Przemek Kardyś 07.05.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2016 (edytowane) Taniej mnie wyszło samemu niż ekipie płacić, ale można pewnie jeszcze taniej. Ja jestem leniwym samorobem. Ekipa chciala min. 10 tyś, więc kilka słówek za zaprawę warte jest oszczedzenia zdrowia. Na zaprawę budowalem pierwszą warstwę. Masakra. Dzisiaj caly dom bym z puszki murował. Sorry, ale się nie opłaca na zaprawę klasyczną. Edytowane 7 Maja 2016 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.05.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Nie wiem czy dobrze robię ale mam małą betoniarke chyba 100l wyrabia na raz 1 taczke średniej wielkości. Wrzucam tam pół worka cementu 1 sipe wapna, 12 sip dość dużych piasku Plus woda. Wygląda to dobrze ale czy nie za mało cementu daje? Podałem wcześniej link do forum ze składem zaprawy. Pół worka nic nie mówi. Są różne worki. W recepturze masz jak byk napisane na łopaty. Wapno teoretycznie powinieneś gasić, ale nie musisz. Później zależy od piasku jaki masz do murowania. Może być, że musisz dać więcej cementu. Szkoda że nie zainteresowałeś się przed zakupem pustaków. Dołożyłeś sobie dużo roboty przez murowanie na zaprawę. Ja zmieściłem się w 45 workach kleju, w tym ścianki działowe murowane także na spoinę pionową. Piwnica na zwykłą zaprawę. Parter, poddasze i ściany sztytowe z silikatów. Edytowane 8 Maja 2016 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.05.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Nikt już Ci tu nie odpowie bo teraz zajmują się duperelami typu włącznik, przełącznik i kabelek. Już to z budowaniem niewiele ma wspólnego. Przestałem zadawać pytania tutaj bo i tak nikt mi nie odpowie. Wszyscy tylko jakieś kabelki itp. Ja to rozumiem ale czasem uprzejmie byłoby doradzić komuś. Coś w tym jest. Ostatnio pytałem o tynkowanie tynkiem gipsowym maszynowym ręcznie. Jedna firma mi odradziła, dodali że mam goldbandem (przeszło 50% droższy) robić jeśli mam dużo czasu, Taki odzew. A ja lecę powoli w soboty po 2 ściany. Idzie bardzo ładnie, a miało nie iść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.05.2016 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Jak się nigdy tym nie robiło to jak można odpowiadać?Tu samoroby robimy coś raz i koniec i pewnie nikt nie tynkował maszynowym ręcznie jak i zaprawe robił na oko jak ja i tylko do fundamentów więc nie maco się spinać.Pytania takie to raczej na forum w odpowiednim dziale.Jak przejrzycie posty samorobów to zobaczycie, że nie ograniczają się wyłącznie do tego działu ale też pytaj w działach tematycznych.Poza tym z własnego doświadczenia to jeśli potrzebuję jakiejś informacji to szukam czasami po kilka dni zanim znajdę odpowiedź.Zapytać owszem można ale jeśli się nie dostanie odpowiedzi - no trudno widać nikt z samorobów tego nie przerabiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 08.05.2016 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) Cześć, Wam. Ale się rozpisaliście, pytałem bo nie jestem pewien czy dobrze, jeśli ktoś zna odpowiedz może jej udzielić jeśli nie to trudno. Dawałem na oko żeby nie było za żółte ale i nie za zielono/grafitowe, myślę że dobrze Co do wybranego materiału. Chciałem ceramikę bo jakoś do tych wapienno piaskowych silikatów nie mam przekonania ani do innych "wymysłów" zarówno ceramika jak i zaprawa tradycyjna przekonuje mnie bo tak się buduje od bardzo dawna i jest oki (każdy ma swój wybór nikomu nic nie narzucam). Inna historia, że murować nie miałem sam tylko chciałem murarzy ale wyszło jak wyszło. Nie chce rozdrapywać co jest, było by lub dlaczego jest lepsze czy też nie. Każdy wybrał co chciał Panowie i Panie dzisiaj również murowałem niestety nie zrobiłem zdjęć (zapomniałem przyznaje się), ale za to pokażę wam zdjęcia z wczoraj No więc wyciągnąłem 3 narożniki na wysokość 5 pustaków, 4 narożnik niestety tylko na 3 sztuki. Tutaj na górze piasku mój pierworodny sobie siedzi Tutaj widać po prawej nie skończony narożnik (już mi się nie chciało) Jutro wrzucę zdjęcia tego co dzisiaj wrzuciłem. Edytowane 8 Maja 2016 przez matlacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.05.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Jak się nigdy tym nie robiło to jak można odpowiadać? Tu samoroby robimy coś raz i koniec i pewnie nikt nie tynkował maszynowym ręcznie jak i zaprawe robił na oko jak ja i tylko do fundamentów więc nie ma co się spinać. Pytania takie to raczej na forum w odpowiednim dziale. Jak przejrzycie posty samorobów to zobaczycie, że nie ograniczają się wyłącznie do tego działu ale też pytaj w działach tematycznych. Poza tym z własnego doświadczenia to jeśli potrzebuję jakiejś informacji to szukam czasami po kilka dni zanim znajdę odpowiedź. Zapytać owszem można ale jeśli się nie dostanie odpowiedzi - no trudno widać nikt z samorobów tego nie przerabiał. Jak nikt nie robi? Robią CW maszynowe ręcznie. Sam zrobiłem piwnicę maszynowym CW. Gipsowym maszynowym robi się znacznie lżej. Gdybym to wiedział, piwnicę także bym zrobił gipsowym. Goldband jest tynkiem do nakładania ręcznego. Tylko cena powala. A schnięcie maszynowego na ścianie, nie ma problemu. Spokojnie robie pasy 2 metrowe i nie widać różnicy pomiędzy nakładaniem po końcowej obróbce. Trochę zaśmiecam wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.05.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Trochę grubo zaprawy masz pomiędzy pustakami.Szczególnie widać to na pierwszej fotce pod najwyższym pustakiem.To z obserwacji na budowach i ze zdjęć z forum.Później będziesz musiał lecieć tak grubo zaprawą na całym rzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 08.05.2016 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Trochę grubo zaprawy masz pomiędzy pustakami. Szczególnie widać to na pierwszej fotce pod najwyższym pustakiem. To z obserwacji na budowach i ze zdjęć z forum. Później będziesz musiał lecieć tak grubo zaprawą na całym rzędzie. Tak ten jeden na samej górze jakoś tak mi wyszedł i chyba go odkuje i położę nowy. reszta jest oki około 1 cm a można nawet 1,5 cm dawac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.05.2016 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Jak nikt nie robi? Robią CW maszynowe ręcznie. Sam zrobiłem piwnicę maszynowym CW. Gipsowym maszynowym robi się znacznie lżej. Gdybym to wiedział, piwnicę także bym zrobił gipsowym. Goldband jest tynkiem do nakładania ręcznego. Tylko cena powala. A schnięcie maszynowego na ścianie, nie ma problemu. Spokojnie robie pasy 2 metrowe i nie widać różnicy pomiędzy nakładaniem po końcowej obróbce. Trochę zaśmiecam wątek Piwnicę i łazienki z zasady sie nie robi gipsowym - bo wilgoc i brak wapna - wiec dobrze zrobiles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.05.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Nikt już Ci tu nie odpowie bo teraz zajmują się duperelami typu włącznik, przełącznik i kabelek. Już to z budowaniem niewiele ma wspólnego. Przestałem zadawać pytania tutaj bo i tak nikt mi nie odpowie. Wszyscy tylko jakieś kabelki itp. Ja to rozumiem ale czasem uprzejmie byłoby doradzić komuś. No musiałem to napisać a teraz do rzeczy: Małą tą taczkę masz coś. Wsypuj cały worek i 20 łopat piasku. Wyjdzie cała taczka pełna. powodzenia MeArek w gwoli wyjasnienia - na jakiej zasadzie wymysliłeś ze my mamy Tobie pomagać ??? - my na forum sie lansujemy i leczymy swoje Ego. Na dodatek jeszcze źle zacząłeś - najpierw musisz zrobic 500 wejść na nasze watki i kliknąć na 5 gwiadek i wtedy może będzie inne podejscie... Tego wymaga odrobina kultury... P.S. nie mieliśmy z zaprawą nic do czynienia stad cisza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 08.05.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 MeArek w gwoli wyjasnienia - na jakiej zasadzie wymysliłeś ze my mamy Tobie pomagać ??? - my na forum sie lansujemy i leczymy swoje Ego. Na dodatek jeszcze źle zacząłeś - najpierw musisz zrobic 500 wejść na nasze watki i kliknąć na 5 gwiadek i wtedy może będzie inne podejscie... Tego wymaga odrobina kultury... P.S. nie mieliśmy z zaprawą nic do czynienia stad cisza... Te a gdzie sie te gwiazdki klika bo pierwsze slysze Btw: muruj jak murujesz wazne zeby nie bylo za żółto;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 08.05.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Te a gdzie sie te gwiazdki klika bo pierwsze slysze Btw: muruj jak murujesz wazne zeby nie bylo za żółto;) już ci mówię , yyyy eeee ... no podobno gdzieś to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.05.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Grend wymiata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 09.05.2016 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Uderz w stół...A wracając do tematu co warstwa to wychodzi grubsza bo zaprawa zaczyna wiązać i jest coraz bardziej gęsta.Staraj się trzymać fugę do 1 cm bo z zaprawą nie nadążysz. W jaki sposób nakładasz zaprawę na pustaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 09.05.2016 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Na początku poprostu kielnia. Później zacząłem polewac pustaki woda przed nałożeniem bo straszne słońce było i szybk schło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 09.05.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Najlepiej patrzeć kto z czego ściany robił i u forumowiczów w dziennikach pytania zadawać bez ceregieli a nie fochać się, że nie odpisują czy na etapie kabelków i pstryczków są Też bym chciała a tu doopa, w 2-3 osoby popołudniami się nie nawojuje. Jakoś jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi nie odpowiedziano matlacz na zaprawie do pustaków się nie znam, ale wiem jedno: psiznę masz piękną i wierną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 09.05.2016 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Cześć. Oto efekty wczorajszej i dzisiejszej pracy (dzisiaj tylko 2,5 godziny) Tutaj jedna ściana Tutaj tylko 3 pustaki na poziomie bo więcej nie zdarzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 10.05.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Całkiem niezłe tempo masz W czym zaprawę robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 10.05.2016 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) Ręcami a tak na prawdę w betoniarce takiej na 1 taczkę jest widoczna na którymś wcześniejszym zdjęciu, więcej się nie opłaca bo za szybko by wysychało. Poziom jest pion również prawie igiełka fuga na ściane 1 cm wczoraj mierzyłem i pilnowałem tego długość ściany zgadza się z projektem. więc chyba bedzie oki, Jedynie co to na jednym narożniku pustak na 5 warstwie (samotny) się obruszał gdy se mocno o niego zaprałem (sprawdzałem każdy narożnika jaka ma wytrzymałość czy czasem się nie zawali) ale to się go odwali i nowy wstawi robię sam nikogo na razie nie mam do pomocy więc idzie jak idzie Edytowane 10 Maja 2016 przez matlacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rallykozi 10.05.2016 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Super to macie Panie tempo jak na robote samemu jest ok .... ja czekam na odrolnienie i też startuje ,pozdrawiam i powodzenia ... bede sledził i podpytywał pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts