Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kiedy wszystko idzie dobrze, już ma się nadzieję, że dalej tak będzie los daje o sobie znać ;)

Kilka dni temu przy montaż kuchni spadły narzędzia na płytkę i mimo jakiegoś minimalnego zabezpieczenia (rozłożone kartony) - płytka do kucia. Stolarz jak najbardziej w porządku od razu powiedział o problemie i oczywiście zapłacił i za robociznę i za materiały.

Dzisiaj od rana było kucie i wymiana. Kilka mebli do odstawienia i sprawa załatwiona. Blat na wyspie dostał nogę i to tyle jeżeli chodzi o pracę stolarza na dzisiaj.

Ee9V1vG.jpg

Od rana przyjechali też do bruku. Teren przygotowali (swoją drogą mam nadzieję, że przy tych wichurach tego pisaku za dużo nie wywieje ;))

1SAmB0L.jpg

39nJIET.jpg

Niestety chwila nieuwagi podnajętego przez nich koparkowego i chu.... elewacja do roboty.

ZHLRKW2.jpg

Ręce czasami po prostu opadają. Jak nie urok to sraczka. Przed tarasami to okna chyba jakimiś płytami obłożę...

https://forum.murator.pl/topic/210674-na-%C5%BCywiole-z-nasz%C4%85-elk%C4%85/page/9/#findComment-7547281

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 170
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj, a właściwie przedwoczraj zostały zakończone prace nad kuchnią.

Ogólnie nie ma o czym pisać, bardziej jest co oglądać. Ale zanim do kuchni - zamontowane zostały karnisze w salonie nad dużym oknem. Pani w IKEI dała za mało łączników, sami nie przeliczyliśmy i musieliśmy zapierniczać po nie około 50 km. W międzyczasie zakładane było lustro w naszej łazience... Niedogadanie, nie sprecyzowanie i zamiast być w osi z kranem, jest w osi z umywalką.

eJS8C8Z.jpg

Oprócz kuchni robiony był też stół, z którym też były problemy, o których napomknąłem wcześniej. Dziś już na gotowo.

Fk55Q4s.jpg

No to przejdźmy do main event tego postu, tutaj same zdjęcia, bo i pisać nie ma o czym, a i godzina późna. Oczywiście jakby się pojawiły jakieś pytania - postaram się na nie odpowiedzieć.

YTZWxXT.jpg

dnmWJNu.jpg

xc0aZfF.jpg

VUJX1ct.jpg

gPx7112.jpg

https://forum.murator.pl/topic/210674-na-%C5%BCywiole-z-nasz%C4%85-elk%C4%85/page/9/#findComment-7550519

W sobotę byliśmy wycenić w IKEI szafy do garderoby i kupić parę pierdół. Na szczęście stwierdziłem, że mi do bagażnika "sofa" nie wejdzie, bo starszy się rozmyślił i nie chce piętrowego łóżka, a ona miała stać pod łóżkiem.

Szkoda, że wszystkich elementów szaf nie było, bo już jutro byłaby dostawa. Niestety musimy czekać około 2 tygodni.

Kupiliśmy za to jeden fotel (z dziesięciu) do stołu. Fotele na kółkach, które chcielibyśmy wymienić na jakieś bardziej przyjazne dla podłogi ;)

I teraz pytanie... gdzie kupić kółka kauczukowe/gumowe/żelowe - jak zwał tak zwał, ale żeby były to faktycznie miękkie kółka?

Szkoda mi kasy, a i czasu bo zamawiałbym po kolei, na wybiórcze zamawianie w ciemno z internetu. Czy ktoś gdzieś kupował w necie albo widział w jakimś sklepie?

https://forum.murator.pl/topic/210674-na-%C5%BCywiole-z-nasz%C4%85-elk%C4%85/page/9/#findComment-7550695

Z kostką powoli zbliżamy się do końca. Na razie tak to wygląda:

swVnLO4.jpg

1hk33Oh.jpg

oELQGY9.jpg

Jutro ma przyjechać spec i wycenić naprawę elewacji, bardzo dobrze, bo kostkarze kończą w tym tygodniu.

W sobotę, w końcu!, przyjeżdża stolarz od tarasu - chociaż nie wiem czy nie cieszę się na zaś ;)

Do gościa od trawy nie można się już długi czas dodzwonić - zresztą w przypadku stolarza było tak samo, no i ciężko się też dodzwonić do ekipy od okien - chyba za często ich męczyliśmy ;)

Dzisiaj przyszły fotele do stołu, skręcone, gotowe i czekają na "oczepiny" :p

jpgl2PJ.jpg

https://forum.murator.pl/topic/210674-na-%C5%BCywiole-z-nasz%C4%85-elk%C4%85/page/9/#findComment-7551541

ale się zmieniło :yes:

super, ale nie pomyślałabym, że tyle problemów przy wykończeniu jeszcze może być..

masakra z tą elewacją :bash:

podoba mi się wasze oświetlenie, zwłaszcza w kuchni i salonie :)

stół też super, nic tam za bardzo się nie rzuca w oczy

kuchnia też elegancko wyszła :)

a co macie w tej wnęce w kuchni? te odwrócone blaty? dobrze zrozumiałam?

co do kółek to nie pomogę niestety

https://forum.murator.pl/topic/210674-na-%C5%BCywiole-z-nasz%C4%85-elk%C4%85/page/9/#findComment-7551601

super, ale nie pomyślałabym, że tyle problemów przy wykończeniu jeszcze może być..

Ehhh... kobito, czasami myślę, że się na nas uwzięli ;) Lampkę też z elewacji wyrwali, ale tego samego dnia już naprawiali ;)

podoba mi się wasze oświetlenie, zwłaszcza w kuchni i salonie :)

Polecam LM - można coś ciekawego znaleźć w dobrej cenie ;)

stół też super, nic tam za bardzo się nie rzuca w oczy

kuchnia też elegancko wyszła :)

a co macie w tej wnęce w kuchni? te odwrócone blaty? dobrze zrozumiałam?

No co jak co ale na niego narzekać nie możemy, no może gdyby tej płytki nie zniszczył ;)

Bardzo rzeczowy gość, zaproponował kilka rozwiązań. No i miałem z głowy szukanie szafek/blatów pod umywalki i stołu do jadalni.

Tak w tej wnęce są te blaty, coś co na małym wycinku było fajne, jak przyszło na dużej płycie wyglądało koszmarnie.

Co do kółek problem jest też z trzpieniami, dużo by gadać ;) Niby można zrezygnować z kółek i wymienić na "stopki" ale to nie będzie to ;)

Zobaczymy jak to będzie z czasem wyglądać ;)

bob_budownik to jest właśnie ten miszmasz, który się mojej małżonce podoba. Mnie nie przeszkadza, bo są centralnie nad stołem więc głową w nie bić nie będę ;)

https://forum.murator.pl/topic/210674-na-%C5%BCywiole-z-nasz%C4%85-elk%C4%85/page/9/#findComment-7551612

Ehhh... kobito, czasami myślę, że się na nas uwzięli ;) Lampkę też z elewacji wyrwali, ale tego samego dnia już naprawiali ;)

:jawdrop: łyżką koparki??

Polecam LM - można coś ciekawego znaleźć w dobrej cenie ;)

a tak, LM biorę pod uwagę :) w obecnym mieszkaniu mamy prawie całe oświetlenie z LM

No co jak co ale na niego narzekać nie możemy, no może gdyby tej płytki nie zniszczył ;)

Bardzo rzeczowy gość, zaproponował kilka rozwiązań. No i miałem z głowy szukanie szafek/blatów pod umywalki i stołu do jadalni.

a to on wam też robił te blaty w łazience? super, myślę, że dobrze się spisał ;)

Tak w tej wnęce są te blaty, coś co na małym wycinku było fajne, jak przyszło na dużej płycie wyglądało koszmarnie.

teraz jest super :)

Co do kółek problem jest też z trzpieniami, dużo by gadać ;) Niby można zrezygnować z kółek i wymienić na "stopki" ale to nie będzie to ;)

Zobaczymy jak to będzie z czasem wyglądać ;)

a czemu chcesz wymieniać kółka? co tam masz na podłodze?

tak patrzę na tę fotkę i bardzo mi się podoba ta wasza kuchnia i jadalnia :)

https://forum.murator.pl/topic/210674-na-%C5%BCywiole-z-nasz%C4%85-elk%C4%85/page/9/#findComment-7551633

:jawdrop: łyżką koparki??

