek w tej okolicy. Najistotniejsze dla mnie elementy jak rozumiem to: 1) Miejscowy plan zagospodarowania: TAK/NIE - nie sprawdzałem czy jest 2) Warunki zabudowy: TAK/NIE - dwie mają a 3 nie mają 3) Rodzaj działki: budowlana, leśna(leśną w ogóle odstawiamy, nie chcę leśnej) 4) Bo z tego co rozumiem, jeśli jest MPZP to w ogóle przed zakupem nic nie muszę robić i Tytana spokojnie sobie zbuduję? Jeśli są warunki zabudowy i jest MPZP, to znaczy, że ktoś je robił bo nie było MPZP? A jeśli dziś już jest a WZ są sprzed paru lat, to co ? Bo np wydali WZ na dom parterowy a ja chcę dwiekondygnacje.. 5) Czy najpierw kupić projekt, czy działkę? I teraz, czy może mi ktoś podsumować co mam zrobić PRZED zakupem działki w odróżnieniu od tego co muszę zrobić PO kupieniu, w zależności od wartości punktów 1-4, żeby mieć pewność, że będę mógł zbudować dom http://www.mgprojekt.com.pl/tytan ? Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez heteranthera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 24.04.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Jeśli niektóre działki mają wydane WZ to nie ma na danym terenie MPZP. Jeśli interesującą Cię działka nie ma wydanych WZ to zawsze możesz wystąpić o ich wydanie zanim kupisz działkę bądź dogadać się z obecnym właścicielem, że warunkiem zakupu będzie uzyskanie przez niego WZ na działkę i zgoda na przepisanie na Ciebie po zakupie. W ogóle projekt polecam kupić jak już będziesz miał działkę, może być tak, że znajdziesz idealną działkę w miejscu gdzie dany projekt się nie zmieści albo nie będzie pasował albo jeszcze coś innego wypadnie i tylko kłopot bo będziesz miał najdroższe książki w swojej kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 25.04.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 DO wybudowania domu potrzebujesz albo MPZP albo WZ. Nigdy jedno i drugie.Lepsze teoretycznie jest MPZP, bo wiadomo z góry co można wybudować i czy są jakieś ograniczenia w kwestii wyglądu budynku tudzież jego lokalizacji na działce (np. linia zabudowy etc).W przypadku wydanych już warunków zabudowy musisz zapewnić, ze właściciel je na ciebie przepisze.Jeżeli warunków zabudowy nie ma, wystąp o nie zanim kupisz działkę, bo może się okazać, że projekt który wybrałeś nie spełnia warunków zabudowy, pomimo, iż teoretycznei mieści się na działce. Są jeszcze dokumenty typu "Studium zagospodarowania przestrzennego", które określają, jak gmina wyobraża sobie przyszły MPZP. Ale wcale nie znaczy, że działka która teraz jest lasem czy działką rolną, a w Studium jest budowlana, w sposób łatwy i automatyczny i bezkosztowy przejdzie na działkę budowlaną. Na to trzeba uważać. pdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
element napływowy 28.04.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Dopisuję 6) Media. Wystąp o warunki techniczne dla prądu, gazu wody i kanalizacji albo przynajmniej odwiedź dostawców i zapytaj się jak z dostępnością ich dla Twojej działki. To czy masz np. do sieci wodociągowej 20 metrów albo 200 metrów będzie miało wymierny efekt w portfelu. Zakład Energetyczny nie postawi Ci skrzynki w tydzień, na wszystko się czeka... Nie bez powodu działki uzbrojone są droższe:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 29.04.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Najpierw kup działkę. Później kupisz projekt, bo może się okazać, że np na danej działce lepiej będzie postawić odbicie lustrzane projektu (usytuowanie względem stron świata). Jak działka nie ma MPZP to występujesz o WZ (nie musisz być właścicielem, aby wystąpić), ale musisz swoje odczekać. Zależnie od urzędu, ale może to być nawet kilka miesięcy. Jak są wydane dla kogoś WZ to możesz je na siebie przepisać. W przypadku wydanych już warunków zabudowy musisz zapewnić, ze właściciel je na ciebie przepisze. Z tego co wiem, można wystąpić o WZ niezależnie od faktu, że wcześniej wydane były już komuś innemu. Działka może mieć status rolnej, ale jeśli w MPZP będzie przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną to nie będzie kłopotu z PnB. Mam tak u siebie. Wystąp o warunki techniczne dla prądu, gazu wody i kanalizacji To już po zakupie. Nie dostanie warunków technicznych, dopóki nie jest właścicielem działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 29.04.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Do wniosku o wydanie WZ należy dołączyć zapewnienie dostaw mediów więc trzeba mieć prawo do dysponowania nieruchomością aby je dostać. Jeśli WZ jest wydane to albo Ci pasuje i właściciel je przepisze na Ciebie,albo składasz o nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 29.04.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Poprawię sam siebie Przy warunkach z zakładu energetycznego trzeba się wylegitymować aktem własności i starając się wcześniej o WZ należy je otrzymać od właściciela. Z wodocigągów dostałem warunki nie będą właścicielem. Jeśłi nie ma WZ to możesz zawszeć zapis w umowie przedstępnej, że transakcja będzie sfinalizowana po otrzymaniu WZ. Taki troche dupochron. Może być taka dziwna sytacja gdzie gmina nie wydaje WZ, ponieważ MPZP jest już w opracowaniu. Wtedy trzeba czekać, aż gmina go przygotuje, a to wszystko trwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxb 30.04.2016 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Do wniosku o wydanie WZ należy dołączyć zapewnienie dostaw mediów więc trzeba mieć prawo do dysponowania nieruchomością aby je dostać.Do zapewnienia o możliwości dostawy/odbioru nie trzeba mieć prawa dysponowania nieruchomością. Trzeba je natomiast posiadać występując o warunki techniczne przyłączy ale to już później. Jeśli WZ jest wydane to albo Ci pasuje i właściciel je przepisze na Ciebie,albo składasz o nowe.Składając wniosek o nowe warunki i tak pewnie dostaniesz takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania 12 18.06.2016 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Witam Podpinam sie pod temat:yes: Na działce jest MPZP i wynika z niego: 1. Dla terenów 12 ZUM / m.in. moja działka/ ustala się podstawowa funkcje rolniczo- mieszkalną, 2. Dopuszcza się jedynie drugorzędną funkcję - zabudowy jednorodzinnej we wszystkich formach, Mam pytanie : Czy moge postawić dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mania 12 18.06.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Jeszcze do poprzedniego postu: działka jest oznaczona Łąki trwałe i znajduje sie w granicach miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts