Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż drzwi wewnętrznych

Recommended Posts

Zapytaj swojego montazystę.

normalnie zostanie szczelina. Ościeznica stanie na panelach (wyżej).

Teoretycznie da się zrobic wycięcie w ościeżnicy tak by pasowała do uskoku. Pewnie też przycięcia będzie wymagało skrzydło.

Na moje oko majster będzie za to oczekiwał dobre pięć dych.

Zdecydowanie jedyną słuszną drogą będzie dopasowanie ościeżnicy oraz dodanie progu drewnianego (również trzeba będzie go dopasować) aby zasłonić ten uskok, który będzie drażniący na dłuższą metę.

Nie wiem jak Ty Fin ale ja nie widzę opcji oparcia ościeżnicy o panele - co będzie od strony płytek? Dziura na 7mm i nic więcej. Łatanie tego jakimś akrylem to już nie te czasy.

Dziękuje za zainteresowanie, nie pozostaje mi nic innego jak demontaż paneli i zastosowanie niższego podkładu aktualnie jest 6mm a założe 1,6mm zostanie około 1,5 mm myśle że ościeżnica dociśnie je do poziomu płytek

Da się to zrobić żeby było dobrze bez demontowania paneli, ale tak jak pisze finlandia 50 zł niewyjęte.

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi na myśl. Od razu zaznaczam, że jest to pełna amatorka więc podaję to tylko jako ciekawostkę.

Jakiś czas temu spotkałem się z podobną sytuacją u Klienta który chciał poprawić montaż drzwi u siebie w mieszkaniu. Hall i kuchnia były w płytkach a każde inny pokój mieszkalny miał panele. Ktoś różnicę wysokości zniwelował poprzez wciśnięcie ościeżnicy która pchała w dół panele. Reszta była dość zgrabnie przykryta progiem drewnianym. Niestety w jednym pokoju spowodowało to lekkie wybrzuszenie paneli kawałek dalej, bo tak mocno ościeżnica parła na nie w dół. Idea taka aby ościeżnicą zgnieść podkład pod panelami ale czy jest to do końca dobre rozwiązanie to bym nie powiedział. Niemniej jest to jakieś partackie wyjście z całej sytuacji.

EDIT:

Jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Jaką masz grubość ściany na której będą montowane nowe drzwi? Czy nie da się zsunąć ościeżnicy do jednej krawędzi muru?

Edytowane przez theme