tutaj koparkowego już nie było, chwalić się też nie chwalili, możemy tylko przypuszczać i obstawiamy zagęszczarkę ;)

a tak, LM biorę pod uwagę :) w obecnym mieszkaniu mamy prawie całe oświetlenie z LM

My tutaj oparliśmy się jeszcze na Nowodvorskim i Ikea - przy tym ostatnim najbardziej widać nierówności na suficie. Pytanie czy tylko w tych pomieszczeniach tak jest czy po prostu mocowanie lamp jest mało elastyczne..

a to on wam też robił te blaty w łazience? super, myślę, że dobrze się spisał ;)

tak, tutaj jesteśmy bardzo zadowoleni, o uszkodzeniu płytki też dowiedziałem się od niego wcześniej, zanim zauważyłem. Specjalnie nie dzwonił, ale była to pierwsza przekazana informacja jak się pojawiłem na budowie.

a czemu chcesz wymieniać kółka? co tam masz na podłodze?

tak patrzę na tę fotkę i bardzo mi się podoba ta wasza kuchnia i jadalnia :)

Zastanawiamy się po prostu czy nam płytek nie porysują, płytki jednolite, grafitowe więc będzie od razu widać.

Nam też się podoba ;), Pan Piotr (stolarz) też stwierdził, że pierwsza piątka wśród tego co dotychczas robił, ale to mógł słodzić przed zapłatą :p

https://forum.murator.pl/topic/210674-na-%C5%BCywiole-z-nasz%C4%85-elk%C4%85/page/9/#findComment-7551729

• 4 weeks później...

Prawie miesiąc od ostatniego wpisu... Bo niby niewiele się działo, a jednak sporo ;)

Czasu wolnego jak na lekarstwo, zawsze coś do zrobienia ;)

Najważniejsza wiadomość - mieszkamy - oficjalnie od 28 lipca, nieoficjalnie od 26. Nieoficjalnie bo sporo sprzętu nakupowane, trochę kręcenia też było więc nocowałem na miejscu ;)

Od soboty mieszkamy już wszyscy razem.

Poprzednie tygodnie upłynęły na jeżdżeniu po sklepach, zamawianiu mebli na miejscu, przez internet i kupowaniu mnóstwa mniejszych rzeczy a potrzebnych w większości w kuchni i łazience ;)

Wpadliśmy w taki wir zakupów, a więc i wyczerpania, że w trakcie takiego objazdu sklepów, widząc drogowskaz z napisem Gdańsk 332 km - nie mogliśmy się oprzeć ;) Bez ciuchów, bez ładowarek, za to z talerzami, szklankami z Ikei pojechaliśmy na jedną noc do Gdyni ;) Gdyby to nie była autostrada pewnie byśmy się nie zdecydowali, ale w takim przypadku żal nie skorzystać ;)

W domu pojawiły się szafy, meble w pokojach dzieciaków. Czekamy jeszcze na szafę do pokoju starszego syna i ramę łóżka do pokoju młodszego syna, plus sofa i fotel do salonu. W okolicach środy-czwartku przychodzi stolarz od tarasu - zdecydowaliśmy się na modrzew syberyjski zamiast polskiego/europejskiego.

Trawnik będziemy robić dopiero w połowie września, patrząc na temperatury może to być dobry pomysł ;)

Na razie, na szybko to tyle, czas dokończyć skręcać ostatnią szafę, właściwie to zostały 4 półki ;)

https://forum.murator.pl/topic/210674-na-%C5%BCywiole-z-nasz%C4%85-elk%C4%85/page/9/#findComment-7561181

• 1 year później...

Cześć ;)

Przeczytałam Twój dziennik. Jeśli znalazłbyś chwilkę, będę wdzięczna za odpowiedź ;)

- pompa - też myślimy o Alpha - czy jesteś zadowolony z jej pracy i czy latem faktycznie chłodzi?

- reku - czy drugi raz też byś zrobił czy wybrałbyś WG?

- kominek - jak często z niego korzystacie, czy zrobiłbyś go ponownie? :)

- okna - w części domu, nie wiem czy dobrze zrozumiałam, macie okna od podłogi do sufitu wysokie na 240 cm i takiej samej wysokości jest sufit po wykończeniu? czy nie jest za nisko w tych pomieszczeniach?

Edytowane przez hebe83
https://forum.murator.pl/topic/210674-na-%C5%BCywiole-z-nasz%C4%85-elk%C4%85/page/9/#findComment-7784687