matlacz 27.11.2016 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Hej hej hej Wam wszystkim. Weekend minął więc czas pochwalić się co cię działo Wczoraj tj. sobota pobudka 6.00 szybkie śniadanko i na budowę, po drodze odbiór pistoletu do gwoździ i 15 kg magazynków Przyjechała pomoc w postaci mojego taty oraz 3 kolegów i na dach. Tak naprawdę zanim się rozstawiliśmy była 8.30 Boazeria zrobiona w minioną środę z przodu i tyłu wiec zostało tylko na szczytach. Musiałem dokupić 12m2 bo z wyliczeń zabrakło by 10m2 (2m2 to zapas). Deski, papa, kontr łaty na gore i jazda. Walczyliśmy dzielnie do 16.30 czyli aż było cokolwiek widać, a oto efekty: Trochę od środka: No i niestety zabrakło może 1h na dokończenie 2-3 rzędów desek i rozłożenie 1 roki papy Ale spoko jutro o 14.00 mam wolne więc lece dokończyć dzisiaj (niedziela) dałem sobie spokój. W sumie pierwsza wolna niedziela od dość dawna. Oficjalnie mogę napisać że sezon 2016 zakończony. Nie oficjalnie jeszcze ten kawałek został do zrobienia, zatkanie okien, prowizoryczne drzwi do garażu oraz schody na pięterko są w planach tego roku. Później planuje odpoczywać, ale znając mnie będę tam co sobote i coś kombinował. Zapraszam do komentowania i udzielania się Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 27.11.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Zostaw kalenicę otwartą. Zakryj ja membraną wysokoparoprzepuszczalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 27.11.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Świetnie masz. Twój stan to był mój plan na zimę, ale niestety jestem jeszcze w lesie. Jaki masz pomysł na zatkanie okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 28.11.2016 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2016 (edytowane) Zostaw kalenicę otwartą. Zakryj ja membraną wysokoparoprzepuszczalna Tak też będzie Nie sprecyzowałem. Świetnie masz. Twój stan to był mój plan na zimę, ale niestety jestem jeszcze w lesie. Jaki masz pomysł na zatkanie okien? Powodzenia jeszcze trochę czasu masz. Ja bardzo goniłem z pracą żeby zrobić to co zaplanowałem. Co do okien wstawię palety i zszywaczem przyczepię filie z małymi dziurami żeby nie wiało za dużo ale też żeby trochę powietrza przechodziło. Desek mi szkoda poza tym nie zostało ich za dużo. Edytowane 28 Listopada 2016 przez matlacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 29.11.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2016 No własnie mi desek też szkoda, bo planuję wykorzystac na deskowanie dachu, więc nie moge nimi zabijać okien, dopóki nie wiem ile mi zostanie. Mam ten malutki plusik, że jest u mnie strop ze skosami, więc na głowe bezpośrednio nie pada, ale wiadomo lepiej jakby było przykryte deskowaniem i choćby sama folia na to na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 22.12.2016 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Cześć. Kilka pytań Co najpierw hydraulik czy tynki? Nie wiem czy dobrze ale jakoś sobie ubzdurałem że najpierw hydraulik żeby później nie kuć w ścianie z tynkami Ale ktoś mądry mi powiedział że najpierw tynki, ale co jak mi hydraulik będzie robił piony i poproszę by trochę schował rury w ścianie? pytanie nr. 2 Działówki chyba lepiej z suportexu ? Szybciej czyściej, taniej? Co sądzicie? Mam mieszane uczucia bo chyba wolał bym mieć cały dom z 1 rodzaju materiałów. pytanie 3 Kierownik budowy, jak zmienić co się z tym wiąze? Dodatkowe koszty? Co do aktualności, posprzątałem budowę zatkałem okna i wszelkie otwory, skonstruowałem tymczasowe schody. Muszę jeszcze zrobić drzwi do kotłowni na zawiasach i zamek zeby jakoś wchodzić do środka. Fotki postaram się dzisiaj wrzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 22.12.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 1. Jezeli rury beda prowadzone po podlodze to po tynkach. Bo tak to beda po nich chodzic i poniszcza. Pozniej niestety trzeba kuc i zalepiac. Ale podejscia sa albo za szafkami w kuchni albo pod plytkami w lazience, wiec zalepiasz i ewentualnie troche gladzi w kuchni. Pod plytki nie musi byc ladnie. 2. Caly dom masz z silikatu to tym bardziej bym robil dzialowki z silikatu. Troche ciezej i wolniej ale wg mnienjest spora roznica w przenoszeniu halasow. Mieszkalem troche w domu z dzialowkami z BK i dlatego u siebie bez wahania zrobilem silikaty i nie zaluje. 3. Zmienic w urzedzie jakims wnioskiem chyba. Koszt raczej zaden, moze byc drozej jak nowy bedzie drozszy niz stary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 22.12.2016 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Dzięki za odpowiedź ale dom mam z pustaku ceramicznego robena dlatego sie waham czy użyć silikatu czy może ceramiki jak nośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 22.12.2016 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Ja budowałem ściany konstrukcyjne z BK natomiast wewnętrzne z silikatów i tak samo jak Sebcio55 bardzo sobie chwalę ten wybór.W kwestii akustyki BK nie ma porównania z silikatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 22.12.2016 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Sorry ale podejrzalem tylko ostatnie Twoje zdjecie i wydawalo mi sie widze biale bloczki silikatowe teraz powiekszylem i to wcale nir jest bialy ;p Co nie zmienia faktu ze i tak robilbym na Twoim miejscu dzialowki z silikatow. Pamietaj tylko potem o siatce pod tynk w miejscu laczenia roznych