Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Laserowa korekta wzroku a astygmatyzm.

Tomaszs131

Recommended Posts

Witam,

jak w tytule, od 32 lat noszę okulary, tak jak dla większości okularników tak i dla mnie jest to uciążliwa codzienność do której się nigdy nie przyzwyczaiłem.

Jestem dalekowidzem z astygmatyzmem, dodatkowo wykryto u mnie zwyrodnienie plamki żółtej. Generalnie z roku na rok wzrok ulega pogorszeniu, do tego stopnia że prawe oko nie widzi co po niektórych literek w słowie.

Liczyłem na możliwość laserowej korekcji wzroku ale parokrotnie lekarze (w Anglii bo tu mieszkam) dawali mi do zrozumienia, że na przeszkodzie stoi mój astygmatyzm plus zwyrodnienie plamki żółtej. Wada genetyczna odziedziczona po mamie. Mama jest już po przeszczepie obu soczewek.

Przyznam się szczerze, że trochę się obawiam operacji- jeśli byłaby oczywiście taka możliwość. W końcu jakiś procent operacji może skończyć się niepowodzeniem.

Z doświadczenia wiem, że nie ma co porównywać wiedzy i praktyki lekarzy z wysp do tej w kraju. Tutaj to jest jakaś masakra, strach składać tym dyletantom wizytę. Coraz więcej polskich lekarzy przylatuje tutaj na weekendową praktykę. Zdaje sobie sprawę w to, ze ciężko w to uwierzyć ale Polska służba zdrowia jest o niebo lepsza. Stąd moja prośba o pomoc i podpowiedź. Słyszałem, że w kraju nie ma problemu z korektą wzroku z taką wadą jak moja.

Zapraszam do dyskusji.

• 1 year później...
Gość Konto usunięte_1*
Astygmatyzm to nie taka prosta sprawa , jak ktoś to przenosi za długo to korekcja laserowa nie pomoże bo muzg już za tym nie nadąży , wiem coś na ten temat , próbowałem w 2 klinikach , ta druga to w Katowicach u Gierkowej po wszystkich badaniach a trwało to chyba z 6 godzin spece uznali że to se neda pane , za ciecka to uszło teraz za niskoro

Gość Konto usunięte_1*
Operacje robią w Czechach - Stonawa,zacma +astygmatyzm 7,5 tyś pln. za oko,sama zacma od 2tyś ale soczewki do astygmatyzmu swoje kosztują ok 6 tyś szt.

Robią to w dużo miejscach ale jak długo nie leczone to kaplica , no chyba że lekki astygmatyzm to tak ale głebszy już niestety nie

Znajoma miała -6.5 wade wzroku,zaćma 60%,astygmatyzm nie pamiętam chyba z 2 na obydwoje oczu, ale nerw wzrokowy ok wiek 40 pare. Ale przy uszkodzonym nerwie to może być ryzykowne.W klinice w Katowicach tez mówili że to sie nie da.Ale zero problemów jedynie troche z adaptacja do silnego światła, ale powoli to przemija.