JD1719512917 02.03.2017 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Hej. Zajrzałem do projektu, przerobiłem go kilka razy (mimo że wcześniej też kilka razy studiowałem) i zauważyłem 1 zdanie w którym jest napisane że jesli ścianki działowe mają być 12 cm należy położyć w ich miejscach podwójne belki stropowe. Na rzutach i w opisie stropu ani słowa o tym tylko w ogólnym opisie budowy na pierwszych 2 stronach Trudno mój błąd, kupie druty i położę jak każe kierownik. We wtorek dojechały okna Panowie cały dzień się męczyli i skończyli po 11 godzinach Zdjęcia jutro lub w sobotę. Są super to naprawdę chyba największe wydarzenie zaraz obok dachu i scian W sobotę będę konstruował ścianki działowe, Położyłem już pierwszą warstwę silikatów na zaprawę teraz polecę na klej. PYTANIE: Jak połączyć działówki z ścianami z ceramiki? wiercic dziury w ceramice i wkładać druty? Może jakieś płaskowniki/kontowniki w kształcie L ? Jak wy to robiliście ? Nie tylko twój ale też KB, jak dopuścił strop do betonowania niezgodnie z projektem. W projekcie jest rozrysowany układ belek, jest w opisie jak postępować gdy ściana działowa jest równoległa do belek i stoi bezpośrednio nad pustakiem stropowym. Druga sprawa masz sporą rozpiętość stropu więc powinien odwrotną strzałkę ugięcia, inaczej będzie ci się mocno uginał. Jak ścianki robisz z silki i ogrzewanie podłogowe niech ci KB przeliczy obciążenia stałe dla stropu bo ci się ścianki cały czas będą rysowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peta 02.03.2017 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Do łączenia ścian możesz zastosować np takie łączniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 03.03.2017 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Na rzucie stropu i w opisie ani słowa Jest tak jak mówiłem 1 zdanie w ogólnym opisie konstrukcji. Kierownika już nie scigne za to bo jak pisałem musiałem zabrać innego bo poprzedni nagle biedak zmarł. Na szczęście nie robię podłogówki. Nie zgodze się na płytę k-g bo nie chce tego gówna nic powiesić, słabe wygłuszenie, dzieciaki pukną zabawką i dziura. Peta dzieki podskoczę dzisiaj do hurtowni i zapytam o coś podobnego. Niestety hurtownie w moim mieście maja straszą obsługę, nic nie doradzą wręcz są oburzeni ze przyszedłeś, ostatni chciałem 4 worki gotowej zaprawy do murowania. Pani pyta mi się na to jaka? No to powtarzam gotowa zaprawa do murowania, - Jakiej firmy mam kilka, - A jakie macie firmy, - nie wiem muszę sprawdzić, ręce załamywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 03.03.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 PYTANIE: Jak połączyć działówki z ścianami z ceramiki? Silike masz z Xelli? Ja wkręcałem wkręty w przylegającą ściane w miejscu gdzie silka wypadała tą przeciąta stroną i w tą dziurę powstałą po przecięciu z wystającymi do jej wnętrza kołkami wrzucałem trochę zaprawy. Robiłem tak co kilka warstw. Wydawało mi się znacznie stabilniejsze od blaszek. No i w przypadku klejenia napianę gdzie trzebaby podkuwać pustak w miejscu blaszki to było mniej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 03.03.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 To może nowe płyty habito od rigipsa ? Podobno są super ekstra poczytać możesz tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 06.03.2017 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Witam. Jak obiecywałem wstawiam kilka zdjęć okien i domu robionych prze moją żonkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 06.03.2017 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Co do sobotnich prac, wykonałem ścianki działowe między kotłownią a garażem oraz kuchnia korytarz i łazienka korytarz na wysokość 5 pustaków. Wszystko na klej pierwsza warstwa na ślepej na zaprawę. co 2 warstwę kleju dawałem druty w ścianę nośną. 2 ujęcia od środka, tutaj kuchnia korytarz z łazienką Tutaj schody Dość stromę ale lepsze to od drabiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 25.04.2017 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Dzień dobry. Troszkę zaniedbałem forum, ponieważ strasznie mało mam czasu Z rzeczy bieżących, wymurowałem ścianki działowe na parterze, oraz jestem w trakcie murowania działówek na poddaszu, z tym że tam murowane będą tylko te od łazienki reszta będzie z profili i płyt k-g. Postawiłem do końca komin, został otynkowany przeze mnie i wykończony, czekam na cieślę który pomagał stawiać dach, ma zabezpieczyć komin żeby już nie kapało. Mam umówionego elektryka na środę, mam z nim wszytsko dogadać i od poniedziałku prawdopodobnie zacznie kłaść wszystko na parterze oraz przeciągnie kable na poddasze, za 2 tyg. wchodzi hydraulik który ma wszystko powyciagać przyszykowac do podłogówki, powieszenia grzejników itp. Tak bym mógł wylać posadzkę za jakiś miesiąc. Więc wszystko nabrało tępa. Co chwile coś do załatwiania plus KB co chwile coś dokłada Ciągle waham się nad tymi płytami K-G na ściany zamiast tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 26.05.2017 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Ok mam chwile więc coś dopiszę Jak wspominałem ścianki działowe na dole są gotowe, do góry wymurowałem działówki łazienki, fotki zrobione w trakcie: [ATTACH=CONFIG]389942[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]389943[/ATTACH] Przyszedł elektryk i zaczął kłaść kable Międzyczasie podłączyli mi prąd i mogę już korzystać z gniazdka a nie z agregatu [ATTACH=CONFIG]389944[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]389945[/ATTACH] Jutro zrobię aktualne fotki ścian an parterze i tej łazienki na pietrze to wrzucę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 08.07.2018 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 Witam. Jak idą pracę na budowie? Zastanawiam się nad takim samym projektem domu. Jakie wprowadziłeś zmiany? Co byś zmienił teraz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 08.07.2018 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2018 No musi już mieszkać i się nie chwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 29.10.2018 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 WitamZ braku czasu zaprzestałem wrzucać zdjęcia. Nie nie mieszkam idzie bardzo powoli ponieważ wszystko robię sam.Na dzień dzisiejszy mam ukończona elektrykę, hydraulikę posadzki oraz tynki na dole. Drzwi zewnętrzne, bramę.Na poddaszu mam ściany działowe z profili i płyt OSB, skosy i kolankową obłożyłem boazerią, cała góra ocieplona. Więc zostały drzwi wewnętrzne podłogi płyty k-g, gipsowanie ścian na dole i sufitu, piec, (grzejniki już są) Kuchnia, łazienki acha i sufit podwieszany na poddaszu. Co do zmian podniesienie kolankowej o 50 cm, niema ścian na korytarzu na poddaszu będzie barierka z 2 stron, 1 łazienka na górze (większa sypialnia) dół nie mam drzwi (wnęki) w korytarzu, w kotłowni mam drzwi zamiast okna. Co bym jeszcze zmienił? Może większy otwór miedzy kuchnią i salonem (ale nie całkiem otwarta kuchnia) oraz drzwi do kotłowni dał bym bliżej narożnika (teraz mam na środku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts