Tomaszs131 24.04.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Witam,jak w tytule, od 32 lat noszę okulary, tak jak dla większości okularników tak i dla mnie jest to uciążliwa codzienność do której się nigdy nie przyzwyczaiłem.Jestem dalekowidzem z astygmatyzmem, dodatkowo wykryto u mnie zwyrodnienie plamki żółtej. Generalnie z roku na rok wzrok ulega pogorszeniu, do tego stopnia że prawe oko nie widzi co po niektórych literek w słowie. Liczyłem na możliwość laserowej korekcji wzroku ale parokrotnie lekarze (w Anglii bo tu mieszkam) dawali mi do zrozumienia, że na przeszkodzie stoi mój astygmatyzm plus zwyrodnienie plamki żółtej. Wada genetyczna odziedziczona po mamie. Mama jest już po przeszczepie obu soczewek.Przyznam się szczerze, że trochę się obawiam operacji- jeśli byłaby oczywiście taka możliwość. W końcu jakiś procent operacji może skończyć się niepowodzeniem.Z doświadczenia wiem, że nie ma co porównywać wiedzy i praktyki lekarzy z wysp do tej w kraju. Tutaj to jest jakaś masakra, strach składać tym dyletantom wizytę. Coraz więcej polskich lekarzy przylatuje tutaj na weekendową praktykę. Zdaje sobie sprawę w to, ze ciężko w to uwierzyć ale Polska służba zdrowia jest o niebo lepsza. Stąd moja prośba o pomoc i podpowiedź. Słyszałem, że w kraju nie ma problemu z korektą wzroku z taką wadą jak moja. Zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TobiaszTTT 01.05.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Polecam książkę pt. Naturalne leczenie wzroku bez okularów William Bates Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.05.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Astygmatyzm to nie taka prosta sprawa , jak ktoś to przenosi za długo to korekcja laserowa nie pomoże bo muzg już za tym nie nadąży , wiem coś na ten temat , próbowałem w 2 klinikach , ta druga to w Katowicach u Gierkowej po wszystkich badaniach a trwało to chyba z 6 godzin spece uznali że to se neda pane , za ciecka to uszło teraz za niskoro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.05.2017 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Niestety masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 03.05.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 (edytowane) Operacje robią w Czechach - Stonawa,zacma +astygmatyzm 7,5 tyś pln. za oko,sama zacma od 2tyś ale soczewki do astygmatyzmu swoje kosztują ok 6 tyś szt. Edytowane 3 Maja 2017 przez mariusz05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 03.05.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Operacje robią w Czechach - Stonawa,zacma +astygmatyzm 7,5 tyś pln. za oko,sama zacma od 2tyś ale soczewki do astygmatyzmu swoje kosztują ok 6 tyś szt. Robią to w dużo miejscach ale jak długo nie leczone to kaplica , no chyba że lekki astygmatyzm to tak ale głebszy już niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 03.05.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Znajoma miała -6.5 wade wzroku,zaćma 60%,astygmatyzm nie pamiętam chyba z 2 na obydwoje oczu, ale nerw wzrokowy ok wiek 40 pare. Ale przy uszkodzonym nerwie to może być ryzykowne.W klinice w Katowicach tez mówili że to sie nie da.Ale zero problemów jedynie troche z adaptacja do silnego światła, ale powoli to przemija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.05.2017 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2017 Zapytaj czy miała zwyrodnienie plamki żółtej, bo to kluczowa sprawa przy takiej wadzie wzroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz05 04.05.2017 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Zapytaj czy miała zwyrodnienie plamki żółtej, bo to kluczowa sprawa przy takiej wadzie wzroku. Nie miała zwyrodnienia plamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.05.2017 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 No widzisz to wszystko wyjaśnia, zaoszczędziłeś mi sporo zachodu. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts