Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa bloku 5-piętrowego tuż przy domku jednorodzinnym.

Rafał Mańczak

Recommended Posts

Mieszkam w domu jednorodzinnym z ogrodem w dużym mieście.

Urząd Gminy zamierza wydać warunki zabudowy dla bloku (5 kondygnacji naziemnych), ktory stanąłby od strony południowo-zachodniej 6 metrów od mojej działki. Widziałem juz bloki tego developera na innych tego typu działkach - widok przytłaczający.

Co mogę zrobić, żeby nie dopuścić do zacienienia mojego domu i ogrodu przez blok?

Warunki zabudowy? To znaczy, że nie ma Planu Zagospodarwania Przestrzennego.

Jeśli ma być zabudowana działka sąsiednia to obowązuje zasada dobrego sąsiedztwa. Czyli budynek sąsiedni ma kubaturą, linią zabudowy i funkcją odpowiadać już istniejącemu. Czyli Twojemu.

Jeśli urząd wyda decyzję na blok to zaskarż ją do samorządowego kolegium odwoławczego.

Rafał dochodzi jeszcze jedno. To sięchyba nazywa strefa bezpieczeństwa od takiego bloku. Nam dawno temu postawili 11 pięter płyty 8 m od końca działki. A kilkanaście lat później wrysowali strefę ochronna, gdzie nie można prawie nic postawić na 1/3 naszej działki. Może ktoś zna paragrafy na strefy ochronne. Jak nie to popytaj u urzędzie geodezyjnym, czy jakoś tak. Jeżeli dotyczy to nie tylko twojej działki to piszcze wspólny protest. Protesty zbiorowe muszą być rozpatrywane inaczej niż prywatne. Cała korespondencja z Urzędem za potwierdzeniem odbioru.

Jeśli ma być zabudowana działka sąsiednia to obowązuje zasada dobrego sąsiedztwa. Czyli budynek sąsiedni ma kubaturą, linią zabudowy i funkcją odpowiadać już istniejącemu. Czyli Twojemu.

Jeśli urząd wyda decyzję na blok to zaskarż ją do samorządowego kolegium odwoławczego.

Możesz także narzekać w odwolaniu na brak dobrego naslonecznienia w budynku - musialabys sprawdzic czy budowa tego budynku nie sprawi, że nasłonecznienie twojego domu nie będzie spełniać "warunków technicznych jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie".

W ustawie jest dokładnie określone jak to ma wyglądać - a jeśli za bardzo przesłoni to wtedy mozesz zablokowac decyzję.

pozdrawiam

1. Walcz. Zabranie komfortu robienia grilla w kąpielówkach bo ci 300 osób patrzy z okien jest tego warte.

2. Sam nie dam rady, ale przejrzyj wątki, jak to ludzie się szarpali z sąsiadami, którzy im utrudniali budowę. Ci sąsiedzi mieli pomysły, dowiedz się, co im wymyślali (takie odwrócenie pomysłu)

Możesz także narzekać w odwolaniu na brak dobrego naslonecznienia w budynku - musialabys sprawdzic czy budowa tego budynku nie sprawi, że nasłonecznienie twojego domu nie będzie spełniać "warunków technicznych jakim powinny odpowiadac budynki i ich usytuowanie".

W ustawie jest dokładnie określone jak to ma wyglądać - a jeśli za bardzo przesłoni to wtedy mozesz zablokowac decyzję.

pozdrawiam

Niewątpliwie możesz zmusić potencjalnego inwestora do zrobienia ekspertyzy zacienienia. Widziałem takie cos i pokazuje to padający cień domu na okolicę w różnych porach roku i o różnych godzinach. Ale nie wiem co na to przepisy i jaki może miec to wpływ na Twój sukces w walce z taką inwestycją.

Sprawdź jeszcze czy gmina ma plan zagospodarowania terenu. Jeżeli w planie Twoja okolica jest przeiwdziana pod zabudowę jednorodzinną można taką inwestycje oprotestować. A może masz jakieś kopie planu z czasów jak kupowałeś działkę? Warto zobaczyć czy czegoś nie zmienili - też argument na Twoją korzyść.

Sprawdź jeszcze czy gmina ma plan zagospodarowania terenu. Jeżeli w planie Twoja okolica jest przeiwdziana pod zabudowę jednorodzinną można taką inwestycje oprotestować. A może masz jakieś kopie planu z czasów jak kupowałeś działkę? Warto zobaczyć czy czegoś nie zmienili - też argument na Twoją korzyść.

Ten Plan to sie nazywa Plan Miejscowy Zagospodarowania Przestrzennego i jesli zmiany nastapiły wczesniej, to niestety nie ma zadnego argumentu - wnioski do planu moze zlozyc kazdy - ale w czasie kiedy jest on wywieszony do wgladu przed uchwaleniem - a po uchwaleniu to troche musztarda po obiedzie...

Część miasta, w której mieszkam, nie ma planu zagospodarowania przestrzennego. Inwestror, który chce pobudzować blok, argumentuje, że w pobliżu są juz 3-4 pietrowe bloki (z których 2 sam pobudowal w ostatnich latach, reszta powstała za rządów Gierka). Taka jest polityka tego inwestora: kupić działkę z domkiem jednorodzinnym, zburzyć go i postawić w tym miejscu blok na 25 mieszkań z garażem podziemnym wypełniającym 90% powierzchni działki. Nie wiem czy fundamenty mojego domu (wylane w 1939 roku) wytrzymają ten eksperyment, ale w Urzędzie Gminy powiedzieli mi, że to już mój problem.

- Gdzie znaleźć "warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie"?.

Rafał czy to co napisałeś oznacza, że jesteś sam? Innych sąsiadów poza osiedlem niet?

Oprotestowywuj wraz z sąsiadami jeżeli ich masz zmianę WZiZT. Jeżeli na tej działce rzeczywiście stał dom jednorodzinny to te 90 % zabudowanej powierzchni (chyba trochę przesadzasz) to rzeczywiście koronny argument poza wysokością. Zwykle pod zabudowę działek jednorodzinnych dopuszcza się 20%.

Robert takie ładne linki wysmerczył.

Oprotestuj/cie przekształcenie zabudowy jednorodzinnej w śródmiejską.

Pewien hotel (zabytkowy co prawda) oprotestował dużą budowę ze względu iż nie przedstawiono wpływu ruchu samochodów dostawczych na i z budowy, a nie tylko cienia.