gp69 25.04.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Witam, jestem na etapie opracowania planu koncepcyjnego domu. Kominek obowiązkowo będzie. Biorę pod uwagę również opcję kominka z płaszczem wodnym. W domu gazu nie będzie, ogrzewanie będzie na prąd a domownicy bardzo są chętni do palenia w kominku, więc warunki do płaszcza wodnego są chyba sprzyjające W jakiej odległości od kominka z PW powinna znajdować się "kotłownia" (pomieszczenie z buforem i innymi hydraulicznymi elementami związanymi z pracą kominka, a które nie muszą być bezpośrednio przy kominku) ? Jaką przestrzeń należy przewidzieć w miejscu samego wkładu z PW ? (bo coś tam chyba będzie musiało być zamontowane) ? Czy należy przewidzieć do niego jakiś dostęp techniczny "od tyłu" ? Z góry dziękuję (szczególnie osobom, które mają coś mądrego do powiedzenia), Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 25.04.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Do powiedzenia coś mądrego ...663443321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.04.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Do powiedzenia coś mądrego ...663443321 Dzwoniłem ..abonent czasowo niedostępny. gp69............Jak wielką masz tą chałupę???Kubatura jej???. Może trzeba będzie KZPŁW wyeliminować jak masz ogrzewanie elektryczne.Wiesz tak troszkę więcej szczegółów gp69 obiecuję ,że zżycia wzięte na moim przykładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 25.04.2016 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Dzwoniłem ..abonent czasowo niedostępny. .Jak wielką masz tą chałupę???Kubatura jej W planach jest dom parterowy o powierzchni 140 - 160 m2. Kubatura - myślę, że około 450m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.04.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Ja zrobiłem kotłownię za tylną ścianą kominka. To optymalne rozwiązanie, bo można wtedy wywalić z obudowy wszystkie gadgety typu zawory, zaworki, odpowietrzniki, i inne przydasie - bez konieczności robienia drzwi (dostępu) w obudowie. Niektórzy instalatorzy w takiej sytuacji zostawiaja jeden zaworek bezpieczeństwa bezpośrednio na wkładzie...Swoją drogą dostęp do obudowy tez mam, ale z innych powodów. Wchodzę ukrytymi drzwiami za widoczną na zdjęciach biblioteką.http://www.kominki-batura.pl/galeria,portal-17,4,18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 26.04.2016 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Ja zrobiłem kotłownię za tylną ścianą kominka. To optymalne rozwiązanie Domyślam się tego A ile miejsca na taką kotłownię trzeba przewidzieć? Poza buforem jakie jeszcze "ustrojstwa" muszą tam się znaleźć? Ps. Czy wkład z PW może być nieobudowany od strony kotłowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.04.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Ja zrobiłem kotłownię za tylną ścianą kominka. To optymalne rozwiązanie, bo można wtedy wywalić z obudowy wszystkie gadgety typu zawory, zaworki, odpowietrzniki, i inne przydasie - bez konieczności robienia drzwi (dostępu) w obudowie. Niektórzy instalatorzy w takiej sytuacji zostawiaja jeden zaworek bezpieczeństwa bezpośrednio na wkładzie...Swoją drogą dostęp do obudowy tez mam, ale z innych powodów. Wchodzę ukrytymi drzwiami za widoczną na zdjęciach biblioteką. http://www.kominki-batura.pl/galeria,portal-17,4,18 Witam. Mówisz ,że zostawiają zaworek.To fakt bo też go mam ale także miałem manometr tylko wziął i się stopił od temp.Po co mi go zostawił nie wiem.W temacie dla pytka.Za tylną ścianą kominka mam pomieszczenie gospodarcze dość dobrze izolowane.Woda mówiąc to prosto idzie do mojej czystej kotłowni i tam jest moje serce instalacji.To dla pytka ponieważ w projekcie miałem wszystko w kotłowni obok salonu.Nie wiem co pytek mówi o buforze czy nie myli tego z naczyniem przeponowym i ZCWU? Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gp69 28.04.2016 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Witam. Nie wiem co pytek mówi o buforze czy nie myli tego z naczyniem przeponowym i ZCWU? Nie, mam na myśli zasobnik na wodę o pojemności kilkuset litrów. Osobny ZCWU ? A czemu nie 2w1 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fredd 15.05.2016 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 (edytowane) Kominek Lechma (moc bez znaczenia tyle mocy ile paliwa nap...) dom 125m pietrowy, ocieplony styrop. 15 (bez wykuszy i balkonów, zwarta bryła), bufor 750 L, zasobnik na cwu 140L z grzałką el, kominek dogrzewa przez podwójną wężownicę Ogrzanie domu: ok 5m drewna plus 700-1000 kg brykietu z trocin plus 200 kg brykietu w wegla brunatnego - w sumie do 2.000 zł na sezon. Musza być dwa osobne zbiorniki, gdyż inaczej latem bufor c.o. będzie wychładzał c.w.u jak będzie w środku (zbiornik w zbiorniku) chyba, że masz solary wtedy wsio rawno Pom. gospodarcze z zasobnikiem i pompami ok 3 metry od kominka, kominek w salonie ok 35m Edytowane 15 Maja 2016 przez Fredd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts