Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słupy betonowe w narożnikach - fundamenty

damian90

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich fachowców z forum :) Ja niestety powiązany jestem z inną branżą dlatego chciałbym się zwrócić do Was o wyjaśnienie pewnej wątpliwości, związanej z budową mojego domu a raczej etapu na którym właśnie jestem. Wylane ławy już są, fundament z bloczka wymurowany również.. teraz moje ale.. kierownik bud. kazał aby w każdym narożniku lub wykuszu wypuścić z ławy pręty.. bloczki domurować do prętów.. potem podszalować i zalać betonem... Moje pytanie: Czy to jest lepsze rozwiązanie niż murowanie na zakładkę? Będzie to mocniejsze? Jest już musztarda po obiedzie ale jakoś mi to spac nie daje.. dodam, że wieńca nie planuje bo w planie go nie ma... ale z drugiej strony w planie był fundament lany... Jeśli będzie trzeba, może ściągnąć z jedną szychtę lub dwie i wykonać wieniec dla pewności? Bardzo Was proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Chyba masz jakiegoś nadgorliwego kierbuda.... Pręty z ław wypuszcza się w przypadku, kiedy ściana fundamentowa również będzie wylewana.

Czym kierownik uzasadnia takie rozwiązanie? Narożniki są krzywe? Czy po prostu kierbudowi nie podoba się Twoja zmiana koncepcji na fundament?

W moim projekcie było do wyboru - ściany fundamentowe wylewane lub murowane.

Kierbud też coś o wieńcu zaczął mówić, a nie mamy go w projekcie na tym etapie. Po argumentach z naszej strony, zmienił zdanie ;)

A, jeszcze jedno - fachowcem nie jestem ;)

Chyba masz jakiegoś nadgorliwego kierbuda.... Pręty z ław wypuszcza się w przypadku, kiedy ściana fundamentowa również będzie wylewana.

Nie tylko wtedy, rdzenie to często stosowane wzmocnienie szczególnie słabych ścian fundamentowych wykonanych z bloczka.

A, jeszcze jedno - fachowcem nie jestem ;)

:)

Dzięki Panowie za odpowiedzi.

Nabroilim, teraz niech się kierbud nagimnastykuje! :rolleyes:

Taka fantazja, niekoniecznie najtańsza.

A teraz ktoś ma na forum odpowiedzieć, nie znając zupełnie sytuacji.

Nie ma sensu wg mnie dywagować nad tematem czy lane czy z bloczków bo pisane z tego co wiem było o tym setki razy. (Bloczki to chyba też beton prawda? :rolleyes: ) Lecz zapewniam Cię, że z racji usytuowania domu i terenu bloczki były lepszym wyborem.

Chodziło mi głównie o to czy takie słupy w narożnikach zbrojone są mocniejsze niż zwykłe murowanie bloczków na zakładkę??

Ja nie dywaguję, bo ja z planem nigdy nie dyskutuję. Taką mam zasadę, a w tym robię. Dzięki temu śpię spokojnie. :-)

Jeśli ma coś być jeszcze zrobione, zawsze następnemu to mówię. Najwyżej, ktoś powie, że jest w porządku i nie trzeba, ale to już jego sprawa.

Miałeś chyba najtańszą wersję, całość lana. Wybrałeś co innego. Do tego teraz kierownik się obudził? Lejąc ławy już trzeba było wypuścić pręty pod te słupy. Teraz to będzie lipa ze słupkami i, według mnie, słabsza wersja, niż same bloczki. Jeśli są pręty, to po słupkach warto by dać na wierzch wieniec i spać spokojnie.