morgensen 24.04.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Planuję w tym roku zakup pieca na ekogroszek. Będzie to mój pierwszy piec na ekogroszek. Obecnie mam piec miałowy 23kw na ok. 135m2 powierchni - nieogrzewana piwnica i dom nieocieplony. Okna wszystkie plastiki.Spalam 7 ton miału na sezon. W przyszłości zamierzam ocieplić. Mam parę pytań:1. Palnik obrotowy Ardeo czy Brucer II gen? Mam ofertę na SKAM – P Plus i tam za 200zł dopłaty jest własnie ten palnik obrotowy - piec doradzili 17kw2. Czy warto płacić 8200zł za piec SKAM - P Plus - mam też wycenę ma Uniret – 19kW - 6200zł - to jest jednak 2tys różnicy a uniret ma też palnik żeliwny- czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 24.04.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2016 Jak to mawiają: jak sobie pościelisz tak się wyśpisz Na pewno nie dopłacałbym 2 stówki do blaszaka ale dopłaciłbym do Skama. Po drugie myślę że nawet teraz ogrzałbyś dom 12-tką a tym bardziej po tym co piszesz że masz zamiar trochę zainwestować w ocieplenie nie brałbym pod uwagę kotła 17kW a 12kW, a co dopiero 19-cie, co za tym idzie cena robi Ci się 6800 a nie 8200 zaoszczędzając trochę kaski na mocy lepiej dopłacić do lepszego sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgensen 25.04.2016 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Boję się trochę tej 12kW ponieważ mam dosyć duże straty ciepła w różnych punktach domu i może być problem z dogrzaniem. 17kw to jest chyba takie idealne dla mnie rozwiązanie. A z tym sterownikiem - w standardzie jest IRYD PID FL to chyba już dobry sterownik - ma regulację PID a nie dwustanową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 25.04.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 A liczył kolega coś na tej stronie: http://cieplowlasciwie.pl/start ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgensen 25.04.2016 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1cd4Wyszedł mi jakiś kosmos: Kocioł podajnikowy: 35kW:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 25.04.2016 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Boję się trochę tej 12kW ponieważ mam dosyć duże straty ciepła w różnych punktach domu i może być problem z dogrzaniem. 17kw to jest chyba takie idealne dla mnie rozwiązanie. A z tym sterownikiem - w standardzie jest IRYD PID FL to chyba już dobry sterownik - ma regulację PID a nie dwustanową? Tak na szybko: spalasz obecnie około 7 ton miału, co daje około 1 tony miesięcznie jeśli grzejesz tylko 6 miesięcy w roku niech będzie 1150kg/miesiąc, daje to spalanie między 35 do 40kg/dobę, tyle poprawnie i efektywnie z dobrą sprawnością spali kocioł 12kW Po drugie z jaką sprawnością spalasz to w jakimś starym śmieciuszku a z jaką będziesz spalał w nowym kotle podajnikowym ? Wspomniałeś też o termomodernizacji budynku. Edytowane 25 Kwietnia 2016 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 25.04.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 (edytowane) Zrób to dokładniej z tego linku http://www.regulus.com.pl/program/dobor-grzejnikow.html . Każde pomieszczenie osobno i dodaj. jest dokładniejszy na stronie ciepła.....pl Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez Mario1969/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morgensen 25.04.2016 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Poprawiłem dane ale nadal wychodzi tyle samo - http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1cd4 - może robią jakiś błąd ale nie mam ocieplonych ścian zewnętrznych - strop ocieplony żużlobetonem ok. 16cm. Podłoga tak samo - nie wiem jak grubo.Mam starego 12-letniego miałowca - codziennie go napełniam do pełna i mam dobę spokoju. Pewnie z 35kg na dobę spalam. Ale co się stanie jak 12kw będzie za mało. Ogólnie dom mi się szybko wychładza jak nie mam napalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario19691 26.04.2016 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) oblicz na podstawie tego linku http://www.regulus.com.pl/program/dobor-grzejnikow.html . Każde pomieszczenie osobno potem dodaj. Ten kalkulator jest dokładniejszy niż na stronie ciepła...pl wymaga więcej zaangażowania.I na pewno masz budynek z cegły dziurawki? Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez Mario1969/1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 06.06.2016 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Planuję w tym roku zakup pieca na ekogroszek. Będzie to mój pierwszy piec na ekogroszek. Obecnie mam piec miałowy 23kw na ok. 135m2 powierchni - nieogrzewana piwnica i dom nieocieplony. Okna wszystkie plastiki.Spalam 7 ton miału na sezon. W przyszłości zamierzam ocieplić. Mam parę pytań: 1. Palnik obrotowy Ardeo czy Brucer II gen? Mam ofertę na SKAM – P Plus i tam za 200zł dopłaty jest własnie ten palnik obrotowy - piec doradzili 17kw 2. Czy warto płacić 8200zł za piec SKAM - P Plus - mam też wycenę ma Uniret – 19kW - 6200zł - to jest jednak 2tys różnicy a uniret ma też palnik żeliwny- czy warto? Witam, Jeżeli szuka Pan sprawdzonego oraz wydajnego kotła na ekogroszek,chciałbym polecić kocioł Logano G221 marki Buderus. Kocioł posiada zasobnik paliwa z możliwością spalania ekogroszku, pelletu, węgla brunatnego lub drewna. Należy jedynie wybrać w panelu automatyki rodzaj paliwa z którego będzie siękorzystać. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o konstrukcji kotła zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Buderus lub zapoznanie się z dokumentacją techniczną kotła, która znajduje się na stronie: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/loganog221automatic.html w zakładce "instrukcja". Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scav85 22.09.2016 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Witam. Podepnę się do tematu.Chciałem się poradzić w sprawie doboru mocy kotła z podajnikiem na ekogroszek. Sporo się już naczytałem i naliczyłem ale chciałbym jeszcze poznać opinię doświadczonych użytkowników.Powierzchnia pomieszczeń (bez ścian) 200 m2 (ale ogrzewamy powiedzmy 180 m2).Dom wybudowany w latach 90-tych.Dom dwupiętrowy + poddasze + piwnica (ogrzewane tylko piętra).Ściany zewnętrzne 45 cm, w tym 25 cm pustak żużlowy, 8 cm wełna, 12 cm pustak żużlowy.Izolacja poddasza wełna 8 cm.Brak izolacji podłogi nad piwnicą.Okna drewniane dwuszybowe.Strefa klimatyczna -18 st. C.Temperatura w domu 20 st. C.Zasobnik cwu 120 l.Wysokość ścian 2,5 m.Zatem jaka moc kotła będzie najodpowiedniejsza wg Was? Wstępnie dobrałem kocioł o mocy 17 kW (zakres mocy 3-18 kW). Czy nie lepszy będzie 20 kW?Bardzo proszę o Wasze opinie.Link do ciepłowłaściwe: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1m5k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.09.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Jak jesteś z okolic Wrocka odezwij się do SuspenseraUważam,że 17ka np. Plus z żeliwnym, obrotowym ardeo iron r będzie ok.Na średnim paliwie 18kW, na "rakietowym" 27-29MJ z RI do 10 wyciśniesz pod 20kW (tzw rakietowe to np. Anmag Gold czy dobra dostawa z Chwałowic) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts