Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadproże w szerokim garażu

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie nadproża czy też podciągu (nie znam się na tym dokładnie). Otóż inspektor nadzorujący przebudowę budynku według projektu zwrócił uwagę na nadproże nad drzwiami garażowymi. Drzwi garażowe mają szerokość 5,35 metra. Po jej bokach znajdują się po 50 cm wypuszczone bloczki solbetowe. Na nich została wylana 10cm poduszka betonowa. I tu zaczyna się problem. Pan inspektor ma wątpliwości co do wytrzymałości zaprojektowanej konstrukcji. Otóż na poduszce osadzony będzie dwuteownik h=24cm, szer=12cm i długość 6,20m. Całość będzie zalana betonem. Zaprojektowana wysokość nadproża całkowita to 36cm. Nad nim ma iść dwie warstwy cegły pełnej oraz 24 cm wieńca. Po środku otworu drzwi garażowych z wieńca wychodzi spieńcie z tyłem budynku (taka belka) o wysokości i szerokości 24 cm z dwuteownikiem w środku (18cm wysoki, stopka 10cm) na długości 6,5m. Na to wszystko dach z blachodachówki. Inspektor polecił skontaktować się z architektem w celu upewnienia się co do wytrzymałości konstrukcji gdyż ma pewne wątpliwości co do wielkości zastosowanego dwuteownika, lecz od dłuższego czasu skontaktowanie się jest problematyczne. I tu moje pytanie-prośba. Nie chodzi mi o wyliczanie na forum bo wiem, że takich rzeczy poprzez fora się nie powinno uzgadniać i słusznie. Tylko czy ktoś spotkał się z tak "małym dwuteownikiem" u siebie w projekcie na aż tak dużej odległości i z tak dużym obciążeniem (nadproże, dwie warstwy cegieł, wieniec oraz belka z środka spinająca budynek)? Czy zaufać ślepo architektowi i robić według projektu oraz czy w takim wypadku będę mógł spać spokojnie? Majstry pracujące u mnie na budowie mówią, że spokojnie wytrzyma i to z dużym zapasem. Czy może zlecić komuś przeliczenie tego jeszcze raz? Chciałbym uniknąć dodatkowych wydatków, ale jeśli to będzie konieczne to tak się zrobi i tyle. Niestety wątpliwości budzą wątpliwości.