damian90 28.04.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Witam serdecznie wszystkich fachowców z forum Ja niestety powiązany jestem z inną branżą dlatego chciałbym się zwrócić do Was o wyjaśnienie pewnej wątpliwości, związanej z budową mojego domu a raczej etapu na którym właśnie jestem. Wylane ławy już są, fundament z bloczka wymurowany również.. teraz moje ale.. kierownik bud. kazał aby w każdym narożniku lub wykuszu wypuścić z ławy pręty.. bloczki domurować do prętów.. potem podszalować i zalać betonem... Moje pytanie: Czy to jest lepsze rozwiązanie niż murowanie na zakładkę? Będzie to mocniejsze? Jest już musztarda po obiedzie ale jakoś mi to spac nie daje.. dodam, że wieńca nie planuje bo w planie go nie ma... ale z drugiej strony w planie był fundament lany... Jeśli będzie trzeba, może ściągnąć z jedną szychtę lub dwie i wykonać wieniec dla pewności? Bardzo Was proszę o pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 29.04.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Chyba masz jakiegoś nadgorliwego kierbuda.... Pręty z ław wypuszcza się w przypadku, kiedy ściana fundamentowa również będzie wylewana. Czym kierownik uzasadnia takie rozwiązanie? Narożniki są krzywe? Czy po prostu kierbudowi nie podoba się Twoja zmiana koncepcji na fundament? W moim projekcie było do wyboru - ściany fundamentowe wylewane lub murowane. Kierbud też coś o wieńcu zaczął mówić, a nie mamy go w projekcie na tym etapie. Po argumentach z naszej strony, zmienił zdanie A, jeszcze jedno - fachowcem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.04.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Chyba masz jakiegoś nadgorliwego kierbuda.... Pręty z ław wypuszcza się w przypadku, kiedy ściana fundamentowa również będzie wylewana. Nie tylko wtedy, rdzenie to często stosowane wzmocnienie szczególnie słabych ścian fundamentowych wykonanych z bloczka. A, jeszcze jedno - fachowcem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 29.04.2016 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 ale z drugiej strony w planie był fundament lany... Nabroilim, teraz niech się kierbud nagimnastykuje! Taka fantazja, niekoniecznie najtańsza. A teraz ktoś ma na forum odpowiedzieć, nie znając zupełnie sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian90 29.04.2016 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Dzięki Panowie za odpowiedzi. Nabroilim, teraz niech się kierbud nagimnastykuje! Taka fantazja, niekoniecznie najtańsza. A teraz ktoś ma na forum odpowiedzieć, nie znając zupełnie sytuacji. Nie ma sensu wg mnie dywagować nad tematem czy lane czy z bloczków bo pisane z tego co wiem było o tym setki razy. (Bloczki to chyba też beton prawda? ) Lecz zapewniam Cię, że z racji usytuowania domu i terenu bloczki były lepszym wyborem. Chodziło mi głównie o to czy takie słupy w narożnikach zbrojone są mocniejsze niż zwykłe murowanie bloczków na zakładkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 01.05.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Ja nie dywaguję, bo ja z planem nigdy nie dyskutuję. Taką mam zasadę, a w tym robię. Dzięki temu śpię spokojnie. Jeśli ma coś być jeszcze zrobione, zawsze następnemu to mówię. Najwyżej, ktoś powie, że jest w porządku i nie trzeba, ale to już jego sprawa. Miałeś chyba najtańszą wersję, całość lana. Wybrałeś co innego. Do tego teraz kierownik się obudził? Lejąc ławy już trzeba było wypuścić pręty pod te słupy. Teraz to będzie lipa ze słupkami i, według mnie, słabsza wersja, niż same bloczki. Jeśli są pręty, to po słupkach warto by dać na wierzch wieniec i spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damian90 02.05.2016 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Pręty były wypuszczone lejąc ławy, kierownik od początku kazał je wypuścić i pozalewać rogi, więc chyba wiedział co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 03.05.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Tego nie napisałeś na początku. Ja bym zrobił, jak mówi kierownik. Tak się robi często, między słupami idzie belka, a między belkami murowane, dodatkowo kotwione przy większych odległościach między belkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 03.05.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Mój mąż stwierdził, że robi się tak, jak w projekcie napisane. A gdy robi się po swojemu, to trzeba więcej z portfela wyciągnąć. On by posłuchał kierownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts