Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzenia z funkcją przeciwzamrożeniową - pomoc w znalezieniu odpowiedniego

Iskierniczek

Recommended Posts

Witam!

Jestem po pierwszej zimie z moim budynkiem gosp. niestety mimo moich starań poniosłem spore straty związane z zamarznięciem wody w rurach.

Będąc w punkcie naprawy przepływowych ogrzewaczy wody, a raczej wymiany całego układu grzewczego bo rozsadziło grzałkę dowiedziałem się, że są takie urządzenia które posiadają funkcję przeciwzamrożeniową, czyli uruchamiają się gdy temperatura w pomieszczeniu czy też na zewnątrz spadnie poniżej 0 lub też poniżej wcześniej wskazanej.

Budynek gospodarczy całościowa powierzchnia 25m2 z wydzieloną łazienką ok. 4m2 zbudowany jest z pustaku ceramicznego gr. 24cm do tego ocieplony 10cm styropianem, dach ocieplony jest wełną gr. 15cm.

Proszę was o jakieś wskazówki, rady gdzie szukać i na co zwrócić szczególnie uwagę przy wyborze takiego urządzenia.

Do tej pory znalazłem jedynie klimatyzatory z ową funkcją niestety koszt takiego urządzenia sięga kilku tys. zł.

Czy są jakieś mobilne urządzenia, ewentualnie urządzenia umożliwiające montaż na ścianie, podwieszanym suficie które miało by możliwość ogrzania budynku 25m2 lub utrzymania w niej temp. powyżej 0 w czasie największych mrozów i oczywiście które mogło by pracować bez nadzoru w czasie zimy gdy nikogo tam nie ma.

Dziękuję za wszelką pomoc.

Tomasz Iskiernik

taką funkcje posiadają wszystkie kotły liczących się producentów

Dziękuję za odpowiedź, lecz przypuszczam, że chodzi panu o kocioł stacjonarny, który normalnie montowany jest w domu jednorodzinnym a nie w budynku gospodarczym o wielkości 25m2.

Takie rozwiązanie to wydatek rzędu kilku tys. zł, do tego jak przypuszczam jest potrzebna kotłownia i wykonana odpowiednia instalacja centralnego ogrzewania której w owym budynku nie ma.

Trochę odświeżę temat, gdyż jak się okazało w wielu hipermarketach budowlanych typu leroy, castorama, obi można dostać grzejniki elektryczne do montażu na ścianie bądź też mobilne na kółkach, mocy od 500W do 2500W z tzw. funkcją przeciwmrozową, trzeba szukać grzejnika który na pokrętle termostatu posiada "gwiazdkę" - koszt takiego urządzenia 150-300zł w zależności od mocy.

Takie oto grzejniki z wbudowaną tą funkcją załączają się gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej temp. 5stC.

Z tego co się dowiedziałem, przy doborze takiego grzejnika należy przyjąć 100W mocy grzejnika na każdy 1m2 pomieszczenia.

Pozdrawiam

Tomasz Iskiernik