Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

panele fotowoltaniczne kilka pytan

Recommended Posts

Witam zastanawiam sie nad załozeniem paneli fotowoltanicznych o mocy ok 2kw czy to wogole sie oplaca i czy zdaje to egzamin poniewaz mam dofinansowanie i wyniesie mnie to wszystko cos okolo 3 tys zl ale nie wiem czy poprostu bedzie to sprawnie dzialalo dlatego prosze was o porade czy bawic sie w takie cos czy nie ?

Ja mam projekt na 20 paneli czyli w sumie okolo 5 kw tyle ze dach jest w układzie wschód - zachód. Jak na razie z jedna dopłata wychodzi 20 k. Kombinuje z kolejną nieco bardziej międzunarodową - wierzę że sie uda

Wsyzstko wskazuje na to, że inwestycja zwórci sie w całkiem niedługim czasie - o ile słońca szlag nie trafi :D. Oczywiście w grę wchodizi tyko net metering, :D

A ci do pytań w tym wątku to kto szuka nie błądzi:

http://zielonyzysk.pl/net-metering-co-to-takiego/

Pozdrav

Witam zastanawiam sie nad załozeniem paneli fotowoltanicznych o mocy ok 2kw czy to wogole sie oplaca i czy zdaje to egzamin poniewaz mam dofinansowanie i wyniesie mnie to wszystko cos okolo 3 tys zl ale nie wiem czy poprostu bedzie to sprawnie dzialalo dlatego prosze was o porade czy bawic sie w takie cos czy nie ?

Jeżeli 3000 zł za 2kW i od razu masz dla siebie energię w net meteringu na takich zasadach jak ci co płacą z własnej kieszeni, to brać natychmiast. Okres zwrotu do ok. 6 lat.

Jednak nie sądzę żeby było tak różowo. Moja instalacja zwróci się po 12 latach i nie liczę własnej pracy. Instalacje z dofinansowania, których warunki poznałem zwracają się po 20-30 latach czyli nigdy, bo tyle nie wytrzymają.