pawelpol 26.04.2016 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2016 Witam. Musze jutro zamówić materiały do poziomej izolacji law gdyż za kilka dni zaczynam murowanie bloczków. Wciąż jednak czuje brak dostatecznej wiedzy aby dokonać dobrego wyboru. W okolicznych składach proponują mi pape technonikol termozgrzewalna, ale jako że planuje to wykonać samodzielnie a nie mam i nie znam się na palniku jak to fachowo zrobić, mówią ze na ławie nie trzeba jej zgrzewac, wystarczy położyć na posmarpwanej lepikiemi docisnac bloczkami.Stąd moje pytanie czy zgrzewanie papy termozgrzewalnej stosowanej do hydroizolacji poziomej ław jest konieczne? Optuje za papa termozgrzewalna gdyż wiem ze ma ona najlepsze właściwości. Drugie pytanie czy warto i ewentualnie czym konkretnie smarować ławy najpierw? Trzecie pytanie, jak najlepiej zaizolowac powierzchnię między prętami wystającymi z ławy.? Lepikiem wysmarowac? Czy pociąć kawałki papy? Mam przewidziane 13 słupków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 27.04.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Izolacja pozioma tylko pod ściany. Nie musi być zgrzewana. TO nie musi być super szczelne, tylko aby woda nie szła do góry po pustakach. A miejsca łączenia słupów z ławami nie izolujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.04.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 tylko aby woda nie szła do góry po pustakach. A miejsca łączenia słupów z ławami nie izolujemy. pod warunkiem, że nie będzie szła z boków. Nic tak naprawdę nie wiemy o warunkach gruntowych, o ukształtowaniu terenu. a- przeciwwilgociowa izolacja b- przeciwwodna izolacja. dysperbit nadaje się do malowania https://www.youtube.com/watch?v=aSYO1_GK9RU 7:20 http://www.quick-mix.pl/MDS,Mineralny,szlam,uszczelniajacy,283.html szlam mineralny, lub http://www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id309,hydroizolacja-fundamentow - masa KMB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpol 28.04.2016 01:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Witam. Dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o teren to od początku do końca domu (16m z garażem ) mam prawie 1.5m spadu. Z góry czysty piasek, ale im niżej tym gorsza glina i po opadach woda stoi. Dom niepodpiwniczony, ławy powyżej poziomu wód gruntowych. Warunki jakie miał architekt do zaprojektowania były "standardowe " , wiec i standardowo mam papa na lepiku lub 2x folia. Jednak zważywszy na chec "spokojnego snu" inwestor zazwyczaj chce coś "ulepszyc ". Jeżeli chodzi o izolacje pionowa to faktycznie zgadzam się w temacie mas kmb. Natomiast jeżeli chodzi póki co o ławy co mnie czeka w najblizszej przyszłości wciąż waham się nad tym czy warto inwestować w pape z wyższej pólki czyli 4mm poliestrowa lub na włókien szklanym 200g/m2, czy może tańsze 60g/m2 na włóknie z lepikiem ale za to dwie warstwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.04.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Lepik nie nadaje się na izolację, nigdy się nie nadawał, ponieważ kruszeje poniżej zera.Papa winna być zbrojona, a nie tylko "tektura" ba to trzeba później połączyć z izolacją pod posadzką.Ostatnio był na tapecie problem z wilgocią, nie mówimy o wodzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpol 28.04.2016 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 No tak ale nigdzie nie napisałem, że chcę dać papę tekturową. Chcę dać na włóknie szklanym lub z polimerem ale po prostu najpierw zagruntować ławę, później pomalować lepikiem i na to położyć papę 3mm o szerokości 50cm (mur 25) i druga warstwa szerokość już pod mur tylko. Tylko właśnie założyłem temat w celu dowiedzenia się, czy jest to zgodne ze sztuką Kombinuję tak ze względu na to, że po prostu jako, że będę to robił sam , kłopotem byłoby zgrzewanie i wolę lepik.Tyle lat tak robili więc chyba teraz tym bardziej nie powinno być z tym kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts