Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zablokowane okno pcv

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z moim oknem PCV, a mianowicie jest ono zablokowane. Nie wiem co do tego doprowadziło, może w momencie otwierania okna przez przypadek nie przekręciłem do końca klamki.

Czy ktoś z forumowiczów miał taki problem i czy go rozwiązał?

Wrzucam film, który można pobrać i obejrzeć o co mi chodzi.

https://megawrzuta.pl/download/cabf52fdb0999c63f0ecf8623224e67b.html

Pozdrawiam

Jeżeli okna nie można otworzyć szerzej oraz nie ma możliwości uchylenia to najprawdopodobniej pękło lub "rozpięło" się okucie i zaczep pomiędzy zawiasami jest cały czas w pozycji jakby zamkniętej.

Należy obejrzeć to okucie, rozebrać na połączeniu któregoś narożnika i dokładniej określić przyczynę -potem albo je "spiąć" ponownie albo wymienić uszkodzony element.

No niestety nie ma możliwości szerszego otworzenia okna.

Coś blokuje i to poważnie, wydaje mi się że mogą być to 2 rygle które są od strony zawiasów jednak mogę się mylić.

Zastanawiam się jak miałbym rozebrać to okucie?

Najlepiej wezwać serwisanta, który się na tym zna i nie będzie podchodził do tego siłowo - można szybko uszkodzić jeszcze więcej niż jest.

Należy wyjąć bolec z górnego zawiasu i zdjąć skrzydło okienne. Dobrze mieć przy tym pomocnika, bowiem skrzydło może znaleźć się na podłodze lub na naszych połamanych nogach...

Potem będzie już wiadomo, w którym miejscu się "rozpięło" - od tego połączenia suwaki będą w innym położeniu niż te na zasuwnicy.

Trzeba to rozkręcić, przesunąć okucie i złożyć ponownie.

Jeżeli coś jest urwane to należy wymienić bo złożenie będzie niemożliwe...ot, tak w skrócie....

Hmmmm...staruszku

Wyjmujesz bolec ( ;) ) i co ?

Nic.

Dalej zasuwnica na stronie zawiasowej uniemozliwia uchylenie skrzydla :( a ze stoi deba sama nie opadnie - no chyba ze zdarzy sie cud co teraz w PRL jest mozliwe ;)

Ekwilibrystyka przed serwisantem gdyz nie jest to parter

Drugim skrzydlem trzeba wyciągnąć sie na zewnatrz i przy lekko otwartum oknie dzialac wprost na grzybki zasuwnicy

Tego laik nie zrobi co najwyzej nauczy sie latac ;)

Tez obstawiam wyrobienie ząbków narożnika

Pytanie do klienta

Czy wcześniej nie bylo problemów z zamykaniem i coraz silniej operowales klamką by okno zamknąć ?

Pytanie do klienta

Czy wcześniej nie bylo problemów z zamykaniem i coraz silniej operowales klamką by okno zamknąć ?

Nie było wcześniej problemów z otwieraniem, stało się to nagle i nie wiem czy to moja wina czy samo z siebie się tak stało.

Domyślam się że sam tego nie zrobię.

Ile mogłaby kosztować taka usługa serwisanta?

Edytowane przez Intro01
dodatkowa odpowiedź

Zasuwnica jest sprawna. Wyrwał się z rozwórki element przekazujący napęd na narożnik i dalej na zawiasową. Dość typowe uszkodzenie starszego Roto NT. Do wymiany rozwórka i narożnik rozwórki, narożnik jest sprawny ale w starych wersjach rozwórek nie da się go wypiąć z rozwórki nie uszkadzając łączenia. Nic na chama, po wyjęciu bolca z zawiasu skrzydło się odsunie od ramy i rygle puszczą. Problem będzie jeśli producent dał zaczep na narożniku rozwórki bo tam jest grzybek ale zazwyczaj nie ma tam zaczepu.