Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia w płynie, a elektryczne ogrzewanie podłogowe

tomek_byd

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie. Niedługo zaczynam wykańczanie nowego mieszkania. W łazience chcę założyć elektryczne ogrzewanie podłogowe, a łazienka nie ma jeszcze hydroizolacji. Chodzi mi o kolejność warstw:

1. wylewka (już jest)

2. grunt

3. folia w płynie + taśmy na łączeniach ścian i podłogi

4. siatka z przewodami grzejnymi (zalana klejem do płytek żeby wyrównać poziom i ułatwić późniejsze układanie płytek)

5. elastyczny klej do płytek

6. płytki.

Czy tak można zrobić? Zależy mi na tym aby podłoga w łazience nie podniosła się za dużo, żeby nie było różnicy wysokości wobec paneli w reszcie mieszkania.

To jest stan deweloperski. Mam już 6cm styropianu i 4cm wylewki. Na to dopiero chcę dać folię w płynie i ogrzewanie. Zastanawiam się tylko w jakiej kolejności i czy siatkę z przewodami grzewczymi można ułożyć bezpośrednio na folii w płynie. Z tego co widziałem to na matę można bezpośrednio przyklejać płytki. Chciał bym żeby całość miała grubość w okolicach 1cm.

• 3 years później...
Tak. Kable grzewcze, elektryczne, na siatce. Prawdopodobnie firmy Devi bo oni robią wyjątkowo cienkie.

Cześć, mogę wiedzieć jak poradziłeś sobie z problemem? :)

Ja chciałabym zmienić nieco kolejność warstw, tj:

1) wylewka

2) 2cm izolacji termicznej

3) kable grzewcze przykryte 4mm wysokoelastycznym klejem do płytek

4) folia w płynie

5) płytki

Czy to ma sens? Czy folia w płynie nie traci właściwości przy ciągłym nagrzewaniu? Nie zacznie się to tam pod spodem paskudzić? No i co z przewodzeniem ciepła, czy folia coś zmieni? :)

A może w ogóle odpuścić sobie tę folię i założyć, że warstwa kleju do płytek jest wystarczająca?