Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena SSO

krzysztofb51

Recommended Posts

Witam, przymierzam sie do budowy domku z poddaszem uzytkowym o pow 116m2 + garaz 26m2. wg projektu http://praktyczneprojekty.pl/u12___116m2.html.

Dom bedzie z betonu komorkowego h+h, na klej. Dostalem wycene do SSO i chcialbym sie dowiedziec czy ceny sa ok?

1. Przygotowanie terenu pod budowe, wykopy pod lawy, zbrojenie law fundamentowych, sciany fundamentowe z bloczka betonowego, izolacja sciancieplna pionowa, izolacja przeciwwigociowa, zasypanie wew scian ziemia piaszczysta i zageszczenie, ulozenie kanalizacji pod posadzka, podloze pod posadzkowe z betonu b10

22tys

2. sciany parteru zew i nosne z pustaka h+h na zaprawie klejowej, nadproza

22 tys

3. strop teriva + schody zelbetowe 25,5 tys

4. sciany pietra zew i nosne , nadproza

11tys

5. konstrukcja dachu bez deskowania impregnowanej cisnieniowo, akcesoria do wiezby. 17,5tys

6. scianki dzialowe, nadproza nad drzwiami i oknami, kominy systemowe x2 ponad dachem z klinkieru 9,5tys

7. nadproza nad oknami i drzwiami lub prefabrykowane szczyty

W sumie w przyblizeniu ok 110 tys za SSO tj robocizna oraz material, czy ktos jest w stanie mi powiedziec czy to jest duzo ty ceny sa ok?

Wycena ok, bo nie zawiera pokrycia dachu, okien połaciowych i rynien. Razem z tym wyjdzie za 150 000 zł

Co do projektu to jakoś małe okna. Nie obawiasz się, że będzie za ciemno?

Ja bym powiększył okna trasowe, w gabinecie i tarasie zrobił okna od podłogi, wyrzuciłbym okno na schodach (małe) i zrobił połaciowe w celu doświetlenie schodów. W garażu też bym wrzucił większe okna.

Wydaje mi sie ze okna beda ok, tarasowe ma 180, w jadalni 150, w salonie rowniez 150, w garazu rowniez sa powiekszone, z drugiej strony zrezygnowalem calkowicie z okien napoddaszu.

4-5 tys to chyba za 2 kominy systemowe, patrzac w internecie to ceny kominow systemowych zaczynaja sie od ponizej 1,5zl,a dobrych kominow to koszt rzedu 2-2,5 za sztuke:)

Gość Arturo72
W miare? To za ile mozna by bylo postawic taki dom?

Koszt SSO jest faktycznie w miarę ok. Ja miałem tyle ale już z dachówka i z zabezpieczeniem na szkody górnicze.

Sądzę,że gdybyś sam kupował materiał byłoby o ok.10tys.zl mniej. Robocizna za SOO z dachem to ok.40tys.zl

Jeżeli nie chcesz sam zamawiać materiałów to jest to najlepsza opcja i jest zdecydowanie szybciej. Nie trzeba brać urlopu, jeździ po hurtowniach, dogrywać terminów itp. Lepiej zostaw sobie ten urlop na wykończeniówkę, bo wtedy bardziej się on przyda.

Jest internet, sa telefony.

Jak rozpoczynałem budowę, wziąłem jeden dzień urlopu, odwiedziłem trzy hurtownie. Jedna okazała sie moim głównym dostawcą, druga pomocniczym, z trzecią nie współpracowałem, ale od czasu do czasu sprawdzałem ceny.

Materiały zawsze były na miejscu o czasie, w odpowiedniej ilości.

Materiały drobne (pianki, gwoździe, folie) wykowawca kupował w pobliskim składzie budowlanym, biorąc faktury na mnie

• 8 months później...

Witam. Podpinam się pod temat:P

Dostałem wycenę stan SSO - nie znam się na tym kompletnie i nie wiem czy cena mieści się w normie, prosiłbym rzucić okiem, będę wdzięczny ;)

Domek dosyć prosty, 113 + 33 m2. http://z500.pl/projekt/601/Z292,idealny-wygodny-dom-na-bardzo-waska-dzialke-dla-duzej-rodzinny/dane-ogolne.html

Sama robocizna, woj. Mazowieckie 27 tyś. zł .

- fundamenty

- ściany fundamentowe

- nośne

- działowe

- strop tradycyjny

- kominy

- schody lane wewnętrzne

- balkony

Ekipa która się nie ogłasza, inwestorzy sami się dobijają :)

Edytowane przez dancos