Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiercenie studni abisyńskiej

kanpol

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie apropo kopania studni.

Właśnie zacząłem swoją przygodę z kopaniem studni abisynki napiszę etapy jakie wykonałem:

Odwiert wiertłem 230mm na głębokość 3m. Na głębokości 2 m pojawiła się woda.

Następnie włożyłem do dziury rurę osłonową fi 160 i szlamówką zeszedłem do 4,5m.

Prace na tym stanęły i nie chce iść nic dalej, myślę ze na drodze stanęła mi glina bo nic nie wyciągam szlamówką tylko wodę o kolorze żółtym a szlamówka uderza o dno delikatnie powiedział bym miękko. Warstwy jakie przechodziłem to ziemia, piasek , glina, ziemia, piasek, żwirek no i ta chyba glina. Co powinienem teraz zrobić czy męczyć się dalej i przebijać tą glinę czy zostawić już to i przystąpić do robienia filtra.

A może mi coś podpowiecie jak to dalej robić.

Dodam jeszcze że rura osłonowa nie jest podziurawiona i nie wiem czy ją wyciągnąć, podziurawić i spowrotem włożyć, czy w tą 160 włożyć 110 pociętą i owiniętą siatką studniarską a następnie wyjąć tą 160.

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie apropo kopania studni.

Właśnie zacząłem swoją przygodę z kopaniem studni abisynki napiszę etapy jakie wykonałem:

Odwiert wiertłem 230mm na głębokość 3m. Na głębokości 2 m pojawiła się woda.

Następnie włożyłem do dziury rurę osłonową fi 160 i szlamówką zeszedłem do 4,5m.

Prace na tym stanęły i nie chce iść nic dalej, myślę ze na drodze stanęła mi glina bo nic nie wyciągam szlamówką tylko wodę o kolorze żółtym a szlamówka uderza o dno delikatnie powiedział bym miękko. Warstwy jakie przechodziłem to ziemia, piasek , glina, ziemia, piasek, żwirek no i ta chyba glina. Co powinienem teraz zrobić czy męczyć się dalej i przebijać tą glinę czy zostawić już to i przystąpić do robienia filtra.

A może mi coś podpowiecie jak to dalej robić.

Dodam jeszcze że rura osłonowa nie jest podziurawiona i nie wiem czy ją wyciągnąć, podziurawić i spowrotem włożyć, czy w tą 160 włożyć 110 pociętą i owiniętą siatką studniarską a następnie wyjąć tą 160.

Pozdrawiam

NIkt CI nie powie bo skad ma wiedziec ile masz tej gliny? Jak jest jej 30metró to sie nie przebijesz. Jak sa 2m a potem lepsza warstwa wodonosna, to pewnie warto by sie było pomeczycz. Ale, wróżek tu brakuje.

Jak wyciagniesz rure oslonowa w ktorej wierciles, prawie na pewno jej z powrotem nie wsadzisz. Ja bym w nia wsadził rure stuidzienna, z filtrem, i wyciagnał rure oslonowa. obsypał filtr żwirem.