rydzadam 27.04.2016 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 W zasadzie jestem zdecydowany na jedną z odmian Panasa: 9kW - SDC 3-fazowy lub T-Cap 1-fazowy, jednak "Ktoś" zaczął mnie namawiać na Mitsubishi. Miałbym możliwość zdobycia sprzętu w baaardzo promocyjnych cenach. Sęk w tym, że w odróżnieniu od Panasonica, którego przynajmniej w teorii znam dość dobrze, Mitsubishi - słabo. Do tego katalog/cennik mają tak zagmatwany, że ...proszę o pomoc w doborze modelu (zestawu) porównywalnego z Panasem j.w. Proszę też o opinie, jeśli ktoś używa lub miał styczność. Zubadany ze względu na cenę, raczej odpadają, ale Power Inverter - czemu nie. Mój dom (wykańcza się) ma zapotrzebowanie przy (-)18C ok. 5kW + CWU. Akumulacyjność domu bardzo duża (płyta grzewcza, silikat), ocieplenie b.dobre, 100% podłogówki. Zestaw fajnie, jakby miał funkcję chłodzenia, ale nie koniecznie (Panasy mają to już chyba wszystkie). Zasobnik zewnętrzny Galmet lub inny.Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.04.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) Najsłabszy zestaw na 3 fazach z chłodzeniem to:PUHZ-SW100YHA + ERSC-VM2C Kosztuje to więcej niż 3 fazowy TCAP.Nie jest to bezawaryjne cudo. Moim zdaniem - nie warto. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.04.2016 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 Najsłabszy zestaw na 3 fazach z chłodzeniem to: PUHZ-SW100YHA + ERSC-VM2C Kosztuje to więcej niż 3 fazowy TCAP. Nie jest to bezawaryjne cudo. Moim zdaniem - nie warto. A załóżmy, hipotetycznie, że miałbym go w tej samej cenie co 3-fazowy T-Cap 9kW. Warto wtedy w/w zestaw rozważyć, porównując do T-Capa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 27.04.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 A załóżmy, hipotetycznie, że miałbym go w tej samej cenie co 3-fazowy T-Cap 9kW. Warto wtedy w/w zestaw rozważyć, porównując do T-Capa ? To znaczy, hipotetycznie, że ktoś sprzedaje Ci T-Cap'a o 1200 PLN za drogo Mimo wszystko oprócz ceny porównałbym takie dane jak: Moc przy niskich temperaturach, głośność jednostki zew, wydajność pompy obiegowej itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.04.2016 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 To znaczy, hipotetycznie, że ktoś sprzedaje Ci T-Cap'a o 1200 PLN za drogo Mimo wszystko oprócz ceny porównałbym takie dane jak: Moc przy niskich temperaturach, głośność jednostki zew, wydajność pompy obiegowej itp. Zostawmy ceny, marże, rabaty, itp, na boku. Chodzi mi wyłącznie o sprawy techniczne i porównanie (nie patrząc na koszt), Panasa i Mitsubishi najsłabszego, 3-fazowego. Przydałyby się wykresy mocy i COP od temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 27.04.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 sprawdź ceny części zamiennych. Gdy dobierałem pompę dla siebie to wygrał Panasonic. Miał trochę lepszy COP i wyższe moce ale był ciut głośniejszy. To co mnie definitywnie przekonało do t-capa to ceny części. Srednio mitsubishi było wówczas 3 razy droższe (np. sprężarka 5500zł netto!). Nie wiem jak teraz wygląda sytuacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.04.2016 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2016 i o takie informacje mi chodzi. Niby jest 5 lat gwarancji, ale później może być różnie, jak np. padnie płyta lub pompka obiegowa, a pomp Mitsubishi nie znam, jedynie klimatyzacje, kilka sztuk i reku, które póki co od ok.5 lat chodzą bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts