sylwia_90 27.04.2016 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Witam kochani Mam pewien dylemat, który muszę rozwiązać mniej więcej do lata. Moje lokum właśnie się buduje i przychodzi czas na wybór piętra (dom wielorodzinny albo lepiej, wielopokoleniowy). Mam do dyspozycji mieszkanie na pierwszym piętrze z dużym balkonem, wanną w łazience i dużym nasłonecznieniem lub mieszkanie na drugim piętrze, które jest poddaszem (skosy w głównych pokojach) ze strychem (jeszcze nie wiem jakiej będzie powierzchni i wysokości ten strych ale mam nadzieję że uda się go zaadoptować na dodatkowy pokój), prysznicem i bez balkonu. Nie wiem też jak będzie wyglądać tam nasłonecznienie. Dodam jeszcze, że jeśli uda się zaadoptować strych na pokoje to poddasze będzie miało większą ilość pomieszczeń i planowałabym tam dobudowanie balkonu wiszącego (o ile fundusze na to pozwolą oraz o ile będzie możliwość jakiegoś doczepienie balkonu do zbudowanej już ściany) oraz powiększenie okien skośnych o ile fundusze pozwolą. Mam nadzieję, że znajdą się na forum osoby, które miały/mają podobny problem. Bardzo proszę o jakąś radę. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.04.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 na pierwszym piętrze bo lepszy komfort zamieszkiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 27.04.2016 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 piętro - brak skosów i nie będzie się tak przegrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia_90 27.04.2016 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Dziękuję za informację. Proszę jeszcze tylko o znaczenie lepszego komfortu. Co Pan przez to rozumie? Byłabym wdzięczna za dokładniejszą informację "piętro - brak skosów i nie będzie się tak przegrzewać " - na poddaszu tylko strona południowa ma skosy i nie od podłogi tylko tak od, powiedzmy, wysokości parapetów. Czy jest to duża różnica z tym nagrzewaniem między drugim a pierwszym piętrem? Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez sylwia_90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 27.04.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Dziękuję za informację. Proszę jeszcze tylko o znaczenie lepszego komfortu. Co Pan przez to rozumie? Byłabym wdzięczna za dokładniejszą informację "piętro - brak skosów i nie będzie się tak przegrzewać " - na poddaszu tylko strona południowa ma skosy i nie od podłogi tylko tak od, powiedzmy, wysokości parapetów. Czy jest to duża różnica z tym nagrzewaniem między drugim a pierwszym piętrem? Skosy to zło. Nieustawne, niewygodne w komunikacji. Okna dachowe świetnie przegrzewają latem poddasze, a Ty w pierwszym poście piszesz o ich dodatkowym powiększeniu. I to od strony południowej ... (u mnie w lato poddasze ok 28-30*C, parter 24*C, duży udział w tym mają okna dachowe których mam 8.... nigdy więcej). Zdecydowanie pierwsze piętro. Potencjalnie większa powierzchnia na poddaszu po zaadaptowaniu strychu jest pozorna; powierzchnia będzie owszem większa ale tylko po podłogach. Przez skosy nie wykorzystasz jej. Dodatkowo, czy będzie betonowy strop pomiędzy poddaszem i strychem ? Jeżeli nie, a całość ma być oparta na więźbie dachowej (jętkach / kleszczach) to nośność takiego stropu jest mocno ograniczona. Dochodzą też dodatkowe schody na strych - kolejne stracone miejsce. Gdyby przyszło mi budować kiedyś drugi dom - nigdy więcej poddasza użytkowego, tylko pełne kondygnacje i dach kopertowy lub plaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 27.04.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 lepszy komfort związany jest okresem letnim ( bo zimą gdy za zimno to wystarczy dać większe grzejniki). Zawsze na poddaszu są zdecydowanie wyższe temperatury niż piętro niżej. Gonienie po schodach też nie jest bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julietta-j 15.08.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Witam serdecznie,Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu warunków zabudowy.Mam wpisane dwie kondygnacje+użytkowe poddasze z usługą w parterze.Czy mogę wybudować piwnicę i będzie ona liczona jak kondygnacja.(nie jest w warunkach ujęte-naziemne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts