kbab 03.05.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Masz jakieś doświadczenia z mieszkaniem w taki domu? W domu z klocków styro mieszkam ponad 12 lat - jak dla mnie technologia jest ok, nie mam WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 03.05.2016 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Masz jakieś doświadczenia z mieszkaniem w taki domu? Ja zastanawiam się nad tą technologią, ale bardzo mi się ona podoba. Pracowałem w takim domu jeden dzień. Przy zamkniętych oknach wilgotność rosła błyskawicznie .Dom miał około 100 m2. Podczas wietrzenia gwałtownie .spadała temperatura . Ja tam sie źle czułem. Ale to kwestia tolerancji na warunki otoczenia. Najlepiej jest w gazobetonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 03.05.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 (edytowane) Ja tam sie źle czułem. Ale to kwestia tolerancji na warunki otoczenia. Najlepiej jest w gazobetonie. To Twoje osobiste zdanie, ale nie opowiadaj głupot o tej technologii, gdybym powtórnie miał dla siebie budować dom to w technologii TH - pewnie w wyższej nieco liczbie - choć niekoniecznie. Dodam, że również korzystam z gazu - w tym temacie również opowiadasz głupoty. Nie podajesz w stopce jaki dom eksploatujesz, dlatego ciężko do czegokolwiek porównać moje warunki. Edytowane 3 Maja 2016 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmlbn 10.05.2016 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 W domu z klocków styro mieszkam ponad 12 lat - jak dla mnie technologia jest ok, nie mam WM. Możesz napisać jakie Twoim zdaniem są wady tego systemu i mieszkania w takim domu. Czy wentylacje specjalnie "poprawiałeś" pod ten system, czy masz standardową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.05.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 W czasie eksploatacji domu wad tego systemu nie zauważyłem - to nowa technologia i trudno powiedzieć jak będzie za kilkadziesiąt lat - przykładów brak. WG standardowe, przy kominku nie może być inaczej, chociaż swego czasu kombinowałem trochę z rekuperacją - opisywałem to w jakimś temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.05.2016 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 To Twoje osobiste zdanie, ale nie opowiadaj głupot o tej technologii, gdybym powtórnie miał dla siebie budować dom to w technologii TH - pewnie w wyższej nieco liczbie - choć niekoniecznie. Dodam, że również korzystam z gazu - w tym temacie również opowiadasz głupoty. Nie podajesz w stopce jaki dom eksploatujesz, dlatego ciężko do czegokolwiek porównać moje warunki. Przepraszam ,że piszę głupoty.Nie spodziewałem się ,że masz odmienne jedynie słuszne poglądy. Mieszkam w domu o powierzchni 250 m2 parter płyta żerańska i podłogówka , góra - gazobeton i grzejniki żeliwne . mam też req ,a le mam też PC PW i gaz i kolektory słoneczne . Jednocześnie mam w firmie dwie PC gruntowe . W nowo budownym domu zamontowałem klime do ogrzewania na czas budowy. To tylko takie prywatne doświadczenia , zawodowo 25 lat w budownictwie ( instalacje ) z uprawnieniami i PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.05.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Przepraszam ,że piszę głupoty.Nie spodziewałem się ,że masz odmienne jedynie słuszne poglądy. Przeczytaj powtórnie to co napisałeś o tej technologii tj; "W tych klockach styropianowych nie da się mieszkać. To jak torba foliowa" "Pracowałem w takim domu jeden dzień" Jeśli tylko takie doświadczenie to masz rację, że podzielasz moje zdanie - bardziej wiarygodna od Twojej opinii byłaby "jaśka71" - on też kilkanaście lat mieszka w domu budowanym w tej technologii Odnośnie gazu to wyjaśnij ludziom, że przy zużyciu do 300m3/rok opłaty stałe są niewielkie, spore dopiero są przy zużyciu ponad 1200m3/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 12.05.2016 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Wyraziłem swoja opinie. Oczywiste jest ,że komuś takie warunki mogą odpowiadać . Ja nawet w mieszkaniu o powierzchni 40 m2 wykonanym z betonu ,źle się czuję . Ale ludzie mieszkają latami. Piszesz 1200 m3 / rok zaczynają się spore opłaty . Dotyczy to budynków o obciążeniu cieplnym powyżej 5 kW (CO + Woda + gotowanie). Ja się załapałem bo mam 250 m2 ( 8kW na CO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.05.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Może ktoś doradzi mi jakieś dobre rozwiązanie dla tego projektu? Przy takim koszcie podłączenia nie pakuj się absolutnie w gaz. Sam mam gaz pod planowanym domem, podłączenie pewnie nie kosztowałoby aż tyle co u Ciebie, a mimo tego po analizie zdecydowałem się na grzanie prądem. To samo z kominkiem z PW -- to są ogromne koszty (wkład, komin, instalacja z buforem), które nie mają szans na zwrot. Podobnie z "eko"grochem -- największą trutką na ludzi (a w praktyce Ciebie i Twoich bliskich) i najbardziej obsługowym i syfiącym w domu systemem (gorsze to są tylko zasypowce, aczkolwiek i przy zasypowcu potrafi być czasem czyściej w kotłowni). Pieniądze które byś przetracił na kominek i podłączenie gazu wsadź w lepsze ocieplenie i grzej prądem. Albo zostaw obecne ocieplenie (niestety na stronie z projektem nie widać jaki konkretnie był zaplanowany styro) i zainstaluj PC PW. Tylko zarówno do grzania prądem jak i PC, oraz przed ew. zmianami zleć (skoro sam nie potrafisz) OZC. To jest mizerny koszt ~300 zł a da Ci znaczne pojęcie o kosztach. Ew. zapytaj w pracowni, czy dla przedstawionych parametrów było wykonane obliczenie OZC i zażądaj takiego szczegółowego audytu gdzie będzie podane dla jakich warunków były wykonane obliczenia. Ja bym doradził jeszcze całkowitą eliminację kominów na rzecz Wentylacji Mechanicznej. Podłogówka to oczywiście podstawa komfortu i taniego ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 12.05.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Ja również polecałbym Ci pompę ciepła. Zalezy też jakie masz warunki i czy myślisz o gruntowej czy o powietrznej. Tak czy inaczej w obydwu przypadkach zalecam 100% podłogówki. Zgłoś się do projektanta już teraz, a sporo jeszcze można zaoszczędzić i pomijaniu zdębnych elementów budowlanych przy instalacji pompy ciepła. To może nieco zredukować koszty inwestycyjne. Co do pomp - polecam zapoznać się z bogatą ofertą firmy Viessmann. Mamy cała rodzinę pomp ciepła Vitocal. Co więcej, polecam nasz konfigurator: sprawdź jakie urządzenie dla ciebie wybierzemy i Ci zaproponujemy. Możesz też negocjowac cenę! KONFIGURATOR TUTAJ Jak masz jakiekolwiek pytania - służę pomocą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 13.05.2016 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Pytanie do amatorów PC. Jak długo żyje taka pompa? Pytam bo jeden z moich znajomych po kilkuletniej walce z PC renomowanej skandynawskiej firmy z wymiennikiem poziomym odpuścił temat pompy jak tylko sie gaz w okolicy pojawił. Teraz chodzi szczęśliwy bo pierwszą zimę spędził bez przymusowego palenia w kominku.Z kolei mój sąsiad wymieniał przed zimą pompę bo sądząc po odgłosach mogła by nie przeżyć sezonu grzewczego. Cena naprawy sprężarki i innych elementów była na tyle wysoka że lepiej było dołożyć do nowej pompy. Tak sobie myślę że przyłącze buduje się raz wiec inwestycję 10 tyś można wykorzystywać 50 albo i 100 lat lat. Kocioł 14kw bo taką moc zgodnie z OZC potrzebuję renomowanej marki czyli na przykład Viessmanna można kupić od jakiś 6 tyś PLNPompa NIbe F2300-14 to 35 tyś. z kolei Viessmann Vitocal 350 A 14kW to ponad 40 tyś.Roczne zapotrzebowanie mam na poziomie 15 tyś kWh wiec PC zapewniała by z grubsza 2 tyś oszczędności rocznie. Tylko co jak sie rozsypie po 10 czy 15 latach? Całe oszczędności w pi... bo trzeba szykować kolejne 40 tys na drugą pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.05.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Kocioł 14kw bo taką moc zgodnie z OZC potrzebuję renomowanej marki czyli na przykład Viessmanna można kupić od jakiś 6 tyś PLN Pompa NIbe F2300-14 to 35 tyś. z kolei Viessmann Vitocal 350 A 14kW to ponad 40 tyś. ... Roczne zapotrzebowanie mam na poziomie 15 tyś kWh . masz zapotrzebowanie 15 tys. kWh (całkiem możliwe) i obciążenie AŻ 14 kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 13.05.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 masz zapotrzebowanie 15 tys. kWh (całkiem możliwe) i obciążenie AŻ 14 kW? Bo to niemozliwe (praktycznie niemozliwe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 13.05.2016 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 masz zapotrzebowanie 15 tys. kWh (całkiem możliwe) i obciążenie AŻ 14 kW? Mea Culpa mam obciążenie projektowe 12 kW. 14 kW mi sie zakodowało bo oglądałem pisząc tego posta ulotkę Junkersa 14kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 13.05.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Pytanie do amatorów PC. Jak długo żyje taka pompa? Tak sobie myślę że przyłącze buduje się raz wiec inwestycję 10 tyś można wykorzystywać 50 albo i 100 lat lat. Kocioł 14kw bo taką moc zgodnie z OZC potrzebuję renomowanej marki czyli na przykład Viessmanna można kupić od jakiś 6 tyś PLN Pompa NIbe F2300-14 to 35 tyś. z kolei Viessmann Vitocal 350 A 14kW to ponad 40 tyś. . Witam! Co do pomp ciepła firmy Viessmann - ceny kompletnej instalacji będą zależeć od tego, jaka to pompa ciepła i jak wygląda cała instalacji - chyba że planujesz nowy dom. Jeśli chodzi o koszty eksploatacyjne pompa ciepła jest zdecydowania tańsza, a o żywotność bym się nie martwił. Rzeczywiście Twoje doświadczenia z sąsiadami nie napawają optymizmem. Polecam popytać firmy wykonawcze, np naszych partnerów o referencje, popytać użytkowników. Jeśli chodzi o dobór naszych urządzeń - polecam nasz KONFIGURATOR a o wycenę zapraszam do naszych partnerów- TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 13.05.2016 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Buduję nowy dom ze 100% podłogówki i zdecydowałem się na gaz głównie z powodu problemów z pompami u osób które znam. Znam też osoby gdzie PC działa OK ale to kilkuletnie pompy więc o ich awaryjności można by powiedzieć za kilka następnych lat. PC jest tańsza w eksploatacji to jasne, że ale poważna awaria np sprężarki potrafi wywrocic opłacalność ekonomiczna całej inwestycji. I nie pisze tu o chińskich pompach noname tylko o markowych produktach. Być może przez 10 lat jakość PC wzrosła ale jakość pomp z połowy lat 2000 nie budzi mojego zaufania na tyle bym teraz zdecydował o takim źródle ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 13.05.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Buduję nowy dom ze 100% podłogówki i zdecydowałem się na gaz głównie z powodu problemów z pompami u osób które znam. Znam też osoby gdzie PC działa OK ale to kilkuletnie pompy więc o ich awaryjności można by powiedzieć za kilka następnych lat. PC jest tańsza w eksploatacji to jasne, że ale poważna awaria np sprężarki potrafi wywrocic opłacalność ekonomiczna całej inwestycji. I nie pisze tu o chińskich pompach noname tylko o markowych produktach. Być może przez 10 lat jakość PC wzrosła ale jakość pomp z połowy lat 2000 nie budzi mojego zaufania na tyle bym teraz zdecydował o takim źródle ciepła. Ale sprężarka nie kosztuje tyle co nowa pompa jak to powyżej napisałeś! Nawet jeśli w pompie jest Copelandowy scroll, to u polskiego dilera z VAT 23% to jest koszt około 4 tys. zł. Tylko że takie sprężarki, przy takiej pracy jak do CO/CWU w domu jednorodzinnym, nie powinny się wysypać przed 20 latami (chyba że instalator spieprzy coś i będzie chodzić notorycznie w złych parametrach). Jak sypnie się coś innego, albo sprężarka nie będzie typu scroll, to kosztuje znacznie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 13.05.2016 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Już to pisałem kiedyś. Mój teść nie odzywał się do mnie gdy zamontowałem pompę ciepła. "Będziesz miał zimno, drogo a jak się zepsuje to z torbami Cię puszczą" tak mówił jeszcze 4 lata temu. W ciągu tych 4 lat 2 razy naprawiał piec gazowy i wydał ponad 4,5tys. (żeby być sprawiedliwym to napiszę, że jego piecyk ma 8 lat i jest renomowanej firmy). Oczywiście, że teraz teściu chwali sie swoim znajomym jakie to moja żona zakupiła bezobsługowe i tanie źródło ciepła...Nie piszę, że piec gazowy jest mniej awaryjny od pompy ciepła. Wszystko jest względne i sporo zależy od firmy, montażu i szczęścia. Faktem jest natomiast, że jakbym nie liczył to pompa w moim przypadku wyjdzie zdecydowanie taniej niż gaz. Licząc inwestycję i eksploatację to pompa wyjdzie mnie zdecydowanie taniej. Co do niezadowolonych użytkowników to nie spotkałem żadnego wśród znajomych ale mogę uwierzyć, że jakaś firma spartoliła inwestycję, choć zazwyczaj złe opinie wystawiają ludzie, którzy pompy nie widzieli na oczy, instalatorzy kotłów stałopalnych oraz ludzie zawistni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.05.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Już to pisałem kiedyś. Mój teść nie odzywał się do mnie gdy zamontowałem pompę ciepła. "Będziesz miał zimno, drogo a jak się zepsuje to z torbami Cię puszczą" tak mówił jeszcze 4 lata temu. W ciągu tych 4 lat 2 razy naprawiał piec gazowy i wydał ponad 4,5tys. (żeby być sprawiedliwym to napiszę, że jego piecyk ma 8 lat i jest renomowanej firmy). Oczywiście, że teraz teściu chwali sie swoim znajomym jakie to moja żona zakupiła bezobsługowe i tanie źródło ciepła... Nie piszę, że piec gazowy jest mniej awaryjny od pompy ciepła. Wszystko jest względne i sporo zależy od firmy, montażu i szczęścia. Faktem jest natomiast, że jakbym nie liczył to pompa w moim przypadku wyjdzie zdecydowanie taniej niż gaz. Licząc inwestycję i eksploatację to pompa wyjdzie mnie zdecydowanie taniej. Co do niezadowolonych użytkowników to nie spotkałem żadnego wśród znajomych ale mogę uwierzyć, że jakaś firma spartoliła inwestycję, choć zazwyczaj złe opinie wystawiają ludzie, którzy pompy nie widzieli na oczy, instalatorzy kotłów stałopalnych oraz ludzie zawistni. Wiele osób musi się do tej technologii przekonać, albo własnie zobaczyć jak ona działa, bo trudno im uwierzyć w to, że np zimnym powietrzem można grzać. Ale takim urządzeniom ufa dzisiaj coraz więcej Polaków. Pracują one nie tylko w naszym klimacie ale w dużo bardziej wymagających warunkach jak np skandynawia. Taka inwestycja jednak nie wybacza błędów i dobrze zauważyłeś, że jakość wykonania jest bardzo istotna. Ważne jest więc zaufanie do firmy wykonawczej, sprawdzenie jej referencji, poczytanie rzetelnych opini o urządzeniu lbu zapytanie osoby, która ma takie u siebie. Wiele osób pod kątem takich inwestycji patrzy jedynie na koszty inwestycyjne - błąd. Korzyści z pomp ciepła jest wiele więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts