Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w doborze pieca i informacje

morgensen

Recommended Posts

Planuję w tym roku zakup pieca na ekogroszek. Będzie to mój pierwszy piec na ekogroszek. Obecnie mam piec miałowy 23kw na ok. 135m2 powierchni - nieogrzewana piwnica i dom nieocieplony. Okna wszystkie plastiki.Spalam 7 ton miału na sezon. W przyszłości zamierzam ocieplić. Mam parę pytań:

1. Palnik obrotowy Ardeo czy Brucer II gen? Mam ofertę na SKAM – P Plus i tam za 200zł dopłaty jest własnie ten palnik obrotowy - piec doradzili 17kw

2. Czy warto płacić 8200zł za piec SKAM - P Plus - mam też wycenę ma Uniret – 19kW - 6200zł - to jest jednak 2tys różnicy a uniret ma też palnik żeliwny- czy warto?

Jak to mawiają: jak sobie pościelisz tak się wyśpisz :)

Na pewno nie dopłacałbym 2 stówki do blaszaka ale dopłaciłbym do Skama.

Po drugie myślę że nawet teraz ogrzałbyś dom 12-tką a tym bardziej po tym co piszesz że masz zamiar trochę zainwestować w ocieplenie nie brałbym pod uwagę kotła 17kW a 12kW, a co dopiero 19-cie, co za tym idzie cena robi Ci się 6800 a nie 8200 :) zaoszczędzając trochę kaski na mocy lepiej dopłacić do lepszego sterownika.

Boję się trochę tej 12kW ponieważ mam dosyć duże straty ciepła w różnych punktach domu i może być problem z dogrzaniem. 17kw to jest chyba takie idealne dla mnie rozwiązanie. A z tym sterownikiem - w standardzie jest IRYD PID FL to chyba już dobry sterownik - ma regulację PID a nie dwustanową?

Boję się trochę tej 12kW ponieważ mam dosyć duże straty ciepła w różnych punktach domu i może być problem z dogrzaniem. 17kw to jest chyba takie idealne dla mnie rozwiązanie. A z tym sterownikiem - w standardzie jest IRYD PID FL to chyba już dobry sterownik - ma regulację PID a nie dwustanową?

Tak na szybko:

spalasz obecnie około 7 ton miału, co daje około 1 tony miesięcznie jeśli grzejesz tylko 6 miesięcy w roku niech będzie 1150kg/miesiąc, daje to spalanie między 35 do 40kg/dobę, tyle poprawnie i efektywnie z dobrą sprawnością spali kocioł 12kW :)

Po drugie z jaką sprawnością spalasz to w jakimś starym śmieciuszku a z jaką będziesz spalał w nowym kotle podajnikowym ?

Wspomniałeś też o termomodernizacji budynku.

Edytowane przez karoka65

Poprawiłem dane ale nadal wychodzi tyle samo - http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1cd4 - może robią jakiś błąd ale nie mam ocieplonych ścian zewnętrznych - strop ocieplony żużlobetonem ok. 16cm. Podłoga tak samo - nie wiem jak grubo.

Mam starego 12-letniego miałowca - codziennie go napełniam do pełna i mam dobę spokoju. Pewnie z 35kg na dobę spalam. Ale co się stanie jak 12kw będzie za mało. Ogólnie dom mi się szybko wychładza jak nie mam napalone.

oblicz na podstawie tego linku http://www.regulus.com.pl/program/dobor-grzejnikow.html . Każde pomieszczenie osobno potem dodaj. Ten kalkulator jest dokładniejszy niż na stronie ciepła...pl wymaga więcej zaangażowania.

I na pewno masz budynek z cegły dziurawki?

Edytowane przez Mario1969/1

• 1 month później...
Planuję w tym roku zakup pieca na ekogroszek. Będzie to mój pierwszy piec na ekogroszek. Obecnie mam piec miałowy 23kw na ok. 135m2 powierchni - nieogrzewana piwnica i dom nieocieplony. Okna wszystkie plastiki.Spalam 7 ton miału na sezon. W przyszłości zamierzam ocieplić. Mam parę pytań:

1. Palnik obrotowy Ardeo czy Brucer II gen? Mam ofertę na SKAM – P Plus i tam za 200zł dopłaty jest własnie ten palnik obrotowy - piec doradzili 17kw

2. Czy warto płacić 8200zł za piec SKAM - P Plus - mam też wycenę ma Uniret – 19kW - 6200zł - to jest jednak 2tys różnicy a uniret ma też palnik żeliwny- czy warto?

Witam,

Jeżeli szuka Pan sprawdzonego oraz wydajnego kotła na ekogroszek,chciałbym polecić kocioł Logano G221 marki Buderus. Kocioł posiada zasobnik paliwa z możliwością spalania ekogroszku, pelletu, węgla brunatnego lub drewna. Należy jedynie wybrać w panelu automatyki rodzaj paliwa z którego będzie siękorzystać.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o konstrukcji kotła zachęcam do kontaktu z autoryzowanym instalatorem marki Buderus lub zapoznanie się z dokumentacją techniczną kotła, która znajduje się na stronie: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale/z-podajnikiem-automatycznym/loganog221automatic.html w zakładce "instrukcja".

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

• 3 months później...

Witam. Podepnę się do tematu.

Chciałem się poradzić w sprawie doboru mocy kotła z podajnikiem na ekogroszek. Sporo się już naczytałem i naliczyłem ale chciałbym jeszcze poznać opinię doświadczonych użytkowników.

Powierzchnia pomieszczeń (bez ścian) 200 m2 (ale ogrzewamy powiedzmy 180 m2).

Dom wybudowany w latach 90-tych.

Dom dwupiętrowy + poddasze + piwnica (ogrzewane tylko piętra).

Ściany zewnętrzne 45 cm, w tym 25 cm pustak żużlowy, 8 cm wełna, 12 cm pustak żużlowy.

Izolacja poddasza wełna 8 cm.

Brak izolacji podłogi nad piwnicą.

Okna drewniane dwuszybowe.

Strefa klimatyczna -18 st. C.

Temperatura w domu 20 st. C.

Zasobnik cwu 120 l.

Wysokość ścian 2,5 m.

Zatem jaka moc kotła będzie najodpowiedniejsza wg Was? Wstępnie dobrałem kocioł o mocy 17 kW (zakres mocy 3-18 kW). Czy nie lepszy będzie 20 kW?

Bardzo proszę o Wasze opinie.

Link do ciepłowłaściwe: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/1m5k