Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz domowy Karcher VC 6 Premium

FPPfan

Recommended Posts

Ostatnio natrafiłem na odkurzacz Karcher VC6 Premium i powiem że bardzo mi się spodobał :) Chciałbym się zapytać czy ktoś miał styczność z tym sprzętem ?

link: https://www.kaercher.com/pl/home-garden/odkurzacze/odkurzacze-jednofunkcyjne/vc-6-premium-11956050.html

Prezenrtacja video:

Jego dane techniczne:

Moc: 600W

Klasa energetyczna: A

Poziom hałasu: 72db

Pojemność worka: 4L

Typ worka: flizelinowy

Klasa reemisji kurzu: A

Klasa odkurzania podłóg twardych: D

Klasa odkurzania dywanów: D

Skuteczność wchłaniania kurzu na dywanie: 82%

Skuteczność wchłaniania kurzu na twardej podłodze: 104%

Zwracanie kurzu: 0%

Filtr: HEPA 12

Roczne zużycie energii: 25.8kWh/a

Promień działania na kablu: 10m

Gwarancja: 2 lata

Akcesoria w zestawie:

- ssawka podłogowa (z przełącznikiem)

- ssawka do mebli z miękkim włosiem

- ssawka wąska teleskopowa

- ssawka do tapicerki

- 5 sztuk oryginalnych worków Karcher

- filtr HEPA12

Odkurzacz ma kilka bardzo fajnych rozwiązań:

- regulacja mocy ssania na rączce z wyświetlaczem LED

- wysuwana kasetka ze ssawkami gotowymi do założenia na rure bez schylania się (wyjeżdżają pod odpowiednim kątem do "nabrania" ich na rure).

- podstawa odkurzacza jest obrotowa i cała góra może obracać sie o 360 stopni względem niej

- wskaźnik zapełnienia worka

- teleskopowa wąska ssawka

- wielostopniowa rura teleskopowa

Minusy jakie zauważyłem to cena worków (45zł za 5 sztuk...) no i cena samego odkurzacza wynosząca minimum 1050zł w sklepach online... Do tego można dokupić multum akcesoriów dodatkowych takich jak turboszczotka czy mini turboszczotka itp.

Jest mało polskich komentarzy w necie ale z tego co udało mi się zdobyć to chwalą jakość wykonania, siłę ssania pomimo niewielkiej mocy i skuteczność wyciągania syfu a także zaimplementowane rozwiązania. Narzekają na ciężki uchwyt z rurą teleskopową, wagę samego odkurzacza i cenę. Na zagranicznych serwisach w recenzjach odkurzacz dostaje wysokie noty 8 - 9.5/10 ale niestety praktycznie wszystkie są po niemiecku i musiałem używać Translatora Google żeby wydobyć z nich informacje. A piszą głównie że odkurzacz sprawuje się rewelacyjnie przy tak niskiej mocy i ocena "D" dla dywanów i powierzchni twardych przyznana przez regulacje UE jest krzywdząca bo odkurzacz sprawuje się w tej kwestii lepiej niż nie jeden "A" a do tego jest bardzo cichy i łatwo się nim operuje dzięki ruchomej podstawie i miekkiemu wężowi. Do tego odkurzacz wykazuje bardzo mały współczynnik utraty mocy ssania przy zapełnionym worku. Oceny niemieckich użytkowników są też bardzo pochlebne i narzekają jedynie na cenę (oceny 4.5 - 4.8/5).

• 3 weeks później...
szwagier posiada ten odkurzacz i bardzo sobie chwali. Ma dość sporą powierzchnię do sprzątania i mówi, że ten jest najlepszy, a miał już tych odkurzaczy kilka, różnych firm. Jedyne na co narzeka to tylko na to, że jest głosny i worki, że worki są drogie...ale zawsze podkreśla, że mimo to warto.