Mr A 31.10.2017 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2017 Reku i pompa mają w końcu ruszyć w czwartek, czekałem cały czas na podłączenie uzdatniacza. W domu jak na razie ciepło bez ruszenia ogrzewania. Ale to pewnie w stosunku do tego jakie warunki panują na dworze Gorzej by było jakbym miał tam siedzieć kilka godzin. Gospodarcze pomieszczenie tydzień temu wyglądało mniej więcej tak: Z ogrodzenia została brama i furtka do założenia, kable zasilające dociągnę przy okazji robienia podjazdu do garażu w przyszłym roku. Słupek EQ też nam się podoba. Na bramie przyoszczędziliśmy - wzięliśmy czterometrową, po montażu ogrodzenia okazało się, że trochę mało prześwitu. Brama idzie pod kątem, a wjazd chcemy na wprost - światła jest 2,5 metra. Da się wjechać ale te 30-50 cm więcej by było bardziej praktyczne, cóż ... W międzyczasie dostaliśmy decyzję odnośnie dopłaty do pompy, umowę z bankiem muszę podpisać do 9 listopada. Powoli umawiamy resztę ekip, luty-marzec sufity, płytki, biały montaż. W maju prawdopodobnie podjazd, chociaż ekipy nie mam zaklepanej, a taki termin jakiś czas temu podali telefonicznie. Do lutego muszę też wyrobić się z kominkiem. W kwietniu montaż kuchni, czyli tego co nam teraz spędza sen z oczu... Projekt wstępnie przygotowany przerabiamy, teraz czeka nas kolejna przeróbka bo podobno czegoś nie da się zrobić - znaczy się da ale gwarancji nie dadzą, że szuflady 120 cm szerokości nie będą się opuszczać ... Aktualnie wygląda to tak, wcześniej w części wysokiej miała być pełna zabudowa i do samego sufitu, a że sufit ma 3,5 m to i cena konkretna wyszła... Kiedyś takich problemów nie było ... a teraz bogactwo wyboru nie daje spać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 11.11.2017 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Wczoraj zostały zakończone prace nad ogrodzeniem, na razie wykonanie w jakichś 90 proc. Kamienie do gabionów wrzucimy w przyszłym roku, wtedy również, przy okazji ogarniania terenu naokoło budynku posadzimy bluszcz przy ogrodzeniu. Dojdzie też silnik do bramy, na razie "sterowanie" ręczne Zastanawiam się powoli nad rozwiązaniem rewizji - potrzebuję otwór szerokości około 80 cm i głębokości 40-50 cm. Czy klikana na jakichś zawiasach czy jakaś wersja przesuwna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 18.11.2017 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Dzisiaj w końcu ruszyła rekuperacja, przy poprzednich próbach moc ograniczona była do 270-290 m3 i nie było wiadomo dlaczego... Podejrzenia dotyczyły czerpni, ale trochę trwało zanim zgraliśmy się czasowo, żeby za widoku zobaczyć co się dzieje na dachu. W końcu dzisiaj jak ekipa pojawiła się w komplecie pewne sprawy się wyjaśniły... Nie mieliśmy kratki w czerpni, w związku z tym trzeba było jakoś przykryć/ochronić otwór przed ptakami itp. Okazało się, że jeden z ekipy zrobił to "krążkiem" ze styropianu (pozostałym z wiercenia otworu), a drugi folią. Do tej pory na odpalanie przyjeżdżał jeden - wyjmował folię... Tym razem, nie bez trudu, wyciągnięte obie przeszkody i reku pięknie śmiga... Pozostała kwestia dwóch pomieszczeń, w których mam niższą temperaturę. Puszczę wygrzewanie posadzki i zobaczymy jak się będzie zachowywać. Z innych wieści - standardowo czekamy na wyceny, w tym roku może jeszcze jedną rzecz się pociągnie, plus zamawianie terminów u ekip na rok przyszły. Z innej beczki, nie wiem czy będzie widać ale na razie wrzucę bez powiększania - jak się prezentuje spora, biała parterówka z płaskim dachem na tle innych, mniej lub bardziej standardowych domów. Nie jest to zdjęcie, a zrzut z ekranu, mimo wszystko jakość jest ok i coś tam widać (przynajmniej na całym ekranie). Odległość około 600-800 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 21.11.2017 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 (edytowane) Witam się u Ciebie prawie sąsiada świetny domek wszystko mega w moim stylu , super płaski dach u mnie plan nie pozwalał na takie rozwiązanie , okno w salonie super tylko szkoda że u góry są te naświetla pełne szyby byłyby dużo ładniejsze ale to tylko moja opinia , nie wiem czy technicznie byłoby to do wykonania . Edytowane 21 Listopada 2017 przez pagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 21.11.2017 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Dzięki Działki szukaliśmy pod płaski dach i udało się znaleźć. Co do naświetla, chyba nawet nie rozważaliśmy pełnej wysokości okna. Naświetle zrobione pod względem "estetycznym" - żeby zachować linię okien z niższej części. Od strony furtki, na elewacji wschodniej, również z tego powodu są okna z naświetlem w części wyższej - te udało się zrobić w PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 18.12.2017 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Powoli zbliżamy się do wykańczania, z racji tego około 2 tygodni temu pojechaliśmy do salonu Ceramiki Paradyż pooglądać płytki. Wstępnie zostały wybrane, potem kilka zmian i tym sposobem dzisiaj wysłaliśmy zestawienie płytek do wyceny. I tak na podłogę w części dziennej plus korytarze idzie Intero grafit: Do naszej łazienki na podłogę Tammi Bianco, na ścianę Norway Sky Silver Tonal Structure, pod prysznic - beton. Do pokoi na podłogę Tammi Naturale: Do drugiej łazienki na podłogę Intero Nero, na ściany Esten Bianco, Esten Grafit struktura c i pod prysznic mozaika szklana Azzurro: W WC na ściany Tel Awiv Bianco i Tel Awiv struktura a, na podłogę jakieś płytki w białym macie: Całości mają dopełnić listwy przypodłogowe - coś w tym guście: Tego samego dnia byliśmy również porozglądać się za oświetleniem, głównie za tym co będzie nad wyspą i w salonie, bo co do reszty jesteśmy w miarę zdecydowani. Nad wyspę mieliśmy pomysł z lampami inspirowanymi projektem Toma Dixona: ale pojawiła się też inna opcja, mianowicie lampy betonowe: Na salon jest pomysł dania lampy spider ale nie jest to temat zamknięty, widzieliśmy w jednym ze sklepów też fajną lampę - jak na razie nie znalazłem w sieci ale też jakoś specjalnie nie szukałem: Do łazienki nad lustrem chcielibyśmy dać coś podobnego do tego co niżej, szukamy tylko z większym rozstawem: To na tyle z ostatniego miesiąca. Do wyboru jeszcze sprzęty AGD no i wykonawca kuchni, ale może w okresie świątecznym będzie więcej czasu żeby do tego przysiąść, chociaż na ten okres przewidziane mamy spotkanie z wykonawcą tarasu. Nie możemy się już doczekać kiedy ruszą prace i wszystko zacznie nabierać kształtów, w pierwszej kolejności - kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 06.01.2018 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Mimo wielu lat na fm jakoś nie trafiłem dotąd na wasz wątek gratuluję domku !!! Jaki tynk zewnętrzny wybraliście? Wiadomo że przy takich dachach, deszcz bardziej leje po ścianach i już wiele plam widziałem, dlatego tak pytam. Edytowane 6 Stycznia 2018 przez dzinks0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 07.01.2018 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 dzinks0 dzięki i cieszę się, że w końcu tutaj trafiłeś Tynk silikonowy lokalnego producenta (Proma), więc i też bardzo chwalony przez budujących w okolicy. Miał być Kreisel, ale z powodu późnego powiadomienia przez wykonawcę zdobycie go okazało się nieosiągalne dlatego lokalna firma, z którą nie było żadnego problemu jeżeli chodzi o dostawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzinks0 07.01.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 dzinks0 dzięki i cieszę się, że w końcu tutaj trafiłeś Tynk silikonowy lokalnego producenta (Proma), więc i też bardzo chwalony przez budujących w okolicy. Miał być Kreisel, ale z powodu późnego powiadomienia przez wykonawcę zdobycie go okazało się nieosiągalne dlatego lokalna firma, z którą nie było żadnego problemu jeżeli chodzi o dostawę. zastanawiam się czy zamykać pory styropianu, zakładając że nic się nie wykropli czy dać mineralny by jednak coś naturalnego dać. Martwią mnie plamy na niektórych fasadach i wolałbym ich uniknąć. Obliczenia wilgotnościowe pokazują że przy cienkiej warstwie styropianu, dochodzi do przenikania małej części pary wodnej z domu i gdzieśtam w styropianie się wykrapla. Ale czy to aby napewno to daje taki efekt, w postaci nierównomiernych plam?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 08.01.2018 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2018 U nas na razie za mało czasu minęło żeby coś na ten temat powiedzieć - na razie żadnych plam, przebarwień na elewacji nie uświadczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 19.01.2018 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2018 No i poszło... Zanim zdążyłem coś napisać o starcie już się zakończyło Ale niniejszym można powiedzieć, że sezon 2018 na budowie uważam za otwarty - miejmy nadzieję ostatni Ze względu na pracę i obowiązki po niej, ciężko mi się złapać postęp robót za dnia, ale tak to mniej więcej wyglądało wczoraj: A tak już dzisiaj: Jutro pomiary na drzwi wewnętrzne i drobne prace w środku. Za miesiąc/półtora lecą sufity i płytki - to jest plan do końca kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 20.01.2018 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2018 Drzwi pomierzone, prace brukarskie zaklepane i płytki zamówione. Czekając na przybycie wykonawców postanowiłem porobić parę zdjęć z góry. Najpierw pogoda nie była sprzyjająca, potem przestało padać i można było polatać. Efekty poniżej - start i lądowanie na suchej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 04.02.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Super projekt kibicuję dalszym pracom i będę zaglądać. te zimowe fotki niesamowite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 05.02.2018 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2018 "Trochę" przepalone, ale faktycznie mają swój urok. Ciekawe czy zima do nas jeszcze zawita... Na razie trwają przygotowania do wykańczania, płytki zamówione, do łazienki chłopaków inna mozaika, bo ta Azzurro - 3 razy droższa ... Kupiliśmy dzisiaj panel prysznicowy, niestety wcześniej kosztował 200-250 zł taniej - teraz podnieśli cenę. Poza płytkami pozostała cała reszta do kupienia do łazienek i to teraz spędza mi sen z powiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 07.02.2018 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 "Trochę" przepalone, ale faktycznie mają swój urok. myślałam, że to zamierzony efekt Na razie trwają przygotowania do wykańczania, płytki zamówione, do łazienki chłopaków inna mozaika, bo ta Azzurro - 3 razy droższa ... Kupiliśmy dzisiaj panel prysznicowy, niestety wcześniej kosztował 200-250 zł taniej - teraz podnieśli cenę. Poza płytkami pozostała cała reszta do kupienia do łazienek i to teraz spędza mi sen z powiek [/QUOTe] powodzenia z wykończeniówką, wrzucaj jakieś fotki, jak znajdziesz czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 11.02.2018 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2018 Tydzień urlopu za mną, większość w drodze. Poniedziałek i wtorek jazda po salonach łazienek. We wtorek udało się kupić 3 kompletne miski wc z deskami i stelażami, bidet z baterią i stelażem, grzejnik łazienkowy, panel prysznicowy, wannę wolnostojącą plus baterię, umywalkę plus baterię i lustro. Środa załatwianie spraw na miejscu, czwartek - wyjazd rodzinny do zoo i aquaparku, piątek - jak środa. W sobotę podpisaliśmy umowę na meble kuchenne, wcześniej jeszcze w piątek mieliśmy dodatkowe pomiary na budowie plus rozmowy na temat dodatkowych rzeczy do zrobienia. Poniżej to co zostało wypracowane. Trochę szafek będzie, zdecydowaliśmy się nawet na płytkie szafki (ok. 20 cm) z tyłu wyspy. Blat roboczy z prostą krawędzią i drewniane fronty bodajże Halifax, biel alpejska na pozostałych frontach. Lodówka będzie czarna, przestrzeń między lodówką a wiszącą szafką będzie w jakiś sposób zamaskowana - albo płytą tego samego typu co we wnęce, albo czarnym szkłem - tak samo jak szuflada pod piekarnikiem kompaktowym (w zabudowie będą dwa piekarniki, lub jak kto woli piekarnik plus mikrofala z funkcją grilla). Do całości dojdzie jeszcze stół 2,8 metra z tym samym blatem co na wyspie plus stalowe nogi. Zastanawiamy się jeszcze na szafkami/blatem do 3 umywalek bo tutaj cena jest trochę za wysoka. Tutaj był brany pod uwagę laminat kompaktowy z czarnym rdzeniem - może to jego wina... Trzeba będzie coś pomyśleć. Montaż umówiony na połowę maja, stół i ewentualne szafki do łazienek mogą być szybciej. Wykończenie ruszy za 2-3 tygodnie, do tego czasu muszę jeszcze zastanowić się nad oświetleniem, w tym momencie poszukujemy czegoś na zewnątrz, zarówno na ścianę jak i na sufit. Poszukiwania kinkietu pod prysznic również trwają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 13.02.2018 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2018 kuchnia w moich klimatach - drewno i biel czarną lodówkę (tudzież pozostały sprzęt AGD) też rozważam a gdzie będzie zlew? przeraża mnie to jeżdżenie po salonach łazienek - polecisz coś z ceramiki łazienkowej heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 14.02.2018 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2018 Lodówka była rozważana biała, ale ze względu na inny odcień "bieli" mogło to średnio wyglądać, dlatego zdecydowaliśmy się na czarną. Na plus to, że ten typ lodówki, na który się zdecydowaliśmy, ma też wykończone boki w kolorze czarnym. Biała miała wykończenia "techniczne" Reszta sprzętów też czarna, zlew będzie na wyspie około 1,2 m od skraju (60 cm szafka, 60 cm zmywarka, ok. 90 cm część z koszami itp, - nad tym zlew) - Teka, do tego biała bateria. Co do ceramiki łazienkowej ... tego jest od groma. Wszystko zależy co się podoba i ile ma się kasy Jeździliśmy w sumie dwa dni, pierwszego dnia wyceniliśmy to co nam (tutaj oczywiście w rozumieniu: żonie) się podobało. Wycenione zostały komplety wc (3 sztuki ze stelażem) i bidet - Villeroya. Drugiego dnia dorzuciłem do przesłanej wyceny 10 proc. i zakupiłem to co we wcześniejszym poście. A wszystko zaczęło się od umywalki - Omnires Tenerife Marble+ - cena była na tyle atrakcyjna, że poprosiliśmy o wycenę reszty podobających nam się rzeczy. Miski wc i bidet wzięliśmy ideal standard, akurat mieli w promocji - cena podobna do tego co zestaw bezrantowy w Leroyu, stelaże wymienione na grohe bo mają możliwość wrzucenia pastylki. Ogólnie rzecz biorąc ceny na wystawce nie zawsze będą cenami, po których się kupuje, potem klient jest zadowolony, że tyle mu się udało "ugrać". Przykładowo wannę kupiłem o 30 proc. taniej niż była wystawiona cena w salonie. W przypadku wolnostojącej jest to ok. 1000 zł taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 18.02.2018 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2018 muszę zobaczyć, co to te wykończenia "techniczne", do tego nie pomyślałabym, że boki mogą być w innym kolorze niż korpus a właśnie też się o odcień bieli boję, no chyba, że jednak zdecyduję się na zabudowaną, bo temat jeszcze otwarty ciekawa ta umywalka, miska zresztą też nie sądziłam, że aż tyle można zejść z ceny naprawdę przerażają mnie te salony łazienek - mam jakąś awersję do urządzania łazienki, za duży wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 19.02.2018 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2018 Na zwykłe lodówki nie zwracaliśmy uwagi bo bierzemy side by side i tutaj sporo było lodówek, które wykończenia boczne miały z blachy niepomalowanej. Wybór w łazienkach jest rzeczywiście ogromny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts