themichals 29.04.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Witam Na forum pełno jest już wątków na temat docieplenia poddasza pianką PUR lub wełną. Każdy pisze o cenach, szybkości, termoizolacyjności... Jakoś nie mogę się doszukać najważniejszego dla mnie parametru, mianowicie WYCISZENIA. W folderach reklamowych PUR jest napisane, że skutecznie wycisza. Jak to jednak wygląda w praktyce? Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić jak pianka, która dla mnie laika jest po prostu pęczniejącym, nic nie ważącym materiałem może jakkolwiek izolować dźwięki. Czy taka pianka ma jakąś kosmiczną strukturę, która jest w stanie lepiej wyciszyć dźwięki niż ciężka i bardzo strukturalna wełna? Bardzo proszę o odpowiedź (oczywiście subiektywną, bo raczej nie ma można się doszukiwać współczynników izolacji akustycznej obu tych materiałów). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 02.05.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Połać poddasza to lekka, szkieletowa i wielowarstwowa przegroda, dla której najlepiej izolacyjność akustyczną zbadać w laboratorium akustycznym. Izolacyjność akustyczna od dźwięków powietrznych od strony zewnętrznej dla poddasza (konstrukcja podana w załączniku) z ociepleniem wełną ROCKWOOL (15+10 cm) wyniosła Rw= 50 (-4; -12) dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
themichals 02.05.2016 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Dziękuję za odpowiedź Szczerze powiedziawszy aż tak dokładnych danych się nie doszukiwałem, a więc fajnie jest je zobaczyć. Ciekaw jestem czym mogą się pochwalić "piankowcy". O ile skuteczność wyciszenia pianką lub wełną nie ma wielkiego znaczenia w przypadku dachówek (ceramicznych/betonowych) to BARDZO jestem ciekaw czy orędownicy pianki ociepliliby sobie poddasze pianką w przypadku blachodachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts