Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom z119 Budowa samemu

Recommended Posts

Płyty fajne są.

Jedyny minus to taki, że robisz to sam a tynki byś zlecił.

Koszty bez porównania. Na poddasze na razie zakupiłem 40 płyt dużych i 8 worków kleju gipsowego.

Do tego jeszcze flizelina i taśmy narożne papierowe i masy do spoinowania. Chyba się zmieściłem w 1000-1200.

• Odpowiedzi 231
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sufity bym zlecił, nie mam zamiaru dawać płyt na sufity więc tam tynk, co do pękania jak dasz siatkę i to co pisze aiki przylepiasz na pustaki nie będzie pękać.

Co do minusa ze sam będę to robił dla mnie to plus ;)

Jedyne co się boje to uszkodzenia "mechaniczne" jak dziecko mi walnie w sciane i płyta pęknie czy zrobi się wgniecenie będzie trochę roboty żeby to naprawić :) Na tynkach wystarczyło by pacnąć gipsem i przemalować a z płytą może być różnie. Co do jakiś półek czy czegoś podobnego nie będzie problemu dłuższy kołek i się będzie trzymać.

Edytowane przez matlacz

A jak to wychodzi cenowo? Zlecenie ekipę tynków a robienie samemu gk? Mamy w firmie fachowca, co lata robił wykończeniówkę w Francji i raz dwa zrobił całe zaplecze (3 pomieszczenia: ogólne do posiedzenia z kominkiem z nawiewem, kibelek - sam wypłytkował i zrobił hydraulikę, i przebieralnie). Na pewno miałby mi kto pokazać, a pewnie i sporo pomóc. Da się to robić w zimie? Czy nie ten tego dla kleju?

Ciężko powiedzieć cenowo, pewnie każdy rejon inaczej. U mnie cena za tynk mechaniczny z materiałem 20-30 zł za m2. Płyty wyjdą dużo taniej jedna pyta 2,6x1,2 w granicach 15-20 zł. czyli np. ściana 2,6x40=104m2 po najniższych cenach 2080 zł tynki, płyty 510 zł plus klej do płyt jakieś 6 worków po 15 zł 90 zł czyli cena za płyty jakieś 600 zł.

Zimą bym nie robił, musi być w pomieszczeniu plus a najlepiej na zewnątrz też otwierasz okna i sie wietrzy szybciej schnie. Nie próbowałem zimą na budowie w domu ogrzewanym tak, ale nie pokusił bym się na zimnej budowie kleić płyt.

Kuźwa niby zima niby sklepy/hurtownie z oknami nie maja pracy. A na przyjazd jednego do wymiarów czekałem tydzień plus 5 dni na wycenę, okazało się po tym czasie ze okna wyjdą 2 tyś więcej niż pierwsza wycena, dlaczego ? Pan powiedział że niestety nie może jednak zrobić promocji co wcześniej obiecał :wtf:

Dzwonie do 2 punktu który robił mi wstępną wycenę, rozmawiam z Panem czy w ciągu 2 dni przyjadą wymierzyć do podania ostatecznej ceny bo chce u nich zamówić, tak tak będziemy dzwonić jutro rano. Mineły 3 dni.

Tak ciężko zamówić okna? Kur... przecież chce zapłacić za nie jakieś 13 tyś. to nie mało poza tym takie ceny mi podali w 1 wycenie, chce im dać zarobić a widać mają wszystko w dup... :(

Często jest ich takie podejście: "nie Ty to następny kupi"

... a jak tak kilka razy z rzędu jeden z drugim klientem pójdzie do innej firmy, gdzie i nawet 10% więcej zapłaci ale sprzedawca będzie wokół klienta biegał, skakał, dogadzał to nagle zauważą, że nie mają klientów :D

PS. 13 tys za okna to wcale nie tak dużo niestety :(

Nie co większa chatka, kilka sporych okien i w 30 ciężko się zmieścić (znam z autopsji). Nie liczę okien dachowych. U mnie tych drugich jest właśnie 8 gdzie pewnie za sztukę będzie trzeba zapłacić ok 2tys jak nie 3tys wiec wyjdzie za same dachowe 16-24 tys :( i to oczywiście nie żadne "pasywne" bo wtedy cena jeszcze razy 2.

Zdaje sobie sprawę że to nie 30 tyś. ale tyle mi wyliczył a nawet mniej bo 12 tyś. przygotowałem się na 13 a on do mnie że 15 tys. jakiś debil....

Następny z tym mierzeniem, nie rozumiem nie ten klient to następny??? Fakt lepiej olać i zarobić na co piątym.

Okien dachowych też na razie nie liczę i nie myślę :)

Co do takiej ceny nie wiem mam 9 okien w tym 1 przesuwne tarasowe dość duże. Powiem tylko że sąsiad rok temu w tym samym czasie zamawiał i montował 13 okien mniej więcej podobnych do moich tyle ze 4 sztuki więcej i też takie duże tarasowe, zapłacił 13 tys. razem z silniczkami :bash:

Ja nie liczę silników bo nie chce. Wiem że ceny się mogły zmienić, dlatego nastawiłem się na 13 tyś. Po prostu mam wrażenie że z tą moją budową ciągle pod wiatr nic normalnie nie może się dziać.

Nie rozumiem po prostu...

ciągle pod wiatr nic normalnie nie może się dziać.

Nie wiem czy to Cię pocieszy, ale nie jesteś sam. Klasyka gatunku. Mało kto nie ma pod wiatr. Jakbyś miał tak (strzelam) z 600-800 tyś zł i zlecił cała robotę deweloperowi to byś nie miał pod wiatr :D Mógłbyś mieć wszystko w dupie.

PS. Nie wiem czy patrzyłeś w mój dziennik, opisywałem w nim sytuację jak zasrane wandale zniszczyli mi wytyczenie domu... Jeszcze zanim cokolwiek znacznego wymurowałem :( Na początku budowy i już też mam pod wiatr - staram się być optymistą bo to dopiero początek a Ty już o oknach tutaj... niedługo z górki poleci :)

Prawda jest taka, że często trzeba się prosić, żeby coś sprzedali. To jest niesamowite. Jak ten rynek funkcjonuje? Jak to jest, że takie firmy się utrzymują? Zastanawiem się wtedy czy szefowie tych firm mają świadomość, że klienci są olewani...? Takie tam retoryczne rozważania....

Apropos okien - jak ze względu na budżet mojego bieda-domku zrezygnowałem z przesuwnych. Podzielę okno 4m i lewa połowa to 2mfix, a prawa to dwuskrzydłowe z ruchomym słupikiem, gdybym chciał jakiś stół na taras wynieść czy coś... Najlepszą ofertę na 21m2 okien Veka SL82 dostałem na 9tyś (Uw w okolicach 0,75) co wydaje się niezłą ceną. Wiem, że okna biorą stąd http://www.witraz.eu/kontakt/dzial-sprzedazy.html. Może zadzwoń do PH i zapytaj czy mają dealera w Twojej okolicy. Na stronie jest też cennik okien i od niego mój okniarz odejmował 40% rabatu i dodawał 8% vat.

Średnia ofert jakie dostałem była o 10% wyższa.

Zdaje sobie sprawę że to nie 30 tyś. ale tyle mi wyliczył a nawet mniej bo 12 tyś. przygotowałem się na 13 a on do mnie że 15 tys. jakiś debil....

Następny z tym mierzeniem, nie rozumiem nie ten klient to następny??? Fakt lepiej olać i zarobić na co piątym.

Okien dachowych też na razie nie liczę i nie myślę :)

Co do takiej ceny nie wiem mam 9 okien w tym 1 przesuwne tarasowe dość duże. Powiem tylko że sąsiad rok temu w tym samym czasie zamawiał i montował 13 okien mniej więcej podobnych do moich tyle ze 4 sztuki więcej i też takie duże tarasowe, zapłacił 13 tys. razem z silniczkami :bash:

Ja nie liczę silników bo nie chce. Wiem że ceny się mogły zmienić, dlatego nastawiłem się na 13 tyś. Po prostu mam wrażenie że z tą moją budową ciągle pod wiatr nic normalnie nie może się dziać.

Nie rozumiem po prostu...

popieram przedmówcę :D

samorobom ciężko czasami idzie - a nawet w większości.

Ale trzeba się wzajemnie pocieszać, mogło być przeca gorzej :p

Nerwów niestety nic nie zwróci ale z upływem czasu i się trochę rozjaśnia i człowiek nabiera dystansu do wszystkiego.

Dziękuje za pocieszenie :)

PS. Nie wiem czy patrzyłeś w mój dziennik, opisywałem w nim sytuację jak zasrane wandale zniszczyli mi wytyczenie domu... Jeszcze zanim cokolwiek znacznego wymurowałem :(

Też miałem pod górkę od samego początku :)

Fundament co prawda wykopałem i zalałem sam bez problemów ale np. murowanie bloczków już się zaczynało :) Murarze się wypieli... a szkoda gadać na każdym etapie problemy np. zapłaciłem za cegłę a koleś chciał mi przywozić po 2 palety raz na miesiąc a kasa już zapłacona. Można by długo wymienić.

Daniellos_

Nie wiem jak u Was ale ja rozmawiałem w 2 miejscach z samymi szefami i mnie tak olali :(

Wiem że jak już to pozałatwiam i przebrnę przez to będę się z tego śmiał ale na tą chwile dziwie się tym ludziom bardzo

Ta Twoja wycena zawiera już rolety? To trochę zmieniało by postać rzeczy. choć parametry okien raczej przeciętne i nie orientowalem się ile takie kosztują. Jednakże na szacunkową wycenę rolet dla moich okiem to usłyszałem canę bliską równowartości samych okien :S

@mather_nature - dlaczego zezygnowalas z suwanki?

• 3 weeks później...

Hej.

Muszę coś napisać bo pewnie spadłem na 3 stronę lub dalej :)

Okna w końcu zamówione, już w sumie 2 tygodnie minęły a Pan mówił ze 3-4 będę czekał zależy od pogody. Narazie ciągle -10 st. C nadzieli na poprawe brak. Więc czekam.

Na budowie jak narazie postępów brak, może poza tym że zatkałem dziury styropianem i pianką między deskami dachu a ścianką kolankową. Pewnie w ciągu 2 tyg. przywiozę pustaki suportex na działówki i zacznę sobie wnosić na górę bo narazie o murowaniu mogę pomarzyć.