kanpol 25.04.2016 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 WitamMam pytanie apropo kopania studni.Właśnie zacząłem swoją przygodę z kopaniem studni abisynki napiszę etapy jakie wykonałem:Odwiert wiertłem 230mm na głębokość 3m. Na głębokości 2 m pojawiła się woda. Następnie włożyłem do dziury rurę osłonową fi 160 i szlamówką zeszedłem do 4,5m.Prace na tym stanęły i nie chce iść nic dalej, myślę ze na drodze stanęła mi glina bo nic nie wyciągam szlamówką tylko wodę o kolorze żółtym a szlamówka uderza o dno delikatnie powiedział bym miękko. Warstwy jakie przechodziłem to ziemia, piasek , glina, ziemia, piasek, żwirek no i ta chyba glina. Co powinienem teraz zrobić czy męczyć się dalej i przebijać tą glinę czy zostawić już to i przystąpić do robienia filtra. A może mi coś podpowiecie jak to dalej robić. Dodam jeszcze że rura osłonowa nie jest podziurawiona i nie wiem czy ją wyciągnąć, podziurawić i spowrotem włożyć, czy w tą 160 włożyć 110 pociętą i owiniętą siatką studniarską a następnie wyjąć tą 160. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 27.04.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Witam Mam pytanie apropo kopania studni. Właśnie zacząłem swoją przygodę z kopaniem studni abisynki napiszę etapy jakie wykonałem: Odwiert wiertłem 230mm na głębokość 3m. Na głębokości 2 m pojawiła się woda. Następnie włożyłem do dziury rurę osłonową fi 160 i szlamówką zeszedłem do 4,5m. Prace na tym stanęły i nie chce iść nic dalej, myślę ze na drodze stanęła mi glina bo nic nie wyciągam szlamówką tylko wodę o kolorze żółtym a szlamówka uderza o dno delikatnie powiedział bym miękko. Warstwy jakie przechodziłem to ziemia, piasek , glina, ziemia, piasek, żwirek no i ta chyba glina. Co powinienem teraz zrobić czy męczyć się dalej i przebijać tą glinę czy zostawić już to i przystąpić do robienia filtra. A może mi coś podpowiecie jak to dalej robić. Dodam jeszcze że rura osłonowa nie jest podziurawiona i nie wiem czy ją wyciągnąć, podziurawić i spowrotem włożyć, czy w tą 160 włożyć 110 pociętą i owiniętą siatką studniarską a następnie wyjąć tą 160. Pozdrawiam NIkt CI nie powie bo skad ma wiedziec ile masz tej gliny? Jak jest jej 30metró to sie nie przebijesz. Jak sa 2m a potem lepsza warstwa wodonosna, to pewnie warto by sie było pomeczycz. Ale, wróżek tu brakuje. Jak wyciagniesz rure oslonowa w ktorej wierciles, prawie na pewno jej z powrotem nie wsadzisz. Ja bym w nia wsadził rure stuidzienna, z filtrem, i wyciagnał rure oslonowa. obsypał filtr żwirem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts