dropsec 25.04.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Witam, Mam dylemat gdzie umieścić czerpnię i wyrzutnię. Mam taką sytuację, że na poddaszu mam rekuperator (zaizolowane poddasze) dach dwu-spadowy. Teoretycznie można byłoby umiescić po przeciwległych ścianach szczytowych (przy samej kalenicy), ale panowie od wentylacji proponują aby umieścić je na jednej ścianie poddasza (nieuzytkowego) i rozmiescić je z odległością 4-5 m od siebie. Z tym że od tej strony na dole mam tuż pod okna od sypialni oraz od pokoju dzieciecego. A poniżej jakieś 10 m odległosci jest wywiewka z oczyszczalni ścieków, tu jest też taras nad garażem oraz obok parking. Pytanie czy nie lepiej umiescić na drugiej stronie domu w ścianie szczytowej, tam są pola i poniżej tylko taras/pergola - z tym że od tej strony są dość silne wiatry zachodnio północne. Ktoś podpowie które zło wybrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.04.2016 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Na pewno czerpni nie umieszczałbym po stronie południowej. U mnie jest po wschodniej a wyrzutnia po północnej stronie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 25.04.2016 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 U mnie obecnie jest po wschodniej i czerpnia i wyrzutnia (zaplanowana na jutro), ale wlasnie rozważam dać wyrzutnie na stronę zachodnio-polnocną... tylko wtedy kanal wyrzutni bedzie dość długi okolo 10 metrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 25.04.2016 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 A dlaczego nie na południową stronę swoją drogą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.04.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 W lecie temperatura powietrza może osiągnąć 35oC lub więcej, taką temperaturę miałbyś dostarczaną do budynku. Chyba byś tego nie chciał. Po stronie zacieninej w południe temp. będzie o wiele niższa. Stąd u mnie czerpania po wschodniej stronie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.04.2016 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 U mnie obecnie jest po wschodniej i czerpnia i wyrzutnia (zaplanowana na jutro), ale wlasnie rozważam dać wyrzutnie na stronę zachodnio-polnocną... tylko wtedy kanal wyrzutni bedzie dość długi okolo 10 metrow. Ja też mam na wschodniej czerpnie raczej bym nie dawał wyrzutni na północny zachód wiatry raczej najczęściej wie ja z tamtej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 25.04.2016 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 raczej bym nie dawał wyrzutni na północny zachód wiatry raczej najczęściej wie ja z tamtej strony Masz na mysli czerpnie, nie wyrzutnie ? Ok, strony świata są ważne, ale co myślicie o tym odpowietrzeniu z oczyszczalni, nie wiem czy coś tam się z tego będzie ulatniać (oczyszczalnia biologiczna), ale gdyby to nie zasysnie tego wyrzutnia? I jak się mają okna do miejsca czerpni/wyrzutni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.04.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Masz wyprowadzony kominek odpowietrzający z oczyszczalni ponad kalenicę? Kominek musi być owiewny z każdej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 25.04.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Czerpnię dajemy zwykle z przeciwnej strony niż jakieś wywiewki kanalizacji. Generalnie jednak, jak widzisz każdy pisze o stronie, a nikt nie wie gdzie tam co masz od południa czy od północy. Takie rozważania najlepiej przeprowadzać z firmą, która Ci montuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 25.04.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Problem w tym, że firma ma już swoją wizję- wystarczy doczytać Umiejscowienie wywietrznika oczyszczalni powyżej linii kalenicy pozwoli spokojnie spać. W innym wypadku nie pokusiłbym się na lokalizację czerpni po tej samej stronie co oczyszczalnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 26.04.2016 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Umiejscowienie wywietrznika oczyszczalni powyżej linii kalenicy pozwoli spokojnie spać. W innym wypadku nie pokusiłbym się na lokalizację czerpni po tej samej stronie co oczyszczalnia. Mam odpowietrzenie instalacji kanalizacyjnej na wysokości kalenicy w środku jej długości, mam też drugie odpowietrzenie przy gruncie za oczyszczalnią. Oby dało rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts