Ksosik 29.04.2016 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Witam wszystkich Forumowiczów. Jestem na etapie wznoszenia budynku parterowego z płaskim dachem. Od frontu i z tyłu będzie attyka i zamierzam zrobić dach ze spadem na dwie strony. Proszę doradźcie, wczoraj spotkałem się z dekarzem i powiedział, że on preferuje rozwiązanie polegające na wylaniu spadów (oczywiście nie on się tym zajmuje, tylko osobna ekipa) i on potem układa wszystkie izolacje, ocieplenia, zrobi rynny i generalnie wszystko, tak by oddać dach gotowy do użytkowania. Z kolei druki dekarz powiedział, że od opisanego wyżej sposobu powoli się odchodzi na rzecz gotowych systemów spadkowych. On z kolei twierdził, że najlepiej uformować spady z gotowych, zamówionych wcześniej elementów, potem dołożyć tylko te wszystkie izolacje i po problemie, on również wykonałby wszystkie pozostałe prace związane z wykończeniem dachu. Pierwszy zaproponował kwotę 23500 zł, dach o pow. ok 140m2, w tej cenie dach gotowy razem z rynnami, całym opierzeniem, (ale bez zrobionych spadów), drugi z kolei dopiero da mi wycenę tego dachu. Z góry przepraszam za brak fachowości, ale nie znam się na temacie. Zależy mi na tym, by poznać Wasze opinie, które rozwiązanie jest lepsze i jak to się sprawdza u Was. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 30.04.2016 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Ksosik ja mam spadki porobione ze styropianu i nie gotowe systemy (mimo, że są), a zrobione przez ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 30.04.2016 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 szybciej i łatwiej zrobić z gotowych systemów - tak robią w Skandynawii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 30.04.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2016 Ja będę miał dach płaski tylko nad garażem i wydaje mi się , że spadki ze styropianu są łatwiejsze do zrobienia. Cenowo chyba droższe niż wylewka. Ale u mnie w okolicy jak mówię o wylaniu spadku na dachu, to fachowcy robią wielkie oczy. Jak będziesz odprowadzał wodę z dachu? Robisz attyki wokół dachu i spusty? I tu pytanie - podgrzewane czy nie? Czy z jednej strony bez attyki i normalna rynna? U mnie ta ostatnia opcja . Jednak nie wiem, jak zrobić połączenie krawędzi dachu z rynną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 01.05.2016 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 U mnie podobnie, ekipa murująca nie wylew spadów, każdy dekarz kręci nosem, więc chyba będę zmuszony wziąć jakieś rozwiązanie systemowe. Jeśli chodzi o odprowadzenie wody, to zostawiam 2 attyki od frontu i od tyłu, dach będzie z 2 spadami i tam będą normalne rynny. Co do spustów, każdy dekarz, z którym rozmawiałem, mówił, że owszem może to wykonać, wygląda to estetyczniej, ale odradzają, bo bardzo często spotykają się, z tym, że właśnie tam są potem problemy z użytkowaniem, po prostu wchodzi wilgoć na ściany. Ktoś wcześniej pisał, że zamiast systemowego rozwiązania można uformować spady ze styropianu i muszę o tym pogadać z dekarzem, ciekawe czy będzie taniej i czy dekarz się tego podejmie. Darek2009 jak dowiem, się jak dekarz zamierza połączyć krawędź z rynną to napiszę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korollo00 01.05.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 MImo wszystko drugie rozwiązanie szybsze i tańsze będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 01.05.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Będę wdzięczny za odpowiedź, bo zupełnie nie wiem, jak to rozwiązać. W projekcie mam attyki z czterech stron i podgrzewane wpusty. Chciałbym tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.05.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Będę wdzięczny za odpowiedź, bo zupełnie nie wiem, jak to rozwiązać. W projekcie mam attyki z czterech stron i podgrzewane wpusty. Chciałbym tego uniknąć. Unikaj za wszelką cenę. Same kłopoty. Przynajmniej 2 mb rynny. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l.karwowiak 01.05.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Unikaj za wszelką cenę. Same kłopoty. Przynajmniej 2 mb rynny. Jan Zdecydowanie popieram. Takie rozwiązanie lepij odpuścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 01.05.2016 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2016 Też tak myślę. Będę więc robił attyki z trzech stron, a z czwartej nie. Szerokość tej czwartej krawędzi dachu to 6m. Strop monolityczny na nim paroizolacja , na tym styropian, a na nim papa.Tylko nie wiem jak to zakończyć przy rynnie . Ma to być bez okapu. Macie jakieś rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 02.05.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Przykręć kantówkę. Będzie do czego mocować rynnę i obróbki. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 02.05.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2016 Masz może jakiś rysunek tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 08.05.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Zleć te prace profesjonalnej firmie i nie będzie żadnych problemów. Są systemowe rozwiązania przejścia przez attyki 100% szczelności. Spadki wyłącznie ze styropianu umożliwią idealne odprowadzenie wody. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 02.06.2016 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2016 (edytowane) Masz może jakiś rysunek tego? Darek, udało Ci się zdobyć jakiś schemat interesującego nas rozwiązania? Od 3 dni szukam w sieci jakiegoś rysunku, który przybliżyłby jak ma to być rozwiązane. A może ktoś dysponuje takim rysunkiem? Po wielodniowych poszukaniach znalazłem coś takiego...proszę specjalistów o ocenę. Zastanawia mnie jedna rzecz, z legendy wynika, że haki do rynny będą przymocowane do ocieplenia przez profil Z z blachy. Czy tak jest prawidłowo? Utrzyma się to? Pozdrawiam Edytowane 5 Czerwca 2016 przez Ksosik dodanie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 05.06.2016 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Podbijam, bo mi zależy na opinii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.06.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Przy oblodzeniu rynny może się urwać. Pisałem ; przykręcić w okapie kantówkę. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksosik 05.06.2016 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Drogi Panie Janie, cieszę, się, że to właśnie Pan odpowiedział, bo widzę, że jest Pan specjalistą w temacie. Widziałem wcześniej Pana odpowiedź i informację o kantówce. Rzeczywiście rozwiązałaby ona problem, ale czy ona nie spowoduje powstania mostka? A jeśli tak, to czy jest sposób żeby go uniknąć? Szukam od tygodnia jakichś rysunków szczegółowych i nic niestety nie mogę znaleźć na ten temat, jak wykończyć ten element domu. A krótko mówiąc interesowałoby mnie rozwiązanie z rynnami z poz. a poniżej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.06.2016 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Współczynnik przenikania ciepła drewna jest 3x lepszy niż betonu. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 07.12.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Pewnie kolega już ma rynny gotowe ale napisze. Mój pomysł na mocowanie rynien to wklejenie w ocieplenie kawałków deski/płyty OSB (powiedzmy 10x10 cm) tzn:- wycinamy otwory w ociepleniu na głębokość o 1-2 cm większą od grubości użytej deski/płyty- wklejamy deskę/płytę w ocieplenie- otwór z deską/płytą zaklejamy styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts