matlacz 26.05.2016 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 (edytowane) MeArek Dzieki na pewno pospawam, bede musiał obmurować pełną cegłą, tylko mam taka z rozbiórki i ona jest strasznie nierówna więc pewnie kupię nową. aiki Wieniec będzie z tych Elek czy jak to się tam nazywa, fr3d3k Bardzo budujące słowa dzieki, choć przeczytałem twój temat cały i to Tobię zależą się oklaski. grzeesiek aiki dał ci dobrą radę, ja jak mi się nie chce jadę na budowę siadam i patrzę co zrobiłem ale nic nie robię fizycznie, po prostu siedzę i rozmyślam o czymś innym lub o tym jak u mnie jest pięknie na działce itd. bardzo pomaga. Starałem się odpisać każdemu, ponieważ jest dla mnie bardzo budujące to że czytacie i wspieracie mnie. Po 3 dniach pracy (dzisiaj przerwa bo święto), udało nam się zrobić ścianę zewnętrzną od garażu na gotowo, przód domu też prawie na gotowo, oraz boczn ścianę prawie całą. (objaśnię na zdjęciach) Jest to pierwsza ściana zrobiona na 'gotowo' jest to wschodnia ściana garażu oraz kotłowni z 1 oknem: Tutaj widać tył domu, północna ściana wyciągnięta na 5 warstw: To zdjęcie ściany zachoniej (od kuchni i salonu), brakuje 1 nadproża i kilku pustaków, nadproże jest długości 2,5 m i we dwóch byśmy tego nie włożyli. Tutaj przód domu, południe jest skończone oprócz 1 nadproża 3,3 metra. Podobnie jak na poprzednim zdjęciu w dwójkę byśmy nie dali rady ustwić czekamy na skończenie wszystkiego i wtedy kogoś zawołam kto nam pomoże ułożyć wszystkie za długie nadproża. Jutro mam zamiar zrobić tył domu, będzie dużo docinek wiec tylko to chyba że uda się szybko to jeszcze kawałem ściany nośnej wewnątrz domu. W sobotę prawdopodobnie środek lub dopracuje te nadproża długie jeśli ktoś przyjedzie pomóc je wkładać. Sugestie, krytyka, porady, pochwały wszystko proszę pisać Edytowane 26 Maja 2016 przez matlacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 26.05.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Nie no panie 2,5 metra we dwóch dacie rade. Trzeba trenować. Moje najdłuższe gotowe elki 210 cm dygałem na piętro po stromych schodach samemu. A nie jestem osiłkiem . Pochwalę a jakże - za tempo. Mam pytanie co do wysokości okien. Podłoga gotowa będzie na równo z bloczkiem betonowym? Czy te okna nie będą za nisko po trzech warstwach pustaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 26.05.2016 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Haj Marek, chyba zle zrozumiałem, nadproża 2,1 metr dygałeś sam? Przecież to jakieś 70 kg. Sory jakoś nie wierze. Mój tato jest poł roku po zawale więc nie chcę go nadwyrężać a i sam nie chce stracić stopy więc wolę poczekać to nie problem Co do podłogi tak będzie równo z bloczkiem, i tak trzeba będzie podmurować "parapet" okna na odpowiednią wysokość prawdopodobnie pełną cegłą bo z tego co pamiętam brakuje jakieś 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.05.2016 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Czy Ty abo źle rysunku nie odczytujesz?Może wymiary jakie masz podane to są od poziomu zero a liczysz od chudego?Bo okna faktycznie nisko wyjdą a i wysokość pomieszczeń też kiepsko wychodzi.Sprawdź to póki jeszcze da sie poprawić.Masz w tej chwili 10 warstw więć jakieś 2,5 m wysokości plus jakieś 10 cm opuszczony wieniec?Z tych 2,6 m wysokościze 20 cm jeszcze weźmie podłoga i masz trochę nisko wg mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 26.05.2016 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 (edytowane) Wysokość ścian to 2,59 od poziomu zero czyli od końca bloczka betonowego, nie od ślepej, mam 10 warstw czyli jak piszesz daje to jakieś 2,5 metra. brakuje 9 cm dlatego pytałem czy pełną murować, wieniec ma wymiar 24x30 strop zaczyna się na 2,65 czyli wieniec opuszczony jakies 6 cm bo strop ma wysokość 24 cm. Co do okien nie chce ciąć pustaków wzdłuż dlatego są 3 pustaki co daje jakieś 75 cm w projekcie od poziomu zero jest 85 cm więc podmuruje pełną. Jedyny błąd jaki zrobiłem i o którym dzisiaj sobie zdałem sprawę (choć nie pasowało mi już jak kładliśmy nadproża ale nie wpadło mi do głowy) to, że wysokość okna to 150 cm niestety liczyłem od wysokości 3 pustaków dlatego wyszedł taki "ząb" różnicy między poziomem nadproża a poziomem ostatniego 10 pustaka. jest to pare centymertów, będę niestety musiał zrobić szalunek i wylać tam beton jak będę zalewał środek nadproża. Po konsultacji z żoną te 2 okna z przodu gdzie już są nadproża włożone będą te kilka centymetrów niżej o pozostałych dwóch na innych ścianach. Edytowane 26 Maja 2016 przez matlacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.05.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Nie wziąłem pod uwagę tego opuszczonego chudego. Sorki za stresy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 26.05.2016 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Ja zwróciłem tylko pierwszy raz widzę okna po 3 wierszach pustaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 15.06.2016 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Cześć. Dawno mnie nie było bo w sumie nic się nie działo. Po ostatnich zdjęciach miałem tydzień przestoju ze względu zbyt dużej ilości pracy zawodowej. Niestety teraz ciągle tak jest. Pozostają mi tylko weekendy (choć nie zawsze), No więc dokończyłem murowanie wstawiłem nadproża, posprzątałem na budowie (w sobotę wokoło będę sprzątał). 4 zdjęcia wokoło: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziennikBudowy 15.06.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Witam Kolegę Samoroba:) Działka bardzo ładna, a sposób zakupu naprawdę robi wrażenie;)Super masz tempo. Ja zaczynałem prawie rok temu, a nie mam jeszcze fundamentów skończonych.Będę podglądał. Powodzenia! I jeszcze pytanko na koniec - jak się sprawuje ta poziomica laserowa którą kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 16.06.2016 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Cześć, dziękuje że zajrzałeś. Poziomica fajna do robutek domowych, zawieszenie półki wywiercenie dziurek w poziomie i tym podobne. Na budowie przydała się tylko raz gdy sprawdzałem narożniki ławy fundamentowej który jest najwyższy przed murowaniem. Co prawda różnice miałem max 1,5 cm ale poziomica bardzo ładnie to pokazała po zmroku Pewnie bardzo się przyda gdy już będzie wykańczanie wnętrz. (o ile dożyje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rallykozi 05.07.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2016 Siema matlacz i jak tam z budową ? jakiś przestój wiekszy czy co ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 06.07.2016 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2016 Cześć. Mam kryzys na szczęście nie fizyczny czy emocjonalny, żona na dniach rodzi 2 syna, w robocie tyle ze po 10h nie wyrabiam więc przestój, W tym tygodniu strop zamawiam w przyszłym stemple i komin więc mam nadzieje że coś się ruszy bo już nie wyrabiam, może ktoś poradzi ile stempli drewnianych (belek) zamówić na ten mój strop? 11x10 metrów w przybliżeniu wymiary domu, zastanawia mnie też czy komin systemowy trzeba łączyć w jakiś sposób ze ściana nośną czy po prostu postawić go przy ścianie, jeszcze muszę sprawdzić jak i na co klei się kształtki wieńcowe, tzw. Elki czy jakoś tak. Na razie nie miałem czasu Ale mam nadzieje ze za 2 tyg. już będę robił strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniellos_ 08.07.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2016 "Wracaj na budowę bo Ci dziecko podrzucą...." Czy jakoś tak to było To i ja dopytam w sprawie poziomnicy - czy w dzień jak jest jasno to widać jeszcze jej wskazanie? Do jakiej odległości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 09.07.2016 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2016 Co do poziomicy w dzień punkt to jakieś 5 metrów linia 2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 27.07.2016 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Witam, Wczoraj przyjechał strop: Mam nadzieje ze w sobotę pomuruje wszystkie kształtki wieńcowe, zobaczymy. Jeszcze stal i żerdzie, swoją drogą wiecie ze nadleśnictwo nie ma nic wspólnego z żerdziami? Dzwoniłem powiedzieli ze jak sobie wytnę oskrobie z lasu to mam sie zgłosić i mi wycenią Coś nie prawdopodobnego, zapytałem co mam zrobić w takim razie. Powiedziano mi zeby zgłosić się do najbliższego leśnika. Zadzwoniłem a ten że po takie sprawy dzwoni się od listopada do lutego I ze najszybciej mam poszukać w ogłoszeniach w internecie :jawdrop: Masakra, niestety w mojej okolicy (50km średnicy) 0 ogłoszeń Pytanie: (mam nadzieje że ktoś odpowie) Komin systemowy stawiać teraz do połowy reszta po stropie? Czy lepiej zostawić dziurę i wymurować cały po stropie a przed dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.07.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 z wlasnego doswiadczenia moge podpowiedzic , nie wazne jakim tempem wazne ze powoli i do przodu i zawsze cieszyc sie i budowac wlasne ego tym co sie juz samemu dokonalo i nie patrzeac zbyt dalego do przodu (tylko tyle ile wymagaja plany lub zakupy ) komina nigdy nie stawialem - ale zstawilbym po stropie - dokladny przpust tylko zrobic i bedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 27.07.2016 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Hej ciesze się że wpadłeś. Podpisuje się obiema rękami nogami i fiu... pod twoim pierwszym zdaniem. Szczególnie ze buduje z własnych funduszy dozbieranych na bieżąco nie na kredyt nie z zachachulonych z wesela itp. itd. etc. Sama przyjemność i swoim tempem. Pozdrawiam P.S. Dzieki za rade czekam na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 27.07.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Cześć. Ja Ci odpowiem na razie o kominach bo temat u mnie dość świeży. Mam 2 lane monolityczne stropy (jeden już wylany drugi dopiero przygotowania). Jak lałem pierwszy to nie miałem jeszcze koncepcji kominów, więc zostawiłęm dziury z nadmiarem. Zalety takie, że przy szalunku nie musiałem się interesować kominem. Wady takie, że musiałem zostawić dziurę z nadmiarem, bo nie wiedziałem jaki komin bede robił. Do tego przy murowaniu komina potem parę razy stuknąłem się w dekiel o rzeczony już strop . Przy drugim stropie poszedłem już po rozum do głowy i wymurowałem kominy przed laniem, chociaż na minus dla siebie samego po zrobieniu szalunku. Strwierdziłem że lepiej wymurowac komin i miec z głowy, niż znowu zostawiać dziury z nadmiarem. Gdzies wyżej padło jeszcze pytanie czy do ściany nośnej jakoś kotwić komin systemowy. Odpowiem, że nie wiem. Wiedziałem tlyko jedno, że komin ma być niezależny od stropu i jakoś mi tak wyszło, ze moje są w 100% niezależne, tzn. stoja 2 - 3 cm od ściany. Tylko przy przejściach przez stropy są elastycznie wspierane. Na dole XPSem na górze bedzie wełną i od razu zalane betonem. Z tym XPSem się zastanawiam czy nie zmienię na wełnę, bo niby pożary itp., ale sam przewód kominowy przy Rondzie Plus jest izolowany więc wydaje mi się że nie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matlacz 27.07.2016 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 No to żeś mi nie odpowiedział czy lepiej przed czy po wylaniu stropu, ja będę miał terive I strop nie wiem jak się szaluje i zostawia dziurę na komin. Na razie skupiam sie na wymurowaniu kształtowników wieńcowych tzw. Elek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greatbuilder 27.07.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Konkluzja z mojego wywodu jest jedna: wymurowałbym komin lekko ponad strop i dopiero szalował, zbroił i lał strop. Z terivia nie miałem do czynienia, ale pewnie trochę inaczej to wygląda. Wg mnie jak masz już koncepcje kominów, kasę i czas to rób kominy przed stropem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts