Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach płaski ze spadem w domu parterowym, prośba o Wasze zdanie.

Ksosik

Recommended Posts

Witam wszystkich Forumowiczów. Jestem na etapie wznoszenia budynku parterowego z płaskim dachem. Od frontu i z tyłu będzie attyka i zamierzam zrobić dach ze spadem na dwie strony. Proszę doradźcie, wczoraj spotkałem się z dekarzem i powiedział, że on preferuje rozwiązanie polegające na wylaniu spadów (oczywiście nie on się tym zajmuje, tylko osobna ekipa) i on potem układa wszystkie izolacje, ocieplenia, zrobi rynny i generalnie wszystko, tak by oddać dach gotowy do użytkowania.

Z kolei druki dekarz powiedział, że od opisanego wyżej sposobu powoli się odchodzi na rzecz gotowych systemów spadkowych. On z kolei twierdził, że najlepiej uformować spady z gotowych, zamówionych wcześniej elementów, potem dołożyć tylko te wszystkie izolacje i po problemie, on również wykonałby wszystkie pozostałe prace związane z wykończeniem dachu.

Pierwszy zaproponował kwotę 23500 zł, dach o pow. ok 140m2, w tej cenie dach gotowy razem z rynnami, całym opierzeniem, (ale bez zrobionych spadów), drugi z kolei dopiero da mi wycenę tego dachu.

Z góry przepraszam za brak fachowości, ale nie znam się na temacie. Zależy mi na tym, by poznać Wasze opinie, które rozwiązanie jest lepsze i jak to się sprawdza u Was.

Pozdrawiam

Ja będę miał dach płaski tylko nad garażem i wydaje mi się , że spadki ze styropianu są łatwiejsze do zrobienia. Cenowo chyba droższe niż wylewka. Ale u mnie w okolicy jak mówię o wylaniu spadku na dachu, to fachowcy robią wielkie oczy. Jak będziesz odprowadzał wodę z dachu? Robisz attyki wokół dachu i spusty? I tu pytanie - podgrzewane czy nie? Czy z jednej strony bez attyki i normalna rynna? U mnie ta ostatnia opcja . Jednak nie wiem, jak zrobić połączenie krawędzi dachu z rynną?

U mnie podobnie, ekipa murująca nie wylew spadów, każdy dekarz kręci nosem, więc chyba będę zmuszony wziąć jakieś rozwiązanie systemowe.

Jeśli chodzi o odprowadzenie wody, to zostawiam 2 attyki od frontu i od tyłu, dach będzie z 2 spadami i tam będą normalne rynny. Co do spustów, każdy dekarz, z którym rozmawiałem, mówił, że owszem może to wykonać, wygląda to estetyczniej, ale odradzają, bo bardzo często spotykają się, z tym, że właśnie tam są potem problemy z użytkowaniem, po prostu wchodzi wilgoć na ściany.

Ktoś wcześniej pisał, że zamiast systemowego rozwiązania można uformować spady ze styropianu i muszę o tym pogadać z dekarzem, ciekawe czy będzie taniej i czy dekarz się tego podejmie.

Darek2009 jak dowiem, się jak dekarz zamierza połączyć krawędź z rynną to napiszę.

Pozdrawiam

Zleć te prace profesjonalnej firmie i nie będzie żadnych problemów. Są systemowe rozwiązania przejścia przez attyki 100% szczelności. Spadki wyłącznie ze styropianu umożliwią idealne odprowadzenie wody. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...
Masz może jakiś rysunek tego?

Darek, udało Ci się zdobyć jakiś schemat interesującego nas rozwiązania? Od 3 dni szukam w sieci jakiegoś rysunku, który przybliżyłby jak ma to być rozwiązane. A może ktoś dysponuje takim rysunkiem?

Po wielodniowych poszukaniach znalazłem coś takiego...proszę specjalistów o ocenę. Zastanawia mnie jedna rzecz, z legendy wynika, że haki do rynny będą przymocowane do ocieplenia przez profil Z z blachy. Czy tak jest prawidłowo? Utrzyma się to?

rys.1.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Ksosik
dodanie informacji

Drogi Panie Janie, cieszę, się, że to właśnie Pan odpowiedział, bo widzę, że jest Pan specjalistą w temacie. Widziałem wcześniej Pana odpowiedź i informację o kantówce. Rzeczywiście rozwiązałaby ona problem, ale czy ona nie spowoduje powstania mostka? A jeśli tak, to czy jest sposób żeby go uniknąć? Szukam od tygodnia jakichś rysunków szczegółowych i nic niestety nie mogę znaleźć na ten temat, jak wykończyć ten element domu.

A krótko mówiąc interesowałoby mnie rozwiązanie z rynnami z poz. a poniżej.

rys.2.jpg

Pozdrawiam

• 6 months później...

Pewnie kolega już ma rynny gotowe ale napisze.

Mój pomysł na mocowanie rynien to wklejenie w ocieplenie kawałków deski/płyty OSB (powiedzmy 10x10 cm) tzn:

- wycinamy otwory w ociepleniu na głębokość o 1-2 cm większą od grubości użytej deski/płyty

- wklejamy deskę/płytę w ocieplenie

- otwór z deską/płytą zaklejamy styropianem