piechos 25.04.2016 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2016 Witam Posiadam działkę rekreacyjną na której rośnie trawa. Niestety nawet w okresach suszy ziemia jest mokra tak że nie można na trawie nawet usiąść. Chciałbym wykonać drenaż tej działki z odprowadzeniem do rowu melioracyjnego które przebiega obok działki. Zastanawiam się jak najlepiej ułożyć rury drenażowe. Rozrysowałem 2 projekty i proszę o radę, który z nich byłby lepszy. Projekt 1. Projekt 2. Na czerwono zaznaczyłem studzienki rewizyjne, czyli po prostu zwykłe wyjścia pionowe z rury drenarskiej do góry z zaślepką na szczycie tak by można było przepłukać nimi system. Główna rura na środku ma mieć średnicę 10cm a pozostałe 8cm. Moje pytania są następujące: 1. Czy jeśli dam rurę w otulinie to czy żwir dookoła jest konieczny? Posiadam tylko piach ewentualnie mogę tym obsypać, ale nie wiem czy to lepsze niż ziemia? 2. Czy w projekcie 1 brak studzienek rewizyjnych przy początkach odnóg będzie problemem? 3. Czy rury doprowadzające muszą być węższe (8 cm) niż rura główna (10cm) czy mogą być takie same? Proszę o opinię, który system wygląda lepiej. Wszelkie rady i uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 26.04.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Skoro w okresach suchych, mimo przebiegającego tuż obok rowu melioracyjnego na działce jest mokro to zanim zabierzesz się za pracę sprawdź jaki masz grunt. Co z tego, że wykonasz drenaż jak będzie on leżał szczelnie zasypany w gruncie nieprzepuszczalnym. Wykonaj w kilku miejscach odkrywki chociaż na metr głębokości i zobacz czy ta woda napływa do takiego otworu. Pytanie też czy ten rów jest okresowo suchy czy cały czas prowadzi wodę? Kolejne pytanie kto jest właścicielem tego rowu i czy dostaniesz zgodę na zrzut wody do tego rowu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piechos 26.04.2016 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Rozmawiałem z sąsiadami i każdy prawie takie odprowadzenie robił i działa więc grunt jest raczej na tyle przepuszczalny żeby to się sprawdziło. Sąsiad obok mówił że u nas na działce zawsze woda stała (mamy ją od niedawna) a jak zrobił u siebie drenaż to woda u nas nie stoi. Co do zgody na zrzut to rozmawiałem z zarządcą i nie ma z tym problemu. Chodzi mi o sposób wykonania. Jak zrobić żeby się sprawdzało przy minimalnych kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts