Mr A 23.02.2018 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2018 Dzisiaj nastąpiło kolejne zderzenie z serii - oczekiwania kontra rzeczywistość Swego czasu oglądając osprzęt elektryczny spodobała się nam seria Simon 54 Nature, a konkretniej białe szkło plus antracytowe wykończenia. Dzisiaj nastąpiła wycena i... szukamy od nowa Co jak co ale 6k za "pstryczki" nie dam... Zakup osprzętu do garażu i na ścianę gdzie będzie zabudowa kuchenna spowodował ściągniecie z szafy pudełka z pstryczkami do żaluzji fasadowych i jest zonk... Zamontowana została puszka 5-krotna: 3 sterowania do żaluzji, czujnik wiatru i włącznik światła na zewnątrz. Problem w tym, że sterowniki są z osobną ramką i raczej się nie zmieszczą obok siebie... Więc albo znajdziemy ramkę z wnęką 50x50 na sterowniki, albo kucie i rozplanowanie pojedynczych włączników, albo trzecia opcja - wykonanie ramki z białej matowej plexi z konkretnymi otworami i do tej wersji się skłaniamy. Chyba, że ktoś znajdzie ramkę pięciokrotną do sterowników somfy plus maskownice do nich - ja znalazłem maskownice tylko do czujnika wiatru którą zresztą mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 28.02.2018 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Powoli kończymy kompletować elementy układanki pod nazwą oświetlenie. Dzisiaj złożyliśmy wstępne zamówienie na "pstryczki" - czekam jeszcze na wycenę wraz z elementami oświetlenia do zabudowy w suficie podwieszanym. Dzisiaj przyszło oświetlenie zewnętrzne - górne, łącznie 17 sztuk. Tak się prezentuje: Jutro przyjdą jeszcze linie/szyny do korytarza i można powiedzieć, że widać końcówkę "zbrojenia" w tym temacie. Miały być też lampy na elewację - 6 sztuk, ale ze względu na cenę wybierzemy coś z LM, właściwie to już od dawna mamy upatrzone. Z innych informacji - w week zakupiliśmy ostatnią brakującą umywalkę z baterią plus wieszaki (prawie 2 w cenie 1 - druga sztuka za 10 zł). Od ponad tygodnia mamy też odpalony alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 10.03.2018 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 No to ruszylim! W środę zwożenie materiałów, przenoszenie zbędnych rzeczy w jedno miejsce i od czwartku poszły konie po betonie. Tak to się na dzień dzisiejszy prezentuje - większość niskich pomieszczeń zrobiona - przynajmniej stelaże poprzykręcane i 3 pokoje skończone. Sypialnia poprzez obniżenie sufitu wizualnie się powiększyła. Ostatnie dni upłynęły nam pod znakiem zakupów oświetlenia, można powiedzieć, że w zasadzie wszystko w tym temacie mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 10.03.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Czy już ogrzewacie dom? Jestem ciekawy, jak temperatura w pomieszczeniach z dużymi oknami? Czy w mrozy jest wyraźnie zimniej przy dużych oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 11.03.2018 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2018 Ogrzewać ogrzewamy, ale nie do temperatury docelowej. Po wygrzaniu posadzek ogrzewaliśmy dom do około 15 stopni (taka temperatura była około 18, więc już wszędzie było ciemno), w czasie montażu kominka na zewnątrz było jakieś -5, a w salonie temperatura dochodziła do 22 stopni - tak ładnie słońce operowało. W trakcie zakładania alarmu ogrzewam dom do około 18 stopni, ale jak to jest z odczuciem zimna w innych pomieszczeniach przekonamy się pewnie jak będziemy mieszkać. Teraz wiem na pewno, że okno od południa podbija temperaturę w salonie o kilka stopni (przy słonecznej pogodzie). Na razie na budowę wpadamy, sprawdzamy postęp prac i ewentualnie uzgadniamy co i jak robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 17.03.2018 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Minęło półtora tygodnia i montaż sufitu na ukończeniu. Kominek został dodatkowo zabudowany. Został korytarz: Salon: I kuchnia: Na połowę przyszłego tygodnia mamy umówioną dostawę płytek, więc powoli ruszą podłogi. Dzisiaj jeszcze musimy podjechać i kupić jakieś płytki do pralni - tylko tych nam brakuje. Dodatkowo podjedziemy do lokalu (dzisiaj mają otwarcie), który był remontowany przez naszą ekipę i zobaczymy jak wygląda beton na ścianach przez nich kładzony. W pamięci montaż anemostatów i "pstryczków". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 21.03.2018 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Lecimy dalej - sufity zamontowane. Powoli są też obrabiane: Dzisiaj też został przygotowany "grunt" pod montaż anemostatów - to dopiero po malowaniu. Przyjechały też płytki, razem z dodatkowym zamówieniem z soboty - zrezygnowaliśmy z betonu do łazienki. Na szczęście udało się podjechać na tyle blisko garażu, że można było paleciakiem włożyć gdzieś te 5 ton Garaż zapełniony, jeszcze jedną paletę gdzieś by się wcisnęło Plan na kolejne dni: walczenie z sufitami, obróbka otworów pod drzwi wewnętrzne, montaż "pstryczków" (na razie bez ramek), montaż stelaży w łazienkach, ich zabudowa i płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 27.03.2018 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 W poprzednim poście trochę podkolorowałem... "Sufity zamontowane". Szefowo stwierdziła, że nie do końca Problemem był fragment przy dużym oknie, był zamontowany do nadproża. Przez taki zabieg obróbka przez całą szerokość okna nie była zlicowana ze ścianą, co znowu szefowo się nie podobało. Skutek: rozbiórka i zrobienie po myśli małżonki. Po poprawce prace wróciły do normalnego toku: W poniedziałek montaż pstryczków i .... zaś problem. Nie sprawdziłem zamówienia jak odbierałem osprzęt i okazało się, że brakuje 4 gniazd głośnikowych, 2 podwójnych świecznikowych, 2 krzyżowe do reklamacji i najważniejsze - wymiana 14 przycisków żaluzjowych na łączniki żaluzjowe, mimo że na ten temat w hurtowni przy zamawianiu ucięliśmy pogawędkę... Nie wspomnę, że na uszczelkę do dzwonka czekam już miesiąc - koszt przesyłki 5 razy przewyższa cenę uszczelki, więc wolałbym zakupić w stacjonarnym punkcie. Do tego brak długich kołków do oświetlenia na elewację (za cienkie otwory w lampach), w końcu kupione do styropianu metalowe kołki/trzpienie. Dzisiaj elektryka zakończona, na tym co można było, w garażu wszystko podłączone - nareszcie jest JASNO Co można było w domu podłączone - reszta jak przyjdzie dostawa, mam nadzieję, że w tym tygodniu. Potem trzecia tura ale już po malowaniu. I teraz to co na dzisiaj jest zrobione - montaż stelaży w łazienkach pod zabudowę - jutro powinny być skończone. Do tego kucie pod grzejnik w łazience chłopaków. No i to co najbardziej cieszy - pojawiają się płytki - na razie w WC: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19TOMEK65 28.03.2018 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Możesz podać producenta i nazwę białych płytek do wc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 28.03.2018 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 (edytowane) Wszystkie płytki (wyjątek pralnia i kotłownia) mamy z Paradyża, wymiary tych tutaj to 90x30cm. Gładkie idą na 2 pozostałe ściany. Położone są na razie te ze strukturą. W WC na ściany Tel Awiv Bianco i Tel Awiv struktura a, na podłogę jakieś płytki w białym macie: Edytowane 28 Marca 2018 przez Mr A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 28.03.2018 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Szybka aktualizacja. WC - płytki na ścianach położone, brakuje podłogi oraz pierwszej warstwy na ścianach. W przyszłym tygodniu mają przyjechać lustra dopasowane do pozostawionych wnęk. Jutro na tapetę idzie łazienka młodzieży. Dzisiaj zostały poczynione przygotowania. Stelaże w naszej łazience też już raczej będą zamontowane, tutaj również trwają przygotowania do kładzenia płytek. Dodatkowo zamówione dzisiaj zostały szyby do łazienek oraz odpływy liniowe te drugie przyjdą raczej po świętach. Pytanie do technicznie uzdolnionych i może tutaj zaglądających. Czy da się zamontować szybę o wymiarach 110x200 do zabudowy kg? Tak żeby całość trzymała się kupy i nie spadła przy pierwszej okazji? W łazience młodzieży będzie obudowa stelaża - bez żadnej półeczki - do samego sufitu. Chcemy do tej obudowy zamocować szybę. Nie chcemy jej dawać do muru, bo między szkłem a zabudową wszystko co wejdzie tak już zostanie. Kwestia tego jak trwałe to będzie - czy ewentualnie jakiś inny profil do kg zastosować? Dalsza część tragedii pstryczkowej się piszę... Okazało się, że w wybranej linii nie ma już w ogóle gniazd głośnikowych - niniejszym poznałem powód czemu nie przyszły za pierwszym razem - trochę szkoda bo pewnie brałbym wtedy całą serię inną a teraz muszę kombinować. Do oddania na szczęście tylko 4 komplety podwójnych ramek i kontaktów, w zamian to samo z innej linii plus gniazda głośnikowe. Mam dziwne wrażenie, że to nie koniec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 29.03.2018 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 W zasadzie mógłbym dzisiaj nic nie wrzucać ... bo wpadłem na budowę na chwilę ale micha mi się cieszy, więc co tam - oto wieści z budowy. Obrobiona większość otworów pod montaż drzwi, w większości przypadków chodziło o zmniejszenie wysokości, w dwóch przypadkach o zmniejszenie szerokości. W WC położone zostały płytki na podłodze, zostały do położenia płytki na pierwszej warstwie od podłogi plus 2 lustra. W międzyczasie cały czas obrabiane sufity. No i to co dzisiaj sprawiło najwięcej uśmiechu nie tylko u mnie ale przede wszystkim u młodzieży bo to ich łazienka: Niniejszym dementuje również to co napisałem wyżej, mozaika również nie jest z Paradyża (chociaż jest szklana, więc czy można dalej nazywać ją/je płytką? ), z tego co pamiętam to 3 razy tańsza i prezentuje się równie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 30.03.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 super to wygląda czekam na ciąg dalszy z szybą nie pomogę, bo my mamy mocowaną do ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 30.03.2018 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Dziękować pięknie, ogólnie płytki są pikne, dużo lepsze wrażenie robią na żywo niż na stronach czy zdjęciach, aż nie mogę się doczekać tych drewnopodobnych. Dzisiaj małe postępy bo i krótko na budowie - około 4 godzin. Poniżej WC, na razie bez luster. W łazience młodych pojawiają się nowe płytki. Te szykowane do położenia I te już zaczęte. Po świętach mam nadzieję mieć WC i łazienkę skończoną (przynajmniej jedną). Wszystkim zaglądającym Wesołych, rodzinnych świąt, smacznego jajka i mokrego dyngusa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 04.04.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Mr A zarzuć jakieś nowe fotki jak masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 04.04.2018 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Mr A zarzuć jakieś nowe fotki jak masz A proszę Cię bardzo Wczoraj miałem wrzucać, a właściwie dzisiaj bo grubo po północy, ale stwierdziłem, że większą ilość wrzucę dzisiaj Pociągnięta ścianka do końca Kolejna ściana, na której będzie lustro i szklana niebieska umywalka, też już "oklejona" Dzisiaj uwagę naszą skupiła obudowa kibelka. Stwierdziliśmy, że trochę ją poszerzamy, żeby dać więcej przestrzeni, jak młodzi pójdą na "dwójkę" Od zabudowy ma odchodzić szyba oddzielająca prysznic, więc zawsze te kilka cm więcej na nogę będzie Szersza zabudowa, to pewien kłopot... Wcześniej miała 60 cm, więc idealnie na szerokość przewidzianej płytki... teraz doszło kilka cm... Więc na zabudowę poszły płytki, które nam zostały z WC, gładkich było za mało, natomiast tych ze strukturą na styk... Do tego krawędź cięta była pod kątem 45 stopni, co też nie ułatwiało sprawy. Ale co tu więcej pisać - udało się Dzisiaj też ruszyły płytki na pokojach Na razie w naszej sypialni, w pozostałych pomieszczeniach trwają przygotowania - sprzątanie, gruntowanie. Nie wiem jak Wam, ale nam te płytki pasują - oj bardzo Problemem jest cięcie ich wzdłuż, pozostaje szlifierka, więc zdecydowaliśmy dać tą płytkę od ściany. "Progi" między pomieszczeniami nam cięcia nie przykryją, bo nie chcemy nic nachodzącego na płytki, więc układanie zostało zaczęte od drzwi do sypialni, Z tego względu hydraulicy zostali przesunięci na jutro (bo nie dostaliby się do łazienki, a tam znowu bez hydraulików nie ruszymy z zabudową i płytkami Płytkarz spać w domu nie musiał - jakoś dał radę wyjść To na razie tyle, jutro pewnie dokończona łazienka, podłoga w sypialni i może jeszcze dwa pomieszczenia dostaną podłogę Do tego całego szczęścia będzie żyrafa w akcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 06.04.2018 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Podsumowanie tygodnia. Z ważnych rzeczy: przyszły szyby i odpływy do pryszniców, obiecane lustra w WC nie zostały zamontowane, są wszystkie pstryczki (chyba) Trwają przygotowania pod malowanie, na położone podłogi trafił papier. Oczywiście oprócz miejsc, w których dzisiaj były kładzione płytki Pojawiły się również płytki w ostatniej sypialni - pokoju starszego syna. No i łazienka chłopaków w pełnej (prawie) krasie W poniedziałek mają wejść hydraulicy i dokończyć to co zaczęli, motywem dopingującym są tu już obecne na budowie odpływy Wtedy będzie można zająć się naszą łazienką, czyli zabudową KG i płytkami. Doszły wszystkie "pstryczki" więc liczę na pojawienie się elektryka - wiem, że ma inną robotę więc może być ciężko, mimo wcześniejszych obietnic Może przyjdą lustra do WC Na pewno w przyszłym tygodniu pojawią się na podłodze płytki salonowo-korytarzowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 07.04.2018 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Pojawiły się również płytki w ostatniej sypialni - pokoju starszego syna. fajnie to wszystko wygląda powiedz co to za podłużne płytki podłogowe? jaki producent? Są równe po długosci? Nie robią się banany? Jezeli nie wiesz lub nie sprawdzałeś zapytaj się proszę glazurnika jak on je postrzega UPDATE: ej teraz widzę na zdjęciu paczkę po panelach na wczesniejszych zdjeciach to wszystko to były panele?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 07.04.2018 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 sebcioc55 to są wszystko płytki, opakowanie jest złudne - wchodzą do niego 2 płytki - wymiary zaokrąglając o te parę mm to 180x30. Kłopot jest z cięciem wzdłuż - docinka szlifierką. Producent: Paradyż, płytka Tammi Bianco. Z racji bliskości kupione w sklepie przy fabryce i to chyba najlepsza opcja jeżeli chodzi o cenę i jakość. Chłopaki chwalą sobie zarówno wygląd jak i samo kładzenie płytek. Z tego co mówili Paradyż ma tendencję do wybrzuszania na środku (to pewnie te banany o które pytasz ), ale mówią, że tu tego nie ma. Nie wiem tylko na jakich płytkach/na jakim gat. sobie wyrobili taką opinię, w każdym razie tu wg nich jest wszystko ok. Żonie podoba się po położeniu brak powtarzalności wzoru. Oczywiście o to dopytywaliśmy przed zakupem, ale wiadomo jak to czasami może być w sklepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chilli banana 07.04.2018 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 super - bardzo fajnie już to wygląda to czekam na umywalkę teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts