Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras nad ogrzewanym pomieszczeniem, czy dobrze kombinuję

XnIcRaM

Recommended Posts

Mam do zrobienia taras nad ogrzewanym pomieszczeniem. Obecnie jest tylko strop typu teriva bez warstwy spadkowej, pozostało mi 26cm od obecnego poziomu tarasu do drzwi na ten taras prowadzących.

Podstawowy problem jest taki że pomieszczenie pod tarasem muszę jeszcze docieplić (w planach styropian 15cm) w związku z tym robi się problem bo płyta nośna powinna chyba wystawać poza obrys ścian zewnętrznych przynajmniej o tyle ile zajmie docieplenie wraz z tynkiem czyli jakieś 17-20cm, jak to teraz rozwiązać? Wydaje mi się iż najrozsądniej byłoby teraz wokół tarasu zrobić szalunek pod nawis wystający poza obrys o 20cm. Jak najlepiej wykonać taki nawis? Myślałem o opuszczenie go na 10cm i wylanie razem z wylewką spadkową na istniejącym stropie czyli ostatecznie miałby on grubość 15cm i wystawałby 20cm poza ścianę dodatkowo myślałem żeby go uzbroić wkoło tarasu dając 3 pręty 10 lub 12mm (2 górą i jeden dołem blisko strony zewnętrznej) pręty te połączyłbym strzemionami z drutu 5mm co 25cm dodatkowo nad nawisem w warstwie spadkowej dałbym siatkę zbrojeniową z oczkiem 10x10 o szerokości 50-60cm czyli tak że 20 cm byłoby w nawisie a 30-40cm zachodziłoby nad obecny strop. Beton do wylania tego robiłbym sam w betoniarce z kruszywa frakcjonowanego tj siany piasek 0-2 oraz żwir 2-8 + oczywiście cement.

Czy takie wykonanie będzie ok czy może powinienem zrobić to inaczej?