Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile paczek styropianu 15cm potrzebuję na mój metraż? Ile muszą leżakować?

Meon

Recommended Posts

Witam,

kupiłem ostatnio styropian Austotherm Reflex 0,031. Grubość 15cm.

Pytanko, ile metrów sześciennych oraz kwadratowych obkleję 80 paczkami? Bo tyle kupiłem.

Kolejne pytanie, ile musi on leżeć, aby "dojrzał" i się nie wyginał. Nie wiem czym mam kupiony "zimowy" czy świeży styopian. Dotarł do mnie bodajże 08.04.2016r. Co o tym myślicie? Układać już, czy czekać?

Ma on też powłokę reflex(biała). Trzeba uważać na słońce przy montażu, czy obojętnie?

A matematykę w podstawówce miałeś ? Bo to jest zadanie na poziomie 5-6 klasy podstawówki ....

Ile metrów kwadratowych obkleisz 80-cioma paczkami ? Mierzysz wymiar pojedynczej płyty (100x50cm ?) (zakładamy x i y wyrażone w metrach), liczysz ilość płyt w paczce (7 lub 8 o ile dobrze pamiętam, zakładamy z) i odpowiedź na Twoje pytanie to max: x*y*z*80 (czemu max - bo będziesz miał odpady, ale ile - zależy od ekipy i wymiarów/kształtu budynku)

Na drugie matematyczne pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. CZemu ? Bo to zależy od kształtu budynku. Porównajmy 2 przypadki:

- budynek 1x1x1 m -> objętość to 1m3, powierzchnia ścian bocznych (bo góry i dołu nie ocieplasz) to 4 * 1 * 1 = 4m2

- budynek 0,33x3x1m -> objętość to 1m3, powierzchnia ścian bocznych to (zakładamy, że 0,33 to wysokość): 2*0,33*1 + 2*0,33*3 = 2m2

Czyli jak widzisz dla prostych brył objętość nie mówi nic o powierzchni ścian bocznych. A jak dochodzą skosy - to zaczynają się jeszcze większe rozbieżności.

To ja może wytłumaczę.

Styropian leży jakieś 1000km odemnie - w moim domu. Odbierał go mój tato.

Gość przywiózł 84 paczki, jednak tylko 80 wyłożył z auta, 4 rzekomo były inne. Dlatego pytam, czy te 4 mi też się należały, czy nie. Chcę wiedzieć ile powinno być na fakturze a ile jest...

Dlatego podałem grubość poszczególnej płyty, ilość oraz nazwę styro. Nie mam pojęcia jakie są duże, oraz ile ich jest w środku.

Tak czy siak dalej czekam na odpowiedź.

Ech...

Austrotherm 15cm pakuje w opakowania po 0,3m3

Czyli: 84paczki x 0,3m3 = 25,20m3

I teraz: 25,2 : 0,15 = 168m2

Cale szczescie ze nie zamawiales/as frezowanego :) bo to by byla super matematyka :)

Co do dojrzewania - juz nie musi dojrzewac, mial byc sezonowany w bloku a nie w paczkach, wiec teraz po prostu kleic...

A nastepnym razem zamawiac u solidnego dostawcy z forum...

A Twoj sprzedajacy nie ma ?

Sezonowanie styropianu polega na tym, ze spineia sie go w bloku np 120x100x600cm. taki blok powinien sobie u producenta polezec w wentylowanej hali przez okreslony okres. w tym czasie lezakowania duzy blok zmienia swoje wymiary i to jest wlasnie to sezonowanie. Nastepnie powinien zostac pociety tak jak w Twoim przypadku na plyty o wymiarze 100x50x15cm.

I teraz : jezeli blok zostal spieniony i pociety od razu - bedzie zmienial wymiary w paczce - kazda plyta bedzie inaczej sie kurczyc, prezyc, tracic prostokatnosc plaskosc etc etc...

Wiem przecież co to sezonowanie... Jednak sam twierdzisz w innych postach, że producenci nie przestrzegają tego i często sprzedaje się "świeży" styropian.

Dlatego pytam, czy wiesz może jako renomowany sprzedawca forum info, czy firma austoterm sprzedając swoje produkty w kwietniu dba o jakość(sezonowanie), czy też nie.

Jeśli nie, to wolę aby styropian leżał mi w garażu i tam zmienił swoją formę, niż miałby to zrobić na ścianie. Z wiadomych przyczyn.

Mój sprzedający nie potrafi odpowiedzieć mi na to pytanie.

Każdy z producentow deklaruje ze tak jest.

Tzn ze sezonuja.

A zdarza sie ze na budowe dojezdza jeszcze cieply styropian (spienia sie go w dosc wysokiej tempretaturze).

Jezeli chcesz sezonowany styropian fasadowy - masz szanse ze taki bedzie zima. styczen/luty. dlatego tez wlasnie w tych okresach na forum od 2 lat sie uaktywniam, grudzien-luty to:

- najnizsza xcena eps

- najwieksza szansa ze bedzie prosty

- najwiecej czasu na to, zeby zajmowac sie produktem na ktorym zarabia sie 2-3 zl netto na m3

sezon to jest sezon - wg mnie totalna loteria.

Oczywiscie takie firmy jak Austrotherm, Knauf, Termoorganika duzo rzadziej pozwola sobie na to, zeby produkt kiepskiej jakosci opuscil brame zakladu produkcyjnego, a gdy tak sie stanie - latwiej o wymiane.