materialow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 15.01.2017 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Witam. Mały raport co się dzieje na mojej budowie. Choć dużo się nie dzieje Okna zamówione, 6 tygodni oczekiwania, no więc czekamy Między czasie tnę i układam stemple Będą na ZAŚ do kominka. Budowa posprzątana wszystko poukładane itp. więc pozostaje tylko snuć plany do czasu aż zrobi się cieplej. W związku z tym mam kilka pytań Może ktoś poradzi. Pierwsze co muszę podmurować cegłą pełna na 1 warstwę okna. Nie wiem czy zdążę (pogoda jest jaka jest) zrobić to przed montażem okna ale myślę że można to też wymurować po zamontowaniu okien. Ścianki działowe na dole będą (za namową kolegów wyżej) z bloczków silikatowych 12cm a na poddaszu 6 cm. Pytanie moje brzmi jak łączyć działówki z nośnymi? Lepiej dziury i wkładać druty? czy kupić na kołki? Zmienił mi się kierownik budowy (poprzedniemu się zmarło, niech mu ziemia lekką będzie) wg. nowego pod silikaty muszę wtopić w zaprawę 2 druty żeby strop wytrzymał. Robił ktoś z Was coś takiego? Chcę międzyczasie docieplić murłat, czy styropian gdy dotnę na wysokość i skoś desek na dachu (od zewnątrz) trzeba go na coś wlepić np. klej czy pianka? Czy po prosty na ciasno go tam wcisnąć? później od góry i wewnątrz będzie wata. Na tą chwile chyba wszystko, jak sobie coś przypomnę napiszę Oczywiście w planach wiosennych jest dokończenie komina ocieplenie go i tynk oraz opierzenie by był już na gotowo, zamontowanie jakiś tymczasowych drzwi od kotłowni, wspomniane ścianki działowe oraz elektryka. Co dalej zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 17.01.2017 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Nie wiem o co chodzi z tym zbrojeniem pod działówki. Inni mopcowali działóki do nośnych używając zagietych wieszaków od sufitów podwieszanych co 3cią warstwę. Ja mam nośne z BK i w miejscach gdzie na styku nośnej i działówki wypadała połówka silki było taki U - wkręcałem dwa wkręty w nośną z łbami wystającymi w te U i zalewałem tam trochę zaprawy. Tak co którąś warstwę. Nie wiem jak będziesz miał z montażem puszek w takich cienkich działowych 6cm. Chyba, że wiercić na wylot i z jednej strony tylko tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 18.01.2017 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 kurcze co do tych puszek nie pomyślałem :/ Sytuacja wygląda tak, chciałem ściany 12 cm ale "nowy kiero" którego jeszcze nie przyklepałem, po oględzinach stwierdził ze wg. projektu jeśli chce ściany z 12cm musiałem dać podwójne belki zbrojone na stropie w miejscach gdzie będą ściany na poddaszu. Nie dałem podwójnych więc max to 6 cm pod warunkiem że w 1 warstwę zaprawy pod pustaki wtopie 2 druty jako zbrojenie. Jako że uparłem się na silikaty nie na k-g jestem w kropce co robić. Teraz jeszcze doszły te puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.01.2017 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Puszka zwykła ma chyba 4 cm głębokości z czego na 3 musisz mieć dziurę bo jeszcze tynk dochodzi.Dasz radę. pogłębianych puszek nie musisz mieć jeśli nie będziesz kombinował z instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 18.01.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Spokojnie puszka w 6cm. się zmieści . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 18.01.2017 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Dzieki trochę mnie uspokoiliście. A jak z tym dociepleniem murłaty? Jak to robiliście, Wie ktoś jak styropian osadzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 18.01.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Zobacz u mnie Aiki opisał jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 19.01.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Zmieści się, ale podczas wiercenia pod puszkę i wybijania, będzie się pewnie przebijać na wylot. Nie jest to jakąś tragedią, bo przy tynkowaniu się zalepi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 20.01.2017 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Dzięki za odpowiedzi.Dobra robię z 6cm silikatu z puszkami będzie co ma być. Zastanawia mnie czy faktycznie potrzebne są te druty pod te działówki na poddaszu, kurde w końcu strop teriva i kupa betony zebra rozdzielcze, belki zbrojone wszystko robione z dbałością o szczegóły. Może ten kierownik jakiś przewrażliwiony. Co sądzicie o płytach k-g zamiast tynków? Robiłem to już wiele razy i w obecnym mieszkaniu mam 2 pomieszczenia zrobione z płyt, plus kilka razy robiłem tak remonty w starych kamienicach. Zastanawiam się czy nie obłożyć całego domu płytami na bardzo cienką warstwę kleju do płyt tak by tylko kable sie mieściły. Oszczędność bardzo duża plus za robociznę nie zapłacę, gipsowanie tylko łączeń a nie cała ściana. kuszące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 20.01.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) Ja będę robił gk na ścianach. Aiki juz jakiś czas eksploatuje to może coś więcej napisać czy drugi raz też by się zdecydował. edit:Kable raczej będę wpuszczał w bruzdy/kanały w silce. Rozważałem nawet puszczenie tych od gniazdek po podłodze w rogu. Tzn płytę gk przyklejam 1cm od podłogi i robi się tam szczelina na kabel.Jeszcze nie zdecydowałem czy na klej czy pianę. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez Daniellos_